ΑρχικήsecurityΕφαρμογές αφαιρούνται από το Google Play Store λόγω διαφημίσεων

Εφαρμογές αφαιρούνται από το Google Play Store λόγω διαφημίσεων

play

Η Google έχει λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον εφαρμογών στο Play Store, οι οποίες προσπαθούν με ύπουλες μεθόδους να καταχραστούν τους κανονισμούς του. Νωρίτερα αυτό το έτος, απέκλεισε το Du Global, τον κινεζικό προγραμματιστή με περισσότερα από 500 εκατομμύρια λήψεις στις 100+ εφαρμογές του, από το Play Store και το δίκτυο AdMob, επειδή παρουσίαζε ενοχλητικές διαφημίσεις. Η Google απέσυρε προσωρινά από το Play Store και το δίκτυο διαφημίσεων ενός άλλου προγραμματιστή – του CooTek, τον δημιουργό του διάσημου πληκτρολογίου TouchPal, μετά από μια αναφορά ότι οι εφαρμογές του είχαν εντοπιστεί να κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων και να εμφανίζουν ενοχλητικές διαφημίσεις σε συσκευές Android.

Η εταιρία Security Lookout αποκάλυψε τον περασμένο μήνα, ότι 238 από τις εφαρμογές που δημοσίευσε ο κινεζικός προγραμματιστής CooTek, περιέχουν adware. Το adware, που ονομάζεται “BeiTaPlugin”, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τις διαφημίσεις, όταν το κινητό είναι κλειδωμένο, δεν χρησιμοποιείται ή όταν οι εφαρμογές του CooTek δεν είναι ενεργοποιημένες. Ενώ οι διαφημίσεις που προβάλλονται εκτός των εφαρμογών παραβιάζουν σαφώς την πολιτική του Google Play σχετικά με τις διαφημίσεις, αυτές οι διαφημίσεις είναι περισσότερο ενοχλητικές παρά επικίνδυνες. Πολλοί χρήστες έχουν παραπονεθεί ότι δεν μπορούν να απαντήσουν σε κλήσεις ή να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή “εξαιτίας της επίμονης και διαδεδομένης φύσης των διαφημίσεων.”

Οι προγραμματιστές προσπάθησαν να κρύψουν το πρόσθετο μεταξύ άλλων στοιχείων του αρχείου APK, ονομάζοντάς το ως κάτι παρόμοιο με την εφαρμογή, προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτό.

Η αποκάλυψη ήρθε τον Ιούνιο και η CooTek ζήτησε συγγνώμη για το adware και ανέβασε νέες εκδόσεις των εφαρμογών του στο Play Store. Αυτές οι εφαρμογές έγιναν δεκτές, αφού η Google επιβεβαίωσε ότι ήταν ασφαλείς. Αλλά σε μια μάλλον μεταγενέστερη ανάλυση από την εταιρεία ασφαλείας Lookout και το BuzzFeed News, διαπιστώθηκε ότι 58 από τις 238 εφαρμογές που αφαιρέθηκαν στο παρελθόν εξακολουθούν να έχουν τον κακόβουλο κώδικα.

Η CooTek αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς μέσω δελτίου τύπου, λέγοντας ότι “επανεξέτασε τις εφαρμογές της και δεν βρήκε στοιχεία που να υποδεικνύουν αυτές τις κατηγορίες. Ωστόσο, το BuzzFeed αναφέρει ότι η Google επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα, καταργώντας όχι μόνο τις 58 κακόβουλες εφαρμογές από το Play Store, αλλά και την ίδια την εταιρεία από το δίκτυο διαφημίσεών της.

Προς το παρόν, οι εφαρμογές του CooTek υπό την επωνυμία Touchpal, δεν είναι διαθέσιμες για λήψη στο Play Store, αλλά αν έχετε ήδη εγκαταστήσει μία από αυτές στη συσκευή σας, ίσως μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε χωρίς πρόβλημα, αν και δεν είναι κάτι που συνίσταται.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS