ΑρχικήinetΠρογραμματιστής χρησιμοποιεί το Google Cloud και υπολογίζει 31 τρισεκατομμύρια ψηφία pi

Προγραμματιστής χρησιμοποιεί το Google Cloud και υπολογίζει 31 τρισεκατομμύρια ψηφία pi

Cloud-Google

Η 14 Μαρτίου (3/14),είναι γνωστή και ως Ημέρα Pi, ή αλλιώς η ετήσια γιορτή της μαθηματικής σταθεράς π, η οποία προσεγγίσθηκε πρώτα από τους Βαβυλώνιους και τους Αιγυπτίους πριν από 4.000 χρόνια και αργότερα από τους Έλληνες μαθηματικούς. Επίσης είναι συμπτωματικά τα γενέθλια του Albert Einstein (1879) και η ημέρα του θανάτου του αστροφυσικού Stephen Hawking (2018). Και φέτος, στην επέτειο όλων αυτών, για πρώτη φορά κάποιος κατάφερε να υπολογίσει περισσότερα από 31 τρισεκατομμύρια ψηφία pi – 31.415.926.535.897, για να είμαστε ακριβείς, χρησιμοποιώντας cloud computing.

Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τα περίπου 500 ψηφία που ήταν γνωστά στις αρχές του 20ου αιώνα και τα 17,5 εκατομμύρια ψηφία που κατάφερε να υπολογίσει ο αμερικανός μαθηματικός και προγραμματιστής Bill Gosper, το 1985. Και σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ – 22,4 τρισεκατομμύρια ψηφία, που πέτυχε ο Peter Trueb το 2016 – είναι μια αύξηση περίπου 10 τρισεκατομμυρίων ψηφίων!

Η υπέρμαχος του Google Cloud, Emma Haruka Iwao, ολοκλήρωσε το κατόρθωμα αυτό, χρησιμοποιώντας το Compute Engine στο Google Cloud, σύμφωνα με την Google, η οποία παρουσίασε λεπτομερώς το έργο της σε ένα blog post χθες. Κάτω από την επίβλεψη του Daisuke Takahashi, αναπληρωτή καθηγητή στο University of Tsukuba’s Center for Computational Sciences, η Iwao και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν μια πολυεπίπεδη έκδοση pi benchmarking app y-cruncher για έναν υπολογισμό 170 terabyte σε 25 εικονικές μηχανές Google Cloud για συνολικά 121 ημέρες . Η προσπάθειά της ήταν επιτυχής – το τελικό αποτέλεσμα ήταν σωστό – και δημοσίευσε τα υπολογισμένα ψηφία σε disk snapshots για να μπορεί να τα αντιγράψει ο καθένας.

“Όταν ήμουν παιδί, δεν είχα πρόσβαση σε υπερυπολογιστές. Αλλά ακόμα κι αν δεν εργάζεται κάποιος για την Google, μπορεί να υποβάλει αίτηση για διάφορες υποτροφίες και προγράμματα για πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους”, ανέφερε η Iwao. “Ήμουν πολύ τυχερή που υπήρχαν Ιάπωνες κάτοχοι παγκόσμιων ρεκόρ, με τους οποίους θα μπορούσα να συσχετιστώ. Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι μια από τις λίγες γυναίκες στην επιστήμη των υπολογιστών, που κατέχουν ένα τέτοιο ρεκόρ και ελπίζω να μπορέσω να δείξω σε περισσότερα άτομα που θέλουν να εργαστούν στη συγκεκριμένη βιομηχανία ότι αυτό είναι δυνατό».

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS