ΑρχικήsecurityΤο WhatsApp δεν είναι ασφαλές: 5 βασικές αλήθειες για την εφαρμογή

Το WhatsApp δεν είναι ασφαλές: 5 βασικές αλήθειες για την εφαρμογή

Το WhatsApp δεν είναι ασφαλές! Όντας από τις μεγαλύτερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, το WhatsApp έχει τραβήξει τα βλέμματα των hackers οι οποίοι ακονίζουν τα σπαθιά τους και ετοιμάζονται για… “σφαγή προσωπικών δεδομένων”.

Το WhatsApp συχνά κάνει μεγάλες ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλειά του, όπως η παροχή end-to-end encryption, αλλά και οι διάφορες απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει αρκετά συχνά. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις πέντε βασικές αλήθειες που χρειάζεται να γνωρίζετε για το WhatsApp.

WhatsApp

Malware απειλές: Οι χρήστες του WhatsApp πολλές φορές έπεσαν θύματα ενός κακόβουλου λογισμικού μέσω μολυσμένου συνδέσμου ή αρχείου, αλλά πρόσφατα εξαπλώθηκε ένα νέο malware που ονομάζεται “Agent Smith” και αντικαθιστά το WhatsApp με μια κακόβουλη ενημέρωση που προβάλλει διαφημίσεις. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αποκρύψει το εικονίδιο του από το launcher του τηλεφώνου και να προσποιείται το WhatsApp. Αυτός είναι μόνο ένας από τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συσκευή που έχει προσβληθεί για να στείλει χρήματα στους hackers. Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή παρόμοιου κακόβουλου λογισμικού είναι η χρήση εφαρμογών και υπηρεσιών μόνο από τις επίσημες πηγές.

Τα αντίγραφα ασφαλείας δεν είναι κρυπτογραφημένα: To WhatsApp έχει διαφημίσει κατά πολύ to end-to-end encryption που προσφέρει, το οποίο διασφαλίζει ότι μόνο εσείς και το άτομο με το οποίο επικοινωνείτε μπορούν να διαβάσουν τι έχει αποσταλεί. Ωστόσο, αυτή η κρυπτογράφηση δεν λειτουργεί εάν τα δεδομένα αποθηκεύονται ως αντίγραφο ασφαλείας στο Google Drive. Η εταιρεία WhatsApp υπέγραψε πρόσφατα σύμφωνο με την Google για να επιτρέψει στους χρήστες της να αποθηκεύουν μηνύματα στο cloud storage του κολοσσού.

WhatsApp

Ο hacker μπορεί να αλλάξει φωτογραφίες και βίντεο: Ένα ελάττωμα ασφαλείας στο WhatsΑpp επιτρέπει σε δυνητικούς hackers να αλλάξουν τα αρχεία εικόνας, ήχου ή βίντεο. Η ευπάθεια οφείλεται στο πώς αποθηκεύονται τα αρχεία πολυμέσων στο WhatsΑpp. Η Media File Jacking απειλή σχετίζεται ιδιαίτερα με την κοινή αντίληψη ότι η νέα γενιά εφαρμογών IM δεν είναι σωστά προετοιμασμένη όσον αφορά τους χειρισμούς περιεχομένου και τους κινδύνους της ιδιωτικής ζωής.

Απάτη και ψεύτικα νέα: Στην Ινδία, το WhatsApp χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση  για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης. Το WhatsΑpp βρέθηκε μπλεγμένο με ορισμένες περιπτώσεις  βίας που σημειώθηκαν στην Ινδία κατά τη διάρκεια των ετών 2017 και 2018. Η εταιρεία που ανήκει στο Facebook έχει λάβει πολλά μέτρα για να περιορίσει αυτή την απειλή, αλλά έχει αποτύχει τελείως.

Το WhatsΑpp status δεν είναι ιδιωτικό: Το WhatsApp διαθέτει όλες τις επαφές του τηλεφώνου σας και δεν είναι όλοι τους φίλοι ή μέλη της οικογένειάς σας. Οποιοδήποτε άτομο στη λίστα επαφών σας μπορεί να δει την κατάστασή σας. Ευτυχώς, το WhatsApp δίνει πλέον στους χρήστες του τον έλεγχο σχετικά με το ποιος μπορεί να δει τα status τους, αλλά αν η λίστα επαφών σας είναι τεράστια τότε πρέπει να επιλέξετε με ποια άτομα θέλετε να μοιραστείτε τις πληροφορίες αυτές.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS