Instagram: Bug επηρεάζει τους λογαριασμούς των Kylie Jenner, Ariana Grande και Selena Gomez
infosec

Instagram: Bug επηρεάζει τους λογαριασμούς των Kylie Jenner, Ariana Grande και Selena Gomez

Bug στο Instagram κατέστησε τους λογαριασμούς της Kylie Jenner και των τραγουδιστριών Ariana Grande και Selena Gomez κατά 3 εκατομμύρια...
Read More
infosec

Κακόβουλα αρχεία Windows EXE μολύνουν τους χρήστες macOS

Ερευνητές ασφαλείας, ανακάλυψαν πολλά αρχεία Windows EXE, που χρησιμοποιούν κακόβουλα payloads για να μολύνουν τους χρήστες macOS με infostealers και...
Read More
infosec

Πώς ένα VPN βοηθά στην προστασία της ιδιωτικότητάς σας στο διαδίκτυο

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης σε ιστοσελίδες παραβιάζονται ενώ ταυτόχρονα οι πάροχοι υπηρεσιών στο διαδίκτυο έχουν την...
Read More
infosec

Η ενημέρωση του For Honor διορθώνει πολλά σφάλματα του παιχνιδιού

Την Τετάρτη, η Ubisoft κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση του For Honor update - 2.05. Οι πληροφορίες για το patch, αποκαλύπτουν...
Read More
infosec

Microsoft: Το Patch ασφαλείας της Τρίτης, για το Φεβρουάριο του 2019

Η Microsoft εξέδωσε την Τρίτη μια σειρά από ενημερώσεις για τη διόρθωση τουλάχιστον 70 διαφορετικών ευπαθειών ασφαλείας σε Windows και λογισμικό....
Read More
Latest Posts

Επιστήμονες δημιουργούν AI που μπορεί να συντρίψει το καλύτερο AI του κόσμου

AIΟι άνθρωποι έχουν αποδεχθεί πλέον ότι δεν θα είναι ποτέ τόσο καλοί στο σκάκι όσο τα ρομπότ, αλλά τώρα ακόμη και τα ρομπότ πρέπει να δεχτούν ότι ποτέ δεν θα είναι τόσο καλά όσο άλλα ρομπότ!

Μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, γνωστή ως AlphaZero, μπορεί να μάθει να παίζει τα παιχνίδια Go, σκάκι και shogi, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Χρησιμοποιώντας deep neural networks, το AlphaZero έμαθε γρήγορα τον τρόπο να παίζει κάθε παιχνίδι» ώστε να είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία».

Το AlphaZero αποκαλύφθηκε από την DeepMind Technologies σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science στις 6 Νοεμβρίου. Η DeepMind, μια βρετανική θυγατρική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, ασχολείται με το Go AI εδώ και πολλά χρόνια. Το 2017, η DeepMind απέσυρε τον πρώην AI πρωταθλητή AlphaGo, αλλά συνέχισε να ασχολείται με το AI. Με το AlphaZero, η έρευνα της DeepMind έχει φτάσει στο ζενίθ της.

Το πρόγραμμα αντιμετώπισε τα καλύτερα AI παγκοσμίως σε τρία επιτραπέζια παιχνίδια:

  • Stockfish, παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού AI
  • elmo, νικητής του 27ου ετήσιου World Computer Shogi Championship το 2017
  • AlphaGo Zero, το Go AI της DeepMind, το ισχυρότερο Go player στην ιστορία

Σε κάθε περίπτωση, το AlphaZero έλαβε μόνο τις γνώσεις σχετικά με τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Πριν αναμετρηθεί με τα υπόλοιπα AI, έπαιξε εκατομμύρια παιχνίδια ενάντια στον εαυτό του, ξεκινώντας από τυχαίες τακτικές και προσπαθώντας να κερδίσει, αλλά σιγά-σιγά έμαθε ποιες στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα μέσω μιας διαδικασίας δοκιμής και σφάλματος που ονομάζεται » reinforcement learning «.

Η διαδικασία εκπαίδευσης και εκμάθησης χρειάστηκε εννέα ώρες για το σκάκι, 12 ώρες για το shogi και 13 ημέρες για το Go, χρησιμοποιώντας 5.000 TPUs (Tensor Processing Units). Μία μόνο TPU μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 100 εκατομμύρια φωτογραφίες την ημέρα στο Google Photos. Μόλις ολοκλήρωσε την εκμάθηση, το AlphaZero ανταγωνίστηκε τα υπόλοιπα. Και τα συνέθλιψε!

Αυτό που είναι μοναδικό στη μελέτη είναι το γεγονός ότι ο αλγόριθμος εκμάθησης συνδυάστηκε με μια «μέθοδο αναζήτησης» που ονομάζεται Monte Carlo tree search (MCTS). Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα προγράμματα Go AI προσδιορίζουν ποια κίνηση πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Η ομάδα DeepMind χρησιμοποίησε το ίδιο σύστημα για το σκάκι και το shogi, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι θα μπορούσε να προσαρμοστεί και σε άλλα σύνθετα παιχνίδια.

Ίσως πιο ενδιαφέρον για τους σκακιστές είναι το γεγονός ότι το AlphaZero, χωρίς να διαθέτει ανθρώπινα χέρια μπορεί και κατασκευάζει τις γνώσεις του, εφαρμόζει στρατηγικές και καινοτόμες ιδέες που δεν έχουν ξαναδεί. Το επιθετικό στυλ και το εξαιρετικά δυναμικό παιχνίδι του εξέπληξε τον Grandmaster του σκακιού, Matthew Sadler, ο οποίος μίλησε γι αυτό στο blog της DeepMind.

Αυτές οι μοναδικές στρατηγικές και ικανότητες κάνουν το AlphaZero ένα σπουδαίο εργαλείο διδασκαλίας για τους παίκτες σκακιού.

Η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης πάνω στον άνθρωπο είναι αρκετά συχνή στον κόσμο των παιχνιδιών, με τα ρομπότ να μας κερδίζουν στα επιτραπέζια παιχνίδια, τα πολύπλοκα βιντεοπαιχνίδια όπως το Dota 2 και φυσικά το Go.

Αυτό σημαίνει ότι το AI είναι έτοιμο να μας νικήσει κυριολεκτικά σε κάθε ανταγωνιστικό παιχνίδι που εφευρέθηκε ποτέ; Ευτυχώς όχι. Παρόλο που τα τρία παιχνίδια που χρησιμοποιεί η DeepMind είναι εξαιρετικά περίπλοκα, παρέχουν κάποια πλεονεκτήματα για το AI, καθώς περιλαμβάνουν δύο παίκτες και όλες οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επόμενη κίνηση είναι πάντα ορατές.

Έτσι, ενώ έχουν σίγουρα αναλάβει το ρόλο του πρωταθλητή σε παιχνίδια όπως το σκάκι, τα ρομπότ πιθανότατα δεν θα μας νικήσουν ποτέ στο Texas Hold ‘Em.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *