Όσο εξελίσσεται το διαδίκτυο, τόσο πιο ευάλωτοι είμαστε σε επιθέσεις από χάκερς και στον έλεγχο των κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, που προσπαθούν να καταγράψουν τη δραστηριότητά μας. Η χρήση ενός VPN γίνεται όλο και πιο επιβεβλημένη στις μέρες μας, καθώς αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο για να ασφαλίσουμε την ιδιωτικότητά μας και να μη γίνουμε στόχος κακόβουλων θέσεων και παρακολουθήσεων.
Παρόλα αυτά, υπάρχει κόσμος που αμφισβητεί τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των VPN, υποστηρίζοντας πως οι υπηρεσίες αυτές είναι ευάλωτες. Αυτό είναι αλήθεια μόνο εν μέρει. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί πάροχοι υπηρεσιών VPN και συνεπώς η ποιότητα των υπηρεσιών παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.
Το ότι κάποιο VPN είναι ευάλωτο και παρουσίασε κενά ασφαλείας δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για όλα τα υπόλοιπα. Συνήθως τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται στις δωρεάν υπηρεσίες VPN, που προκειμένου να καλύψουν κάποιο κόστος, προσφέρουν υπηρεσίες χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται επί πληρωμή. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά πολύ ασφαλή VPN που προσφέρονται δωρεάν, πληροφορίες για τα καλύτερα από τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, με παρουσιάσεις και συγκρίσεις. Γενικά, κανένα λογισμικό δεν είναι τόσο καλό ώστε να μην παρουσιάσει αδυναμίες και κενά ασφαλείας.
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Καταγγελία εναντίον γνωστών gaming εταιρειών
Νέες Επαναστατικές Λειτουργίες από την Apple
Ας πούμε κάποια από τα σημεία στα οποία όντως μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε ορισμένα VPN:
Καταγραφή αρχείων δραστηριότητας
Μία από τις βασικές χρήσεις ενός VPΝ είναι η προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Δυστυχώς υπάρχουν VPN που μπορεί μεν να λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά, τα οποία όμως διατηρούν αρχεία καταγραφής της δραστηριότητας των χρηστών. Είναι κάπως αντιφατικό αν το σκεφτεί κανείς, αλλά όντως ισχύει. Όταν, λοιπόν, αναζητάτε κάποια υπηρεσία VPN, φροντίστε να αναφέρεται σαφώς στα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας πώς δεν διατηρούνται αρχεία καταγραφής της δραστηριότητάς σας, παρά μόνο τα βασικά προσωπικά σας στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας.
Επιθέσεις από χάκερς τους διακομιστές των VPN
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες χάκερς κατάφεραν να διεισδύσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση και στοιχεία στους διακομιστές εταιρειών VPN. Είναι κάτι που έχει συμβεί ακόμη και στις μεγαλύτερες εταιρίες λογισμικού, άλλωστε, όπως η Google, η IBM, η Microsoft, η Apple κλπ.
Όταν κάποιος χάκερ καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση τα συστήματα μιας εταιρείας VPΝ, τότε μπορεί και να βρει τη διεύθυνση IP την οποία χρησιμοποιείτε, αλλά και να την χρησιμοποιήσει όπως αυτός επιθυμεί, πχ. για να πραγματοποιήσει μία διαδικτυακή επίθεση σε κάποια ιστοσελίδα μέσω της δικής σας IP και χιλιάδων άλλων.
Οι μεγάλες και πιο αξιόπιστες εταιρίες VPN λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας και είναι σαφώς πιο δύσκολο να συμβεί κάποιο περιστατικό με χάκερ σε υπηρεσίες στρατιωτικού επιπέδου κρυπτογράφησης. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι και αδύνατο βέβαια.
Κακόβουλο λογισμικό σε εφαρμογές για κινητά
Οι υπηρεσίες VPΝ προσφέρονται και σε φορητές συσκευές. Στο λογισμικό αυτό είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί κακόβουλο λογισμικό που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται με σκοπό τη διαφήμιση.
Αντίστοιχο φαινόμενο έχουμε σε κάθε είδους εφαρμογή για κινητά και είναι πιο πιθανό να συμβεί από εταιρείες με δωρεάν υπηρεσίες VPΝ, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία για να σας προβάλλουν διαφημίσεις και να βγάλουν κάποιο κέρδος.
Τελικά VPN ή όχι;
Συνήθως οι χρήστες του διαδικτύου αγνοούν πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας. Τα VPΝ γίνονται όλο και πιο απαραίτητα στις μέρες μας και θα ήταν αφελές να υποστηρίξει κανείς πως δεν είναι χρήσιμα. Υπάρχουν κίνδυνοι και τρωτά σημεία, όμως ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος απ’ ότι στις περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιούνται αυτά. Στην αγορά θα βρείτε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες, με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνήθως η τιμή έχει σχέση με την ποιότητα.