Τρίτη, 26 Μαΐου, 02:41
Αρχική security Οι VPN υπηρεσίες μήπως είναι ευάλωτες τελικά;

Οι VPN υπηρεσίες μήπως είναι ευάλωτες τελικά;

Όσο εξελίσσεται το διαδίκτυο, τόσο πιο ευάλωτοι είμαστε σε επιθέσεις από χάκερς και στον έλεγχο των κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, που προσπαθούν να καταγράψουν τη δραστηριότητά μας. Η χρήση ενός VPN γίνεται όλο και πιο επιβεβλημένη στις μέρες μας, καθώς αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο για να ασφαλίσουμε την ιδιωτικότητά μας και να μη γίνουμε στόχος κακόβουλων θέσεων και παρακολουθήσεων.

VPN

Παρόλα αυτά, υπάρχει κόσμος που αμφισβητεί τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των VPN, υποστηρίζοντας πως οι υπηρεσίες αυτές είναι ευάλωτες. Αυτό είναι αλήθεια μόνο εν μέρει. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί πάροχοι υπηρεσιών VPN και συνεπώς η ποιότητα των υπηρεσιών παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Το ότι κάποιο VPN είναι ευάλωτο και παρουσίασε κενά ασφαλείας δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για όλα τα υπόλοιπα. Συνήθως τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται στις δωρεάν υπηρεσίες VPN, που προκειμένου να καλύψουν κάποιο κόστος, προσφέρουν υπηρεσίες χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται επί πληρωμή. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά πολύ ασφαλή VPN που προσφέρονται δωρεάν, πληροφορίες για τα καλύτερα από τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, με παρουσιάσεις και συγκρίσεις. Γενικά, κανένα λογισμικό δεν είναι τόσο καλό ώστε να μην παρουσιάσει αδυναμίες και κενά ασφαλείας.

VPN

Ας πούμε κάποια από τα σημεία στα οποία όντως μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε ορισμένα VPN:

Καταγραφή αρχείων δραστηριότητας

Μία από τις βασικές χρήσεις ενός VPΝ είναι η προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Δυστυχώς υπάρχουν VPN που μπορεί μεν να λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά, τα οποία όμως διατηρούν αρχεία καταγραφής της δραστηριότητας των χρηστών. Είναι κάπως αντιφατικό αν το σκεφτεί κανείς, αλλά όντως ισχύει. Όταν, λοιπόν, αναζητάτε κάποια υπηρεσία VPN, φροντίστε να αναφέρεται σαφώς στα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας πώς δεν διατηρούνται αρχεία καταγραφής της δραστηριότητάς σας, παρά μόνο τα βασικά προσωπικά σας στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας.

VPN ευάλωτες υπηρεσίες

Επιθέσεις από χάκερς τους διακομιστές των VPN

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες χάκερς κατάφεραν να διεισδύσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση και στοιχεία στους διακομιστές εταιρειών VPN. Είναι κάτι που έχει συμβεί ακόμη και στις μεγαλύτερες εταιρίες λογισμικού, άλλωστε, όπως η Google, η IBM, η Microsoft, η Apple κλπ.

Όταν κάποιος χάκερ καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση τα συστήματα μιας εταιρείας VPΝ, τότε μπορεί και να βρει τη διεύθυνση IP την οποία χρησιμοποιείτε, αλλά και να την χρησιμοποιήσει όπως αυτός επιθυμεί, πχ. για να πραγματοποιήσει μία διαδικτυακή επίθεση σε κάποια ιστοσελίδα μέσω της δικής σας IP και χιλιάδων άλλων.

Οι μεγάλες και πιο αξιόπιστες εταιρίες VPN λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας και είναι σαφώς πιο δύσκολο να συμβεί κάποιο περιστατικό με χάκερ σε υπηρεσίες στρατιωτικού επιπέδου κρυπτογράφησης. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι και αδύνατο βέβαια.

ευάλωτες υπηρεσίες

Κακόβουλο λογισμικό σε εφαρμογές για κινητά

Οι υπηρεσίες VPΝ προσφέρονται και σε φορητές συσκευές. Στο λογισμικό αυτό είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί κακόβουλο λογισμικό που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται με σκοπό τη διαφήμιση.

Αντίστοιχο φαινόμενο έχουμε σε κάθε είδους εφαρμογή για κινητά και είναι πιο πιθανό να συμβεί από εταιρείες με δωρεάν υπηρεσίες VPΝ, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία για να σας προβάλλουν διαφημίσεις και να βγάλουν κάποιο κέρδος.

ευάλωτες υπηρεσίες

Τελικά VPN ή όχι;

Συνήθως οι χρήστες του διαδικτύου αγνοούν πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας. Τα VPΝ γίνονται όλο και πιο απαραίτητα στις μέρες μας και θα ήταν αφελές να υποστηρίξει κανείς πως δεν είναι χρήσιμα. Υπάρχουν κίνδυνοι και τρωτά σημεία, όμως ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος απ’ ότι στις περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιούνται αυτά. Στην αγορά θα βρείτε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες, με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνήθως η τιμή έχει σχέση με την ποιότητα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πλέον υπάρχει και το VPN στο Browser Opera. Είναι δωρεάν αλλά αυτό που δεν ξέρω είναι αν καταφράφει στοιχεία δραστηριότητας. Λογικά θα το κάνει.. Είναι όμως μια καλή δωρεάν λύση που μπαίνει απευθείας από τον Browser.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Bill Gates: Νέα θεωρία συνωμοσίας για το εμβόλιο του COVID-19

Νέα θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Bill Gates να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, που θα κατασκευαστεί για την καταπολέμηση του COVID-19, για...

Power Glove: Μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth!

Power Glove: μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth: O Sam Battle, βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει το γάντι της Nintendo, σε «τηλεχειριστήριο» μουσικής,...

PowerToys: Κυκλοφόρησε η έκδοση 0.18 με δύο νέα εργαλεία

Στο συνέδριο Microsoft Build 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα PowerToys 0.18, τα οποία περιέχουν δύο νέα εργαλεία,...

Mozilla, Twitter και Reddit: Απαραίτητη η προστασία του ιστορικού αναζήτησης και περιήγησης των χρηστών

Μια ομάδα επτά εταιρειών Internet δεσμεύεται να υπερασπιστεί το απόρρητο των χρηστών της αυτή την εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των...

Το eBay port σαρώνει τα PC για προγράμματα remote access

Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο eBay.com, θα τρέχει ένα script που εκτελεί σάρωση τοπικής θύρας του υπολογιστή σας για να εντοπίσει εφαρμογές απομακρυσμένης...

Παραβίαση σε τράπεζα οδήγησε σε διαρροή στοιχείων καρτών πελατών

Οι hackers πίσω από το Maze ransomware δημοσίευσαν δεδομένα καρτών πληρωμής που έκλεψαν από την Τράπεζα της...

Κυκλοφόρησε νέο Unc0ver jailbreak: Επηρεάζει την έκδοση iOS 13.5!

Μια ομάδα από hackers, ερευνητές ασφαλείας και μηχανικούς, η Unc0ver, κυκλοφόρησε ένα νέο jailbreak package για iOS...

Hacker πουλά τις βάσεις δεδομένων των Ledger, Trezor και KeepKey

Ο hacker που παραβίασε το φόρουμ Ethereum.org φέρεται να πουλά τις βάσεις δεδομένων για τα τρία πιο δημοφιλή hard wallets κρυπτογράφησης -...

Πλατφόρμα εκπαίδευσης EduCBA: Επαναφέραμε τα password σας

Ο διαδικτυακός ιστότοπος εκπαίδευσης EduCBA άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες ότι επανέφεραν τους κωδικούς πρόσβασης μετά από παραβίαση δεδομένων.

Επιχειρήσεις: “Work From Home” ή “Work From Anywhere”;

Στην εποχή μας, στα περισσότερα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε ένα γραφείο, μπροστά από έναν υπολογιστή....