ΑρχικήsecurityΟι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα social media για τη διάδοση παραπληροφόρησης

Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα social media για τη διάδοση παραπληροφόρησης

παραπληροφόρησης Τα social media αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους επικοινωνίας και προαγωγής της ελευθερίας του λόγου. Ωστόσο, στις μέρες μας χρησιμοποιούνται συχνά και για κακούς σκοπούς. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται για τη διάδοση παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εκλογών, για σεξουαλικούς εκβιασμούς, για την πραγματοποίηση επιθέσεων κλπ.

Το Oxford Internet Institute έκανε μια έρευνα και διαπίστωσε ότι από το 2017 η οργανωμένη κακόβουλη χρήση των social media έχει υπερδιπλασιαστεί. Πάνω από 70 χώρες κάνουν προπαγάνδα μέσω των social media με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Πολλές φορές μάλιστα προσπαθούν να επηρεάσουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα ονομάζεται “The Global Disinformation Order». Οι ερευνητές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες από όλο τον κόσμο. Στόχος ήταν η απογραφή των παγκόσμιων τάσεων στην χειραγώγηση μέσω των social media. Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο Βιετνάμ, κάποιοι χρήστες κλήθηκαν να δημοσιεύσουν μηνύματα υπέρ της κυβέρνησης στα προσωπικά τους προφίλ στο Facebook. Η κυβέρνηση της Γουατεμάλα, παραβίασε κάποια προφίλ σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις δημοσιεύσεις αντίθετων απόψεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, η χώρα που είναι πρώτη στην παγκόσμια παραπληροφόρηση είναι η η Κίνα. Οι Κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει τις ίδιες τους τις εφαρμογές, όπως το WeChat και το Weibo, για να μεταδώσουν ψευδείς πληροφορίες και ειδήσεις. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί παγκόσμιες πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube, για να επηρεάσει την κοινή γνώμη.

Πέρα από την Κίνα, υπάρχουν και άλλες χώρες που προωθούν την παραπληροφόρηση σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μερικές από αυτές τις χώρες είναι η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται περισσότερο για τη διάδοση παραπληροφόρησης είναι το Facebook. Βρέθηκαν πολλές τέτοιες εκστρατείες προερχόμενες από 56 χώρες.

Οι κοινωνικές πλατφόρμες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σημαντική πρόκληση. Πρέπει να μετριάσουν τέτοιου είδους ενέργειες. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, ειδικά όταν ο φορέας της παραπληροφόρησης είναι μια κυβέρνηση.

Οι εταιρείες πίσω από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσλάβει ειδικούς για την καταπολέμηση της διάδοσης της online παραπληροφόρησης. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές, όπως bots, ψεύτικους λογαριασμούς κλπ., ώστε να δυσκολεύουν τον έλεγχο.

Δυστυχώς, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα βρεθούν νέοι τρόποι διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το Facebook θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό και ότι δεν κάνει αρκετά πράγματα για να μετριάσει το φαινόμενο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS