ΑρχικήyoutubeΗ τήξη των πάγων θα αλλάξει τον χρόνο όπως τον ξέρουμε

Η τήξη των πάγων θα αλλάξει τον χρόνο όπως τον ξέρουμε

Ένας πλανήτης που θερμαίνεται, αλλάζει με πολλούς τρόπους, αλλά υπάρχει μια μετατροπή που λίγοι υπολόγισαν. Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι η επανακατανομή της μάζας λόγω της τήξης των πολικών πάγων, αλλάζει τον ρυθμό με τον οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης, κάτι που επηρεάζει και τον χρόνο όπως τον ξέρουμε.

Δείτε επίσης: Ηλιακή καταιγίδα χτυπάει τη Γη – ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Πιο συγκεκριμένα, στον τρέχοντα ρυθμό τήξης των πάγων, θα χρειαστεί να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο από το συντονισμένο παγκόσμιο χρόνο το 2026, για να διασφαλιστεί ότι συνεχίζει να παραμένει συγχρονισμένος με τη μεταβαλλόμενη περιστροφή της Γης, σύμφωνα με τον γεωφυσικό Duncan Agnew του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

τήξη πάγων χρόνο

Ένα δευτερόλεπτο μπορεί να μην ακούγεται τόσο τρομερό, αλλά ο παγκόσμιος χρονομετρικός χώρος είναι ένας υψηλά ακριβής και αυστηρός τομέας στον οποίο βασίζονται πολλές εφαρμογές, από τις επικοινωνίες στο δικτυακό υπολογιστικό περιβάλλον μέχρι τις χρηματο-οικονομικές αγορές.

Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη μάζα για να αλλάξει η περιστροφή της Γης. Η ανάγκη αλλαγής στο χρόνο, αποτελεί μια θλιβερή απόδειξη του πόσο σοβαρή έχει γίνει η κατάσταση με την τήξη των πάγων στους πόλους της Γης.

Ο Συντονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος, γνωστός και ως UTC, είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε εκατοντάδες ατομικά ρολόγια, γύρω από τα οποία ρυθμίζονται όλα τα υπόλοιπα ρολόγια.

Δείτε ακόμα: NASA: Η Γη απορροφά μία «άνευ προηγουμένου» ποσότητα θερμότητας

Επειδή η περιστροφή της Γης δεν είναι σταθερή, ένας χρονογράφος τόσο ακριβής όσο ένα ατομικό ρολόι θα βγει λάθος σε σχέση με τον χρόνο που διατηρούμε στη Γη. Έτσι, περιοδικά, προστίθεται ένα δευτερόλεπτο στο UTC για να επαναφέρει τη σχέση του με το Διεθνές Ατομικό Χρόνο, ή TAI.

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ανάγκη για αφαίρεση δευτερολέπτου από τον παγκόσμιο χρόνο (UTC), αλλά το 2022, η Γη βίωσε την πιο σύντομη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, οδηγώντας σε προβλέψεις και σχέδια για ένα αρνητικό δευτερόλεπτο το 2026. Αυτό ανησυχούσε κάποιους ανθρώπους για το πώς θα επηρεάσει την τεχνολογία μας.

Όπως επισημαίνει ο Agnew, “Πολλά συστήματα έχουν πλέον λογισμικό που μπορεί να δεχτεί ένα επιπλέον δευτερόλεπτο, αλλά ελάχιστα, επιτρέπουν την αφαίρεση ενός δευτερολέπτου, με αποτέλεσμα ένα δευτερόλεπτο λιγότερο να δημιουργήσει πολλές δυσκολίες.

Το βάρος της Γης παρακολουθείται συνεχώς από δορυφόρους που περιφέρονται γύρω της, μετρώντας τις αλλαγές μεταξύ των τροχιών τους και τις αποστάσεις μεταξύ τους καθώς επηρεάζονται από περιφερειακές διακυμάνσεις στη βαρύτητα στην επιφάνεια της Γης. Καθώς η βαρύτητα συνδέεται άμεσα με τη μάζα, αυτό μπορεί να αποκαλύψει πού συγκεντρώνεται η μάζα. Όταν πραγματοποιείται τήξη των πάγων στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική, ρέει στους ωκεανούς, ανακατανέμοντας μάζα και αλλάζοντας, με μικρή διαφορά, την περιστροφή του πλανήτη και κατα συνέπεια και τον χρόνο.

Δείτε επίσης: Εποχή των παγετώνων: Ίσως ήταν καταφύγιο της πρώιμης ζωής

Η εφαρμογή του συστήματος του δευτερολέπτου ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η περιστροφή της Γης χρησίμευε ως η κύρια μέθοδος χρονομέτρησης. Με το πέρασμα των χρόνων, η εξάρτηση από αυτό έχει μειωθεί, οδηγώντας σε συζητήσεις για τον διαχωρισμό του UTC από το TAI.

Πηγή: sciencealert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS