Κυριακή, 5 Απριλίου, 17:17
Αρχική security Ισραηλινό spyware εντοπίστηκε σε Google, iCloud και Facebook

Ισραηλινό spyware εντοπίστηκε σε Google, iCloud και Facebook

spyware Ένα ισραηλινό spyware από την NSO έχει συζητηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά αφορά το χακάρισμα της εφαρμογής WhatsApp και τη χρήση της για την εγκατάσταση του spyware τόσο σε iPhone όσο και σε Android συσκευές.

Το τωρινό hack αποκαλύφθηκε από τους Financial Times. Μια έκθεση, που δημοσιεύτηκε, αναφέρει ότι η τεχνολογία Pegasus της NSO μπορεί να κλέψει όλα τα δεδομένα των χρηστών από τους servers των Apple, Google, Fb, Amazon και Microsoft.

Η NSO αρνείται ότι προωθεί την κατασκοπεία και το hacking, ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, «η εταιρεία δεν αμφισβήτησε ότι έχει αναπτύξει την ικανότητα να τα κάνει κάποιος αυτά».

Ένα μολυσμένο τηλέφωνο θα προσφέρει στο λογισμικό της NSO τα στοιχεία ελέγχου ταυτότητας για όλες τις cloud υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Google Drive, Facebook Messenger και iCloud.

Το λογισμικό Pegasus της NSO έχει περιγραφεί ως ένα από τα πιο εξελιγμένα smartphone spyware. Τα τηλέφωνα μπορούν να παραβιαστούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσφέρουν είσοδο σε όλο το σύστημα, στις cloud υπηρεσίες και σε ό,τι σχετίζεται με αυτές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Amazon υποστηρίζει ότι δεν έχει στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι έχει γίνει παραβίαση, που θα επέτρεπε την πρόσβαση στα συστήματά της. Το ίδιο έχει δηλώσει και το Facebook. Ωστόσο, είπε ότι θα κάνει έναν έλεγχο. Η Microsoft και η Apple δήλωσαν ότι κάνουν συνεχείς ελέγχους και ότι έχουν δημιουργήσει αρκετά μέτρα ασφαλείας στις πλατφόρμες τους. Η Google δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η ίδια η NSO είπε τα εξής: “Δεν παρουσιάζουμε ούτε πουλάμε κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για hacking ή για κατασκοπεία».

Οι παραβιάσεις των smartphones αποτελούν συχνό φαινόμενο. Έχουν βρεθεί πολλές κακόβουλες εφαρμογές στο Google Play Store, έχει ανακαλυφθεί η ευπάθεια NSO WhatsApp, έχει γίνει επίθεση, που έχει επηρεάσει ξανά το WhatsApp και το Telegram και αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε και το FaceApp, για το οποίο ακούγονται πολλά.

Ωστόσο, οι hacking επιθέσεις σε επίπεδο κρατών είναι διαφορετική και πιο σοβαρή υπόθεση. Με το spyware της NSO, προάγεται το hacking  μεταξύ των κρατών και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

Το Μάιο, η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και κάποιες ομάδες, που αγωνίζονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν αγωγή στο Ισραήλ, ζητώντας την ανάκληση της άδειας εξαγωγής του λογισμικού της NSO. Οι ομάδες ανέφεραν ότι το λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί από δικτατορικά καθεστώτα για την παρακολούθηση ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε από τη Σαουδική Αραβία για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, ο οποίος δολοφονήθηκε. Η NSO αρνείται ότι το λογισμικό της έπαιξε κάποιο ρόλο στην παρακολούθηση του Khashoggi.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Zoom: Χιλιάδες εγγραφές τηλεδιασκέψεων ανέβηκαν στο YouTube

Τα ζητήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα δείχνουν να μην έχουν τέλος για την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Zoom. Όπως...

Πώς μπορείτε να συνδέσετε ένα μικρόφωνο στο MacBook σας;

Πολλοί άνθρωποι που ξαφνικά πρέπει να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις ή τηλεδιασκέψεις, είτε για την δουλειά τους είτε για online μαθήματα, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι...

COVID-19: Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν τις κυβερνήσεις που παρακολουθούν πολίτες

Ο COVID-19 έχει αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να πάρουν ακραία μέτρα, όπως να παρακολουθούν τους πολίτες. Περίπου 110...

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί...

Samsung: Δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Η Samsung Electronics προχώρησε σε μια δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και κοινότητες που έχουν...

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι;

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι; Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές τις μέρες -λόγω πανδημίας η πλειοψηφία εργάζεται από...

Επιθέσεις Ransomware και DDoS: Οι κυβερνοεγκληματίες εντείνουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω του κορωνοϊού

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις ανησυχίες γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου των επιθέσεων...

Ερευνητές προτείνουν μέθοδο παρακολούθησης του κορωνοϊού μέσω των smartphone

Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ερευνητικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χρόνο και τις δεξιότητές τους για να...

Το μήνυμα της Zoom προς τους πελάτες της για τα θέματα ασφαλείας

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των κενών ασφαλείας στην εφαρμογή Zoom, η εταιρεία δημοσίευσε μία επίσημη απάντηση προς...

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό...