Μανώλης Σφακιανάκης: Νέα γραφεία του Cyber Security International Institute (CSIi) στη Θεσσαλονίκη
infosec

Μανώλης Σφακιανάκης: Νέα γραφεία του Cyber Security International Institute (CSIi) στη Θεσσαλονίκη

Την έναρξη λειτουργίας γραφείου του Cyber Security International Institute (CSIi) στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,...
Read More
infosec

Bethesda: Εκτέθηκαν προσωπικά στοιχεία που υπήρχαν στα αιτήματα υποστήριξης

Αφού ζήτησαν τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους στην Fallout 76 στα αιτήματα υποστήριξης (support tickets), η Bethesda Software LLC...
Read More
infosec

Φαίνεται ότι AI bots μπορούν να παραβιάσουν εύκολα τα CAPTCHA

Εάν είστε ένας από  τους ανθρώπους που μισούν τη διαδικασία να διαλέγουν αυτοκίνητα, πινακίδες δρόμου και άλλα αντικείμενα σε πλέγματα...
Read More
infosec

Safari: USB security sticks υποστηρίζει πλέον ο περιηγητής της Apple

Η τελευταία έκδοση του Apple Safari υποστηρίζει το WebAuthentication (WebAuthn) API, το οποίο επιτρέπει στους κατόχους του να κάνουν login...
Read More
infosec

Μερικά Google Chrome extensions για μεγαλύτερη ασφάλεια

Το Google Chrome προσφέρει δωρεάν επεκτάσεις που σας παρέχουν ασφάλεια και λειτουργικότητα. Ακολουθεί μια σειρά επεκτάσεων που έχουμε επιλέξει από...
Read More
Latest Posts

Όσο λιγότερο χρόνο περνάμε στα κοινωνικά δίκτυα τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε

δίκτυαΟρισμένες μελέτες έχουν μέχρι τώρα συσχετίσει την ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως τα αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. Ωστόσο δεν είναι απόλυτα εμφανές αν είναι πραγματικά η αιτία, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι άνθρωποι που είναι ήδη καταθλιπτικοί και μοναχικοί, απλώς να περνάνε περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Clinical Psychology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας προσπάθησε να εξετάσει τα αίτια και να δει αν οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν μειώνουν το χρόνο που περνούν στα κοινωνικά δίκτυα. Το αποτέλεσμα: «Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι ο περιορισμός της χρήσης των κοινωνικών μέσων σε περίπου 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ευημερίας», γράφουν οι ερευνητές.

Η ομάδα, υπό την ηγεσία της Melissa G. Hunt, αναπληρώτριας διευθύντριας κλινικής εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο, μπόρεσε να βρει μόνο δύο μελέτες που έχουν γίνει έως τώρα σχετικά με τα αίτια-αποτελέσματα μεταξύ των κοινωνικών μέσων και της ψυχικής υγείας. Και οι δύο επικεντρώθηκαν μόνο στο Facebook και άφηναν αρκετό περιθώριο για περαιτέρω έρευνα.

Έτσι, οι ερευνητές «στρατολόγησαν» 143 προπτυχιακούς φοιτητές για δύο διαφορετικές δοκιμές, μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Κάθε φοιτητής έπρεπε να έχει λογαριασμό Facebook, Instagram και Snapchat, καθώς και ένα iPhone. (Αυτό γιατί τα iPhones «παρακολουθούν αυτόματα το συνολικό χρόνο χρήσης κάθε εφαρμογής.») Παρακολούθησαν τους μαθητές για μια εβδομάδα για να πάρουν μια βασική ένδειξη της χρήσης των κοινωνικών δικτύων και τους έδωσαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την ψυχική τους κατάσταση, σύμφωνα με επτά διαφορετικούς παράγοντες: κοινωνική υποστήριξη, σύνδρομο FOMO (ή αλλιώς φόβος ότι χάνουν κάτι σημαντικό που συμβαίνει), μοναξιά, αυτονομία και αποδοχή του εαυτού τους, άγχος, κατάθλιψη και αυτοεκτίμηση.

Στη συνέχεια έτρεξαν το πείραμά τους. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, η μία ομάδα θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα ως συνήθως, ενώ η άλλη έπρεπε να περιορίσει τη χρήση των Facebook, Instagram και Snapchat σε μόλις 10 λεπτά ανά πλατφόρμα την ημέρα.

«Το συμπέρασμα που προέκυψε,» δήλωσε η Hunt στο Science Daily. » είναι ότι όσο λιγότερο χρόνο περνάμε στα κοινωνικά δίκτυα τόσο σημαντικότερες μειώσεις έχουμε στα αισθήματα κατάθλιψης και μοναξιάς. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς στους ανθρώπους που ήταν περισσότερο καταθλιπτικοί όταν μπήκαν στη μελέτη.»

Οι ερευνητές επέλεξαν να περιορίσουν τα κοινωνικά μέσα, αντί να τα απαγορεύσουν εντελώς, επειδή ήταν μια πιο ρεαλιστική επιλογή. Λίγοι άνθρωποι είναι πιθανό να διακόψουν εντελώς την επίσκεψή τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μπορούν εύκολα να μειώσουν το χρόνο που περνούν σε αυτές.

Όσον αφορά τους άλλους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες έβλεπαν τα ποσοστά άγχους και συνδρόμου FOMO να μειώνονται, ίσως επειδή απλά οι φοιτητές που ήταν στη μελέτη, είχαν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση του χρόνου που ξοδεύουν στα κοινωνικά μέσα.

Καμία από τις ομάδες δεν παρουσίασε βελτίωση στην κοινωνική υποστήριξη, την αυτοεκτίμηση ή την αυτονομία και την αποδοχή του εαυτού. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι πιθανό αυτοί οι παράγοντες να μην επηρεάζονται πραγματικά από τα κοινωνικά μέσα, αλλά και ότι η διάρκεια και ο σχεδιασμός της δοκιμής ίσως δεν ήταν επαρκείς για να δουν πραγματικά αποτελέσματα.

Η μελέτη είχε και όρια ωστόσο. Οι ερευνητές μπορούσαν να παρακολουθήσουν μόνο τι έκαναν οι φοιτητές στα τηλέφωνά τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα, όπως υπολογιστές για να μπουν σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον μερικοί φοιτητές ξεπέρασαν το όριο που τους είχε δοθεί, ενώ η μελέτη δεν κάλυψε άλλες πλατφόρμες όπως το Twitter. «Καθώς η μελέτη μας ήταν η πρώτη αυτού του είδους, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για περαιτέρω έρευνα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *