ΑρχικήyoutubeΗλιακή καταιγίδα χτυπάει τη Γη - ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Ηλιακή καταιγίδα χτυπάει τη Γη – ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Η Γη βιώνει αυτό που ονομάζεται μια έντονη γεωμαγνητική ηλιακή καταιγίδα, η οποία ανήκει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, και εκπέμπει τεράστια κύματα ενέργειας και ακτινοβολίας από τον ήλιο. Η τεχνολογία επικοινωνιών και οι υπηρεσίες που βασίζονται σε αυτή, είναι πιο ευάλωτη στους κύκλους του Ήλιου μας, 93 εκατομμύρια μίλια μακριά.

Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε η πηγή ηλιακών σωματιδίων που μπορεί να απειλήσουν τη Γη

Οι ηλιακές καταιγίδες είναι σημαντικές για τη Γη, καθώς το τρέχον και το επόμενο έτος θα αποτελέσουν την κορυφαία δραστηριότητα του 11ετούς ηλιακού κύκλου. Οι κίνδυνοι για τους κατοίκους της Γης μπορούν να εμφανιστούν, όταν οι ηλιακές καταιγίδες χτυπούν το ηλεκτρικά φορτισμένο στρώμα της Γης.

ηλιακή καταιγίδα Γη

Οι ειδικοί στην αστρονομία Big Quock και Andrew Fraknoi αναφέρουν ότι το στρώμα αυτό προστατεύει τον πλανήτη, τους ανθρώπους και την τεχνολογία από την ηλιακή και την κοσμική ακτινοβολία. Ο Big Quock δήλωσε: “Πίσω στο 1989, υπήρξε μία μεγάλη διακοπή ρεύματος που επηρέασε τη βόρεια ανατολική Αμερική και αυτό οφειλόταν στην επίδραση μιας ηλιακής καταιγίδας.

Το Skylab, ο πρώτος διαστημικός σταθμός των Ηνωμένων Πολιτειών, καταστράφηκε από μια ηλιακή καταιγίδα το 1979. “Προκάλεσε μια μικρή διαστολή της ατμόσφαιρας και αυτό αύξησε την αντίσταση στο Skylab και το έβγαλε από την τροχιά του,” είπε ο Quock.

Δείτε ακόμα: Μυστηριώδης ηλιακή καταιγίδα χτυπά τη Γη και μπορεί να διαρκέσει μέρες

Όταν συμβαίνει μια ηλιακή καταιγίδα, η NASA ενημερώνει τους αστροναύτες που βρίσκονται στο διαστημικό σταθμό να καταφύγουν σε ασφαλές μέρος. “Μπορεί να δημιουργήσει χάος στο ηλεκτρικό δίκτυο και μπορεί επίσης να έχει σοβαρή επίδραση στους δορυφόρους GPS στους οποίους όλοι βασιζόμαστε,” δήλωσε ο Fraknoi. “Μπορεί επίσης να επηρεάσει τους γεωσύγχρονους δορυφόρους στους οποίους βασιζόμαστε τόσο πολύ για τις εικόνες από μετεωρολογικούς δορυφόρους ή τις επικοινωνίες βίντεο,” είπε ο Quock.

Καθώς μία ηλιακή καταιγίδα κρατάει θερμή την ατμόσφαιρα στη Γη, όπως συνέβη με το Skylab, η ατμοσφαιρική διαστολή μπορεί, να παρασύρει τους χαμηλής τροχιάς δορυφόρους εκτός της τροχιάς τους. Η SpaceX αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα όταν έστειλε ένα σύνολο δορυφόρων Starlink και η ηλιακή δραστηριότητα πραγματικά απενεργοποίησε πολλούς από αυτούς, σύμφωνα με τον Quock.

Τα πάντα, από υποθαλάσσια καλώδια έως τις επικοινωνίες από αέρα προς έδαφος και από τα πλοία προς την ακτή, καθώς και τα συστήματα στρατιωτικής ανίχνευσης και προειδοποίησης, μπορούν να επηρεαστούν. Ακόμη, μεταναστευτικά πουλιά και μέλισσες στη Γη, που βασίζονται στα μαγνητικά πεδία της για να πλοηγηθούν, μπορεί να επηρεαστούν από μία ηλιακή καταιγίδα. “Κάποια είδη χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης“, δήλωσε ο Quock.

Δείτε επίσης: Σπάνιο κόκκινο σέλας λόγω διαταραχών στο μαγνητικό πεδίο της Γης

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά έχουμε ακόμα δύο χρόνια μπροστά μας.

Πηγή: foxktvu

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS