ΑρχικήsecurityΠως μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες και οι εγκληματίες τα δεδομένα σας...

Πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες και οι εγκληματίες τα δεδομένα σας από το FaceApp;

Με το δημοφιλές FaceApp μπορείτε να φαίνεστε ηλικιακά μεγαλύτεροι σε φωτογραφίες, αλλά και να δώσετε τις φωτογραφίες και τις προσωπικές σας πληροφορίες σε μια εταιρεία που μπορεί να τα πουλήσει. Τι ακριβώς μπορούν να κάνουν οι αγοραστές αυτών των πληροφοριών;

FaceApp

Τι είναι το FaceApp;

Το FaceApp είναι μια δημοφιλής εφαρμογή smartphone που σας επιτρέπει να τοποθετήσετε ένα φίλτρο στις selfies. Αυτό σας επιτρέπει να δείτε, για παράδειγμα, πως θα φαινόσασταν ως γέρος ή ως γυναίκα. Η δημοτικότητα της εφαρμογής έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες και χρησιμοποιείται επίσης από πολλές διασημότητες.

Τι ακριβώς συλλέγει το FaceApp;

Το FaceApp συλλέγει και αποθηκεύει όλες τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι χρήστες. Επιπλέον, αποθηκεύονται δεδομένα που δίνουν πληροφορίες για  το τηλέφωνό σας, μαζί με τα cookies, τα αρχεία καταγραφής, την τοποθεσία σας και τη χρήση της εφαρμογής σας.

Τι κάνει το FaceApp με αυτά τα δεδομένα;

Όλα τα δεδομένα σας γίνονται share με “εταιρείες μιας ομάδας στην οποία ανήκει το FaceApp ή εταιρείες που μπορούν αργότερα να συμμετάσχουν σε αυτήν την ομάδα”.

Επειδή άλλα μέρη μπορούν ελεύθερα να συμμετάσχουν σε αυτήν την ομάδα, θεωρητικά κάθε εταιρεία έχει πρόσβαση στα δεδομένα. Αυτό επιτρέπει στον οποιονδήποτε να τα αγοράσει. Το FaceApp δεν αποκαλύπτει σε ποια θεσμικά όργανα έχει επιτραπεί η εξέταση των δεδομένων μέχρι στιγμής.

Μπορεί τα δεδομένα να καταστρατηγηθούν;

Εάν τα δεδομένα του FaceApp πέσουν σε λάθος χέρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκιαγραφήσουν ένα εκτεταμένο προφίλ της συμπεριφοράς σας στο διαδίκτυο. Η φωτογραφία σας και ο κωδικός αναγνώρισης του τηλεφώνου σας μπορούν να συνδεθούν με δεδομένα από, π.χ., διαρροές δεδομένων, για να προσδιοριστούν τα ενδιαφέροντά σας. Ακόμα και διαρροές διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιστωτικές κάρτες και κωδικοί πρόσβασης μπορούν να συνδεθούν με αυτό το προφίλ.

Μοιράζοντας cookies από τη συσκευή σας, ακόμη και η συμπεριφορά σας στο internet θα μπορούσε να χαρτογραφηθεί. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα, για κλοπή ταυτότητας ή κατασκοπεία.

Αυτό συμβαίνει πραγματικά;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται τα δεδομένα από το FaceApp να έχουν καταστρατηγηθεί, για παράδειγμα, από εγκλήματα. Ωστόσο, η ποσότητα των επεξεργασμένων δεδομένων και οι όροι προστασίας της ιδιωτικής ζωής καθιστούν δυνατή τη θεωρία αυτή.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν εκμεταλλευτεί στο παρελθόν διαρροή δεδομένων με παρόμοιο τρόπο, για παράδειγμα, για να υποκλέψουν ταυτότητες ή να χακάρουν λογαριασμούς.

Σίγουρα οι τεχνολογικές εταιρείες συλλέγουν δεδομένα συχνότερα; Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αναστάτωση στο FaceApp;

Το FaceApp κατασκευάζεται από την Wireless Labs, μια εταιρεία που έχει ως έδρα την Ρωσία. Η εταιρεία δεν διαθέτει ευρωπαϊκό γραφείο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίκληση του ευρωπαϊκού νόμου περί ιδιωτικότητας. Η εταιρεία πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στις αιτήσεις παράδοσης ή διαγραφής των δεδομένων σας. Επιπλέον, το FaceApp δεν θα σας πει πού βρίσκονται τα δεδομένα σας αυτήν τη στιγμή.

Το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται στη Ρωσία αποτελεί επίσης σημάδι μη εμπιστοσύνης. Κυβερνητικοί hacker στη χώρα έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές για επιθέσεις hacking και προσπάθειες παραπληροφόρησης στα κοινωνικά μέσα. Η εταιρεία Antivirus Kaspersky έπρεπε ακόμη να μεταφέρει την έδρα της από τη Ρωσία, ύστερα από ισχυρισμούς ότι η εταιρεία συνεργαζόταν με την τοπική κυβέρνηση.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη χρήση των δεδομένων μου;

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το FaceApp δεν μπορούν πλέον να αφαιρεθούν από την εταιρεία. Μπορείτε να επιλέξετε να καταργήσετε την εφαρμογή και να την χρησιμοποιήσετε πλέον, για να αποτρέψετε τη συλλογή νέων δεδομένων.

Επιπλέον, με μελλοντικές δωρεάν εφαρμογές είναι συνετό να βλέπουμε πού είναι ο δημιουργός και τι συμβαίνει με τα δεδομένα. Η δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων μιας εφαρμογής δηλώνει συχνά τι συλλέγει ο προγραμματιστής και ποια είναι η χρήση του. Εάν μια εταιρεία βρίσκεται στην Ευρώπη, τότε ο κατασκευαστής πρέπει να συμμορφώνεται με έναν αυστηρό νόμο περί απορρήτου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη διαγραφή των δεδομένων σας.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS