ΑρχικήsecurityΕφαρμογές ανοίγουν κρυφά διαφημίσεις: Αφαιρέστε τις άμεσα!

Εφαρμογές ανοίγουν κρυφά διαφημίσεις: Αφαιρέστε τις άμεσα!

Εφαρμογές Οι ερευνητές της εταιρείας Symantec ανακάλυψαν ότι δύο πολύ δημοφιλείς εφαρμογές, που βρίσκονταν στο Google Play Store, χρησιμοποιούσαν ένα νέο τέχνασμα για να ανοίγουν διαφημίσεις κρυφά, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες των smartphone.

Οι δύο εφαρμογές είχαν συνολικά πάνω από 1,5 εκατομμύρια λήψεις και βρίσκονταν στο Play Store σχεδόν ένα χρόνο. Οι ερευνητές της Symantec ενημέρωσαν τη Google για την ύποπτη δραστηριότητα των δύο εφαρμογών και η εταιρεία τις αφαίρεσε αμέσως από το κατάστημα εφαρμογών.

Οι εν λόγω εφαρμογές ήταν το notepad app με την ονομασία «Idea Note: OCR Text Scanner, Color Notes» και μια εφαρμογή γυμναστικής με το όνομα «Beauty Fitness: daily workout, best HIIT coach». Το πρόβλημα είναι ότι οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πλήρως τις εσωτερικές τους λειτουργίες.

Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ένα ύπουλο τέχνασμα για να εμφανίζουν διαφημίσεις, χωρίς να τις βλέπουν οι χρήστες. Τις τοποθετούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ορατές στην οθόνη.

“Η χρήση αυτής της τακτικής επιτρέπει την ελεύθερη προβολή διαφημίσεων και οποιουδήποτε άλλου κακόβουλου περιεχομένου. Στη συνέχεια, η εφαρμογή μπορεί να ξεκινήσει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που ανοίγει διαφημίσεις προσφέροντας έσοδα στους διαχειριστές”, δήλωσε η Symantec.

Το πρόβλημα είναι ότι οι εφαρμογές, κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις, καταναλώνουν τη μπαταρία των smartphone, επιβραδύνουν τη συσκευή, ενώ ακόμα μπορεί να καταναλώνουν τα δεδομένα των χρηστών καθώς επισκέπτονται ιστοσελίδες διαφημίσεων.

Οι ερευνητές της Symantec προτρέπουν τους χρήστες να απεγκαταστήσουν άμεσα τις εφαρμογές από τις συσκευές τους. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι αρκετά ύπουλος και δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.

Λίγους μήνες πριν, η Google αποκάλυψε ότι τα κακόβουλα προγράμματα που εγκαταστάθηκαν σε συσκευές, μέσω εφαρμογών που βρήκαν στο Google Play Store, έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό οφείλεται στο ότι οι «δυνητικά επικίνδυνες εφαρμογές» περιλαμβάνουν πλέον και τις εφαρμογές απάτης “που κάνουν κλικ” (click-fraud apps) και ανοίγουν κρυφά σελίδες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS