ΑρχικήinetPi-hole: Οι αλλαγές μετά το τελευταίο update φέρνουν αντιδράσεις!

Pi-hole: Οι αλλαγές μετά το τελευταίο update φέρνουν αντιδράσεις!

Το Pi-hole είναι ένα ad-blocking software, που οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν σε Linux servers ή σε πίνακες Raspberry Pi. Ουσιαστικά κάνει αποκλεισμό των διαφημίσεων και πρόσφατα σταμάτησε την υποστήριξη σε blocklists τύπου AdBlock.

Pi-hole

 

Πρόκειται για έναν μηχανισμό αποκλεισμού διαφημίσεων σε επίπεδο δικτύου και λειτουργεί όπως ένα firewall αλλά για διαφημίσεις. Το Pi-hole δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποκλείουν διαφημίσεις για όλες τις συσκευές μέσα σε ένα δίκτυο και όχι μέσα σε έναν browser. Υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, ενώ έχει εγκατασταθεί σε περισσότερους από 12.000 servers ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, πρόσφατα σε ένα update οι δημιουργοί του Pi-hole ανακοίνωσαν τη διακοπή του support για τα blocklists τύπου AdBlock, που είναι η πρώτη επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων. Στην ουσία η μορφή το AdBlock έχει γίνει άτυπα πρότυπο σε αρκετά ad-blocker extensions.

Όπως δήλωσαν οι δημιουργοί του Pi-hole, σταμάτησαν να στηρίζουν τέτοια blocklists, καθώς δεν προορίζονταν για συστήματα Pi-hole και απέκλειαν πολλά domains που δεν υπήρχε λόγος. Ως εκ τούτου, οι χρήστες του Pi-hole θα παρατηρήσουν μείωση του αριθμού των αποκλεισμένων domains, κάτι που ενδέχεται να τους δυσαρεστήσει.

Το Pi-hole ανήκει στην κατηγορία των ad blockers επιπέδου DNS, όπως το AdGuard Home, το Adaway, το Blockada, το AdGuard Pro για iOS, κλπ. Αυτοί οι αποκλεισμοί είναι κάπως περιορισμένοι, καθώς το μόνο που μπορούν να μπλοκάρουν ή να ξεμπλοκάρουν είναι τα domain names και δεν βλέπουν τα μεμονωμένα αιτήματα HTTP.

Pi-hole

Ο CEO της AdGuard δήλωσε ότι η χρήση των κλασικών blocklists τύπου AdBlock είναι ανώτερη, καθώς βοηθά να αποκλειστούν περισσότερες διαφημίσεις, αντί να μπλοκάρουν απρόσκοπτα ένα ολόκληρο domain.

Από την άλλη, η χρήση DNS-based blocklists, όπως αυτά που χρησιμοποιεί το Pi-hole πλέον, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, το οποίο είναι το μέγεθος.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η σύνταξη τύπου AdBlock είναι ανώτερη και θα έπρεπε να προτιμάται. Σε έναν ιδανικό κόσμο όπου όλοι χρησιμοποιούν την ίδια σύνταξη, οι blocklists θα είναι συμβατές σε όλους και θα είναι έτσι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να συνεισφέρουν στη δημιουργία των blocklists. Αντί αυτού, με την αλλαγή αυτή, το Pi-Hole ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την παλιά εκδοχή και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το μέγεθος των blocklists.

Το Pi-hole v4.3.2, κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS