ΑρχικήsecurityVLC Media Player: Ευπάθεια επιτρέπει σε hackers την εκτέλεση κώδικα

VLC Media Player: Ευπάθεια επιτρέπει σε hackers την εκτέλεση κώδικα

Κρίσιμη ευπάθεια ανακαλύφθηκε στην τρέχουσα έκδοση του VLC Media Player. Το ελάττωμα αυτό επιτρέπει στους hackers να εκτελούν κώδικα σε ευάλωτα μηχανήματα. Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε από τον γερμανικό οργανισμό cybersecurity CERT-Bund.

VLC

Το νεοεμφανιζόμενο ελάττωμα, που έχει καταχωρηθεί ως CVE-2019-13615, υπάρχει στο VLC Media Player και στην έκδοση 3.0.7.1 – δηλαδή στην πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής, σύμφωνα με την εταιρεία cybersecurity. Έχει βαθμολογηθεί σε 9,8 στην εθνική βάση δεδομένων ευπάθειας NIST, καθιστώντας την κρίσιμη ευπάθεια. Το ελάττωμα επιτρέπει την απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα (RCE), μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση και αποκάλυψη δεδομένων ή αρχείων και διακοπή της υπηρεσίας.

Ένας hacker μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το θέμα ευπάθειας στέλνοντας ένα αρχείο multimedia, με στόχο ένα ευάλωτο μηχάνημα. Ωστόσο η οδηγία είναι ότι μέχρι να κυκλοφορήσουν ενημερωμένες επιδιορθώσεις, καλό είναι να μην γίνεται λήψη και εκτέλεση αρχείων multimedia από πηγές που δεν είναι γνωστές ή που δεν είναι έμπιστες.

Το ζήτημα εμφανίζεται σε εκδόσεις Windows, Linux και UNIX, ενώ τα macOS εμφανίζονται φαινομενικά ανεπηρέαστα. Ο προγραμματιστής της VLC Media Player, ο μη κερδοσκοπικός φορέας VideoLAN, εργάζεται επί του παρόντος σε μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα η οποία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, έχει πλέον ολοκληρωθεί κατά 60%. Η εταιρεία εργάζεται για την επιδιόρθωση του προβλήματος τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με την αναφορά της εταιρείας.

VLC

Τον περασμένο μήνα, η VideoLAN κυκλοφόρησε την μεγαλύτερη ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας για το VLC Media Player στην ιστορία του προγράμματος. Η ενημέρωση περιλάμβανε διορθώσεις για συνολικά 33 ευπάθειες, εκ των οποίων δύο κρίθηκαν κρίσιμες, 21 μεσαίες και 10 χαμηλότερου κινδύνου.

Το VLC είναι μια δημοφιλής και ευρέως χρησιμοποιούμενη εφαρμογή open-source προγράμματος αναπαραγωγής multimedia, που διαθέτει πάνω από τρία εκατομμύρια downloads παγκοσμίως. Η εφαρμογή μπορεί να παίξει σχεδόν κάθε μορφή πολυμέσων που  είναι ελεύθερη για λήψη και χρήση.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS