ΑρχικήsecurityΗ Hamas χακάρει Ισραηλινούς στρατιώτες μέσω του WhatsApp

Η Hamas χακάρει Ισραηλινούς στρατιώτες μέσω του WhatsApp

hamas

Χρησιμοποιώντας τη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, η Hamas προσπαθεί να χακάρει στρατιώτες του ισραηλινού στρατού ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε στρατιωτικά μυστικά του Ισραήλ.

Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, ορισμένα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας Hamas, παριστάνουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με την δήλωση του εκπροσώπου, τα μηνύματα που στάλθηκαν στους στρατιώτες ήταν όπως αυτό: “Γεια, είμαι ο Yisrael από το 51ο Τάγμα.” Πολλοί ήταν οι στρατιώτες που ανέφεραν ότι έλαβαν μηνύματα που τους ζητούσαν πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα εκπαίδευσης και τις κινήσεις του στρατιωτικού τμήματος.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι «ο ισραηλινός στρατός έχει επίγνωση της δραστηριότητας του εχθρού και ακολουθεί τις προσπάθειές του στα κοινωνικά δίκτυα. Καλούμε όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό να ενεργεί προσεκτικά και υπεύθυνα”.

Τον Μάιο, θύμα των hackers έπεσε και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, που έλαβε χώρα στο Τελ Αβίβ, καθώς εμφανίστηκαν εικόνες κινουμένων σχεδίων, που έδειχναν εκρήξεις στο παράκτιο τμήμα της πόλης. Ο διαγωνισμός μεταδιδόταν από τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan 11 του Ισραήλ, αλλά αντί για τον δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό, άρχισαν να εμφανίζονται μηνύματα όπως “Προειδοποίηση: Πυραυλική επίθεση, παρακαλούμε βρείτε καταφύγιο” και “Το Ισραήλ δεν είναι ασφαλές. Θα το δείτε!”

Πίσω από αυτό το cyberattack αποκαλύφθηκε πως βρισκόταν η Hamas, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από το National Cyber Directorate της χώρας, που παρέχει βοήθεια και καθοδήγηση σε θέματα κυβερνο-αμυντικής πολιτικής.

Σε ένα tweet στις 5 Μαΐου, ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «απέτρεψε μια απόπειρα Cyber Attack της Hamas κατά ισραηλινών στόχων. Μετά την επιτυχημένη αμυντική επιχείρηση, στοχεύσαμε ένα κτίριο που χρησιμοποιεί η Hamas για τις επιθέσεις της. Το πρόγραμμα HamasCyberHQ.exe έχει καταργηθεί.» Επίσης στο tweet υπήρχε μία εικόνα του κτιρίου που δρούσε η ομάδα.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή επίθεση σε έναν φυσικό στόχο ως απάντηση σε ένα cyberattack. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, o ταξίαρχος Ronen Manlis, ισχυρίστηκε ότι “μετά από την αντιμετώπιση ψηφιακής διάστασης, η [ισραηλινή] Πολεμική Αεροπορία αντιμετώπισε και την φυσική διάσταση”, προσθέτοντας ότι “αυτή τη στιγμή, η Hamas δεν διαθέτει επιχειρησιακές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο.”

Η χθεσινή αποκάλυψη, ωστόσο, αντικρούει αυτούς τους ισχυρισμούς. Η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους για να αποκτήσει πρόσβαση στις ισραηλινές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ψεύτικων προφίλ Facebook και λογαριασμών σε ιστοσελίδες γνωριμιών για την παρακολούθηση των τηλεφώνων των ισραηλινών στρατιωτών.

Τον Ιούλιο του 2018, η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι η Hamas είχε χρησιμοποιήσει online πλατφόρμες γνωριμιών και εφαρμογές του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου για την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε Android smartphones, επιτρέποντας στα μέλη του κινήματος να έχουν πρόσβαση σε εικόνες, τηλεφωνικούς αριθμούς και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στρατιωτών που βρίσκονταν κοντά στο φράκτη της Γάζας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS