ΑρχικήsecurityΌλοι έχουμε πέσει θύμα των hackers, deal with it και προετοιμαστείτε!

Όλοι έχουμε πέσει θύμα των hackers, deal with it και προετοιμαστείτε!

Πάρτε το απόφαση ότι θα πέσετε θύμα των hackers και προετοιμαστείτε! Καθώς οι επιχειρήσεις αγκαλιάζουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν το cloud και το mobile computing για να συνδεθούν με τους πελάτες τους, έρχονται αντιμέτωποι και με όλο περισσότερους κινδύνους. Σύμφωνα με τον ειδικό ασφαλείας και Διευθύνοντα Σύμβουλο της J2 Software, John McLoughlin, υπάρχει μια σταθερή αύξηση των καταστρεπτικών και εξελιγμένων cyberattacks και συγκεκριμένα των ransomware επιθέσεων.

Χωρίς να το γνωρίζουμε, σχεδόν όλοι έχουμε πέσει θύμα των hackers, ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε σε μεγάλη επιχείρηση, μικρή επιχείρηση ή στο σπίτι. Οι ειδικοί στο κυβερνοχώρο λένε ότι όλοι βρίσκονται σε κίνδυνο και χωρίς να το καταλάβουν, όλοι, έστω μια φορά, έχουν πέσει θύματα hacking.

hackers

Οι hackers εργάζονται για να αποκτήσουν τα προσωπικά μας δεδομένα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Όλοι αποτελούν στόχο όσο και αν αρνούνται να το πιστέψουν.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους και να δημιουργήσουν μια κουλτούρα όπου κανείς δεν φοβάται να αναφέρει ύποπτες δραστηριότητες. Πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το προσωπικό τους είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένο ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους.

Παρόλο που η πλειοψηφία των μεγάλων εταιρειών βλέπει μια σταθερή αύξηση της πολυπλοκότητας των cyberattacks, οι μικρές επιχειρήσεις συχνά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή δεν επενδύουν πάντα όσα χρειάζεται για να προστατευτούν από τις επιθέσεις.

Δεδομένου ότι το τοπίο απειλής εξελίσσεται, πολλές επιχειρήσεις αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τους hackers. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη κεφαλαίων, στα αναποτελεσματικά εργαλεία και στην έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης. Ως αποτέλεσμα, όταν εμφανίζεται μια απειλή, οι επιχειρήσεις επιλέγουν την αντίδραση αντί για την προορατική αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

hackers

Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογήσουν το είδος των επιθέσεων που είναι πιο πιθανό να χτυπήσουν τα δίκτυά τους. Παρά το γεγονός ότι η κλοπή δεδομένων μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές, υπάρχουν και άλλες απειλές όπως τα ransomware που είναι πιο πιθανό και θα έχουν βαθιά επίδραση σε οποιαδήποτε εταιρεία.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά από τις πιθανές επιθέσεις και να έχουν ασφαλείς στρατηγικές για την συνέχεια της επιχείρησης και την αντιμετώπιση επικίνδυνων περιστατικών.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση πρέπει να κατανοήσει πλήρως τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα cyberattack στις υπηρεσίες και στους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα. Πρέπει να αποδεχτούν ότι πρόκειται να συμβεί και πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στον τρόπο με τον οποίο θα ανακάμψουν, τον τρόπο ελαχιστοποίησης των ζημιών και τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί το σύστημα σε λειτουργία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θυμηθείτε, οι hackers έχουν ήδη σκεφτεί τις πιθανές μεθόδους αποκατάστασης που θα επιλέξετε.

hackers

Οι επιχειρήσεις συχνά δημιουργούν μια στρατηγική και πιστεύουν ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι για μια επίθεση, μόνο για να ανακαλύψουν κατά τη διάρκεια της επίθεσης ότι τα δεδομένα έγιναν back-up σε λάθος μορφή ή οι επαφές δεν ήταν ενημερωμένες ή η ασφάλιση δεν κάλυπτε τα πάντα.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δοκιμάσουν σενάρια και να προβλέψουν πιθανές επαναλήψεις επιθέσεων για βελτίωση της ετοιμότητας. Με τα ransomware, για παράδειγμα, οι εταιρείες εξαρτώνται από τα αντίγραφα ασφαλείας για την ανάκτηση δεδομένων. Κάποιος θα πρέπει να ελέγξει εάν έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας των σωστών δεδομένων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι η εταιρεία να διασφαλίσει ότι μπορεί να ανακτήσει πλήρως όλα τα συστήματα και όχι μόνο τα δεδομένα. Η ανάκτηση δεδομένων είναι συνήθως εύκολη όταν γίνεται σωστά, αλλά η ανάκτηση ολόκληρου του συστήματος θέλει περισσότερη προσπάθεια.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην πληρώνετε ποτέ τα λύτρα επειδή ακόμα και αν το κάνετε, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πάρετε τα αρχεία σας πίσω. Ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα νέο σύστημα και να επαναφέρετε τα αρχεία που έχουν κρυπτογραφηθεί. Επίσης, θυμηθείτε, με το ransomware, το πρώτο πράγμα που επιδιώκουν οι hackers είναι να διαγράψουν ta backups εάν δεν είναι απομονωμένα από το δίκτυο.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε αυτούς, αλλά κάνουν μεγάλο λάθος. Πάρτε το απόφαση ότι πρόκειται να συμβεί και προετοιμαστείτε.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS