ΑρχικήbusinessΉταν μια κακή χρονιά για τις γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη

Ήταν μια κακή χρονιά για τις γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη

Ήταν μια φανταστική χρονιά για την ευρωπαϊκή τεχνολογία, με κεφάλαια ύψους σχεδόν 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκαν σε εταιρείες που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη. Υπάρχει όμως μια προειδοποίηση: το μερίδιο των γυναικών στην χρηματοδότηση έχει γίνει πιο αδύναμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από την εταιρία VC Atomico που εδρεύει στο Λονδίνο περιγράφει μια ζοφερή τάση για τις γυναίκες επιχειρηματίες. Το 2015, το 11% των επενδύσεων στην Ευρώπη χορηγήθηκε σε ομάδες με μεικτά φύλα και γυναίκες μόνο. Φέτος, το ποσοστό μειώθηκε στο 8,4%.

Με άλλα λόγια, σε κάθε 100 δολάρια που επενδύθηκαν στην Ευρώπη το 2019, τα $ 92 πήγαν στις ομάδες χρηματοδότησης που ήταν όλοι άνδρες.

Μία εξήγηση που προβάλλεται από την έκθεση είναι ότι οι μεγαλύτεροι γύροι επενδύσεων, πάντοτε πάνε σε αντρικούς ιδρυτές, γεγονός που καταστρέφει το συνολικό μερίδιο των κεφαλαίων που αντλούνται από περισσότερες ομάδες διαφορετικών φύλων. Δεν έχει υπογραφεί καμία επενδυτική συμφωνία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερων με μια ομάδα γυναικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μόνο το 7% αυτών των συμφωνιών πήγε σε μικτές ομάδες το 2019.

Η Sarah Nöckel, επενδυτική συνεργάτιδα της Dawn Capital της VC, δήλωσε στο ZDNet: “Η Ευρώπη υστερεί στην ποικιλομορφία, γενικά, εξακολουθεί να υφίσταται μια ασυνείδητη προκατάληψη έναντι των γυναικών, χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση για να αλλάξουμε νοοτροπίες”.

Το ζήτημα δεν είναι ότι οι γυναίκες απουσιάζουν από τον τεχνολογικό χώρο. Από τους 1.200 Ευρωπαίους ιδρυτές τεχνολογίας που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδόν το ένα τέταρτο προσδιορίστηκε ως γυναίκες.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες και οι άνδρες είναι σχεδόν εξίσου εξειδικευμένοι με τις επιστήμες και τις σταδιοδρομίες μηχανικής. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, ο αριθμός των γυναικών που είναι επιστήμονες και μηχανικοί ξεπερνά εκείνο των ανδρών.

Οι γυναίκες μπορούν και βρουν εταιρείες τεχνολογίας, επομένως. το πρόβλημα είναι ότι αγωνίζονται στη συνέχεια να εξασφαλίσουν αρκετά κεφάλαια για να αναπτύξουν τα σχέδιά τους.

“Οι γυναίκες είναι εκεί. Το θέμα δεν είναι ότι οι VCs αγωνίζονται να τις βρουν”, δήλωσε η Nöckel. “Το βασικό πρόβλημα, μάλλον, είναι η πρόσβαση. Το οικοσύστημα της επιχείρησης είναι ένας στενός κύκλος ανθρώπων που δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια και αν βρίσκεστε έξω από αυτόν τον κύκλο είναι δύσκολο να ξεπεράσετε το πρώτο εμπόδιο”.

Και όταν εξετάζουμε τις επενδυτικές ομάδες που καταλήγουν στην απόφαση χρηματοδότησης, η τάση κρυσταλλώνει: η έκθεση δείχνει αποτελεσματικά ότι παραμένει μια εντυπωσιακή ανισορροπία μεταξύ των φύλων στο πλαίσιο της βιομηχανίας VC.

Ενώ το μερίδιο των γυναικών επενδυτών στις κατώτερες θέσεις έχει αυξηθεί φέτος στο 37%, παραμένει ότι οι γυναίκες σε ανώτερες θέσεις, οι οποίες είναι πιθανότερο να κάνουν βασικές επενδυτικές αποφάσεις, αντιπροσωπεύουν μόνο το 13% των Ευρωπαίων επενδυτών.

“Η αύξηση της ποικιλομορφίας στα κεφάλαια VC είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την ενθάρρυνση περισσότερων ιδρυτών”, δήλωσε η Sophia Bendz, συνεργάτης της Atomico. “Αν οι επενδυτές είναι πιο αντιπροσωπευτικοί της διαφορετικότητας της κοινωνίας, θα φτάσουμε σε ένα πιο διαφορετικό σύνολο επιχειρηματιών”.

Δεν είναι μόνο η ποικιλομορφία των φύλων που πρέπει να ασχοληθεί: η έκθεση σηματοδότησε επίσης ότι το 84% των ιδρυτών περιγράφουν τους εαυτούς τους  ως λευκοί και το 82% ως πανεπιστημιακοί.

Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά VCs διακρίνονται για το αν η βιομηχανία είναι αρκετά δυναμική για τη διαφοροποίηση των τάξεων της. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι το ζήτημα της πολυμορφίας προκάλεσε το μεγαλύτερο επίπεδο απόκλισης των απόψεων μεταξύ των ερωτηθέντων των VC. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς συμφώνησαν ότι η βιομηχανία έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να βελτιώσει την ποικιλομορφία των ιδρυτών που υποστηρίζουν – το ένα τέταρτο διαφώνησε και οι υπόλοιποι ερωτηθέντες δεν συμφώνησαν ούτε διαφώνησαν.

Επιπλέον, οι VC δεν λαμβάνουν όλες εξίσου μέτρα για τη βελτίωση της εκπροσώπησης των φύλων. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών ερωτηθέντων VC δήλωσαν ότι όλο και περισσότερο επικεντρώνονται στην παρακολούθηση εκδηλώσεων με συμμετοχή διαφόρων ιδρυτών, αυτό ήταν μόνο το 36% των ανδρών ερωτηθέντων.

Η Ekaterina Gianelli, συνεργάτης της εταιρείας Inventure της VC, δήλωσε στο ZDNet ότι ο χώρος των VC, παρά το γεγονός ότι συζητά το θέμα “πολύ καιρό”, εξακολουθεί να μην λαμβάνει σαφείς ενέργειες. “Ωστόσο, οι δράσεις μας μετράνε”, είπε. “Καθημερινές συμπεριφορές στην ομάδα μας, προωθήσεις που κάνουμε, ξεκινήματα που επιστρέφουμε”.

Για την Gianelli, η υποεκπροσώπηση των γυναικών επιβραδύνει ολόκληρο το τεχνολογικό οικοσύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μελετά συνεχώς τη σύνθεση της ομάδας όταν επενδύει. Αν μια ομάδα δεν είναι διαφορετική από την αρχή, είπε, είναι σχεδόν αδύνατο να διορθωθεί αργότερα.

Ωστόσο, η ποικιλομορφία δεν αποτελεί ακόμα το επίκεντρο κάθε VC: σύμφωνα με την Nöckel, η ένταξη εξακολουθεί να μην είναι ο κανόνας, παρά το γεγονός ότι είναι ένα καυτό θέμα. «Πρέπει να αρχίσουμε να το θεωρούμε ως ένα θεμελιώδες πρόβλημα, ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το εμπόδιο μεταξύ επενδυτή και ιδρυτή» είπε.

Η Nöckel είναι θετική ότι η αλλαγή συμβαίνει, αν και με πολύ αργό ρυθμό. Τόνισε ότι μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί, και έδωσε “περίπου 10 χρόνια” πριν επιτευχθεί κάποια σημαντική αλλαγή.

Η έκθεση εντόπισε 28 πρωτοβουλίες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες εργάζονται για την επίτευξη περισσότερης ποικιλομορφίας και ένταξης στη βιομηχανία τεχνολογίας. Περιλαμβάνουν συναντήσεις, εκδηλώσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνεργατική εργασία και ακόμη και σχολεία κωδικοποίησης.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS