ΑρχικήsecurityDemant: Απώλειες ύψους $ 95 εκατομμυρίων λόγω ransomware επίθεσης

Demant: Απώλειες ύψους $ 95 εκατομμυρίων λόγω ransomware επίθεσης

DemantΗ εταιρεία Demant, μια από της μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής και παραγωγής βοηθητικών προϊόντων για την ακοή έπεσε θύμα ransomware επίθεσης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία υπολογίζει ότι το κόστος αυτής της επίθεσης θα ξεπεράσει τα 95 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι στιγμής, γνωρίζαμε ότι οι μεγαλύτερες απώλειες από παρόμοια επίθεση ήταν 300 εκατομμύρια δολάρια, όταν το ransomware NotPetya στόχευσε τον ναυτιλιακό κολοσσό Maersk και την υπηρεσία ταχυμεταφορών FedEx.

Ένα άλλο σημαντικό περιστατικό ήταν η επίθεση στην εταιρεία παραγωγής αλουμινίου, Norsk Hydro. Οι απώλειες έφτασαν τα 70 εκατομμύρια δολάρια. Καθώς φαίνεται, η επίθεση στην Demant αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες επιθέσεις.

Η επίθεση έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στις 3 του μήνα, η Demant δήλωσε, μέσω του site της, ότι έθεσε εκτός λειτουργίας την εσωτερική IT υποδομή της λόγω ενός «κρίσιμου περιστατικού».

Η εταιρεία δεν έδωσε πολλές πληροφορίες σε σχέση με το περιστατικό. Δεν εξήγησε ακριβώς τι συνέβη με το δίκτυό της, απλά δήλωσε ότι η “IT υποδομή της δέχτηκε επίθεση στον κυβερνοχώρο”.

Τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας κάνουν λόγο για επίθεση ransomware και πιστεύουν ότι προέρχεται από το εξωτερικό.

Η ίδια η εταιρεία δήλωσε ότι επηρεάστηκαν όλα τα συστήματά της και μάλιστα σοβαρά.

Συγκεκριμένα, η επίθεση επηρέασε το σύστημα ERP της εταιρείας, το εργοστάσιο παραγωγής ενισχυτών στη Δανία, τα εργοστάσια παραγωγής και διανομής στην Πολωνία, τα εργοστάσια στο Μεξικό, τα εργοστάσια παραγωγής κοχλιακών εμφυτευμάτων στη Γαλλία και όλα τα συστήματα της εταιρείας στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, που ανακάμπτουν γρήγορα μετά από μια τέτοια επίθεση, η Demant χρειάστηκε εβδομάδες. Στην πραγματικότητα, ακόμα βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης και θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα για να ανακάμψει πλήρως.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ransomware επίθεση, καθώς τόσος χρόνος αποκατάστασης έχει παρατηρηθεί μόνο σε τέτοιες επιθέσεις.

Συνέπειες

Η επίθεση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην εταιρεία, αφού για ένα διάστημα οι υπάλληλοι δεν είχαν πρόσβαση στα συστήματα.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην προμήθεια προϊόντων. Επίσης, υπήρχαν προβλήματα στη λήψη παραγγελιών.

Η Demant δήλωσε ότι οι απώλειες της εταιρείας αναμένεται να φτάσουν τα 80 με 95 εκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότερες απώλειες προκύπτουν από τις χαμένες πωλήσεις και από την αδυναμία παράδοσης των παραγγελιών. Το κόστος ανάκτησης και ανοικοδόμησης των συστημάτων ήταν μόνο 7,3 εκατομμύρια δολάρια.

“Περίπου το ήμισυ των εκτιμώμενων απωλειών στις πωλήσεις σχετίζονται με τις επιχειρήσεις χονδρικής. Το περιστατικό μας εμπόδισε να πραγματοποιήσουμε τις φιλόδοξες αναπτυξιακές μας δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των σημαντικότερων μηνών του έτους – ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη αγορά μας”, δήλωσε η Demant.

Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, πολλές κλινικές δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Όσον αφορά στις λιανικές πωλήσεις, η Demant πιστεύει ότι η μεγαλύτερη ζημιά συνέβη στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία πιστεύει ότι οι συνέπειες αυτής της επίθεσης θα είναι μακροχρόνιες. Αυτό το περιστατικό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να επενδύει μια επιχείρηση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS