ΑρχικήsecurityH κβαντική τεχνολογία ίσως ασφαλίσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό

H κβαντική τεχνολογία ίσως ασφαλίσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό

κβαντική

Όπως φαίνεται, στα επόμενα 10 χρόνια, η κβαντική τεχνολογία θα είναι πολύ διαδεδομένη και θα βελτιώσει κατά πολύ την διαδικασία επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται σήμερα στους υπολογιστές. Θα μπορούσαν επίσης να δώσουν λύση σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία στις μέρες μας, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει και προβληματισμούς.

Με πιο ισχυρούς υπολογιστές και την ικανότητα να εκτελούν περισσότερες μαθηματικές λειτουργίες κάθε δευτερόλεπτο, οι σύγχρονοι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης ξαφνικά παρέχουν πολύ λιγότερη ασφάλεια σε σχέση με πριν την εμφάνιση των κβαντικών υπολογιστών. Οι ερευνητές ασφαλείας στην IBM, προειδοποιούν ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να έχουν τη δύναμη να σπάσουν αμέσως ακόμη και τα ισχυρότερα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης στο εγγύς μέλλον. Παρόλο που αυτό πιθανότατα θα συμβεί σε πέντε με δέκα έτη, η ανάπτυξη μέτρων ασφαλείας κατά των κβαντικών υπολογιστών είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Συνεπώς είναι σημαντικό να ξεκινήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Αν και όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν, η ερευνητική ομάδα που ασχολείται με την κβαντική τεχνολογία, Qutech και η ολλανδική τράπεζα ABN AMRO ανακοίνωσαν μια συνεργασία – την πρώτη στο είδος της – για να χρησιμοποιήσουν τις αρχές της κβαντικής πληροφορικής για τη βελτίωση της ασφάλειας των δεδομένων της τράπεζας. Η εταιρία αναπτύσσει ήδη ενεργά κάτι που ονομάζεται Quantum Key Distribution (QKD) και θα το χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφάλειας που θέτουν οι υπερ-ισχυροί κβαντικοί υπολογιστές και είναι η πρώτη εφαρμογή της κβαντικής τεχνολογίας στον τραπεζικό κλάδο.

Με τα ασύρματα δίκτυα υψηλής ταχύτητας 5G και τους κβαντικούς υπολογιστές να έρχονται όλο και πιο κοντά, τα προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών δεδομένων, γίνονται όλο και πιο ευάλωτα σε επιθέσεις.

Καθώς χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνολογίες, τα τραπεζικά στοιχεία που κρυπτογραφούνται και μεταδίδονται ηλεκτρονικά, θα μπορούν να παρακολουθούνται και να αποκρυπτογραφούνται από έναν κβαντικό υπολογιστή και να χρησιμοποιούνται για την κλοπή χρημάτων από έναν λογαριασμό.

Τι είναι όμως το Quantum Key Distribution;

Το Quantum Key Distribution (QKD) υπόσχεται ασφαλή ψηφιακή επικοινωνία, σε παγκόσμιο επίπεδο, που δεν μπορεί να σπάσει – ούτε καν από έναν κβαντικό υπολογιστή.

Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά σκεφτείτε το διαδίκτυο σαν ένα δίκτυο επικοινωνίας, στο οποίο είναι σχετικά εύκολο να παρακολουθήσετε τις επικοινωνίες που «ταξιδεύουν» μέσω αυτού. Το QKD επιδιώκει να το αντιμετωπίσει δημιουργώντας μια μέθοδο ψηφιακής επικοινωνίας, που είναι πιο ισχυρή από τις σημερινές τεχνολογίες.

Βοηθά επίσης να καταλάβουμε λίγο περισσότερο τα σύγχρονα συστήματα κρυπτογράφησης “public-key”. Εν ολίγοις, αυτά τα πρωτόκολλα λειτουργούν δημιουργώντας πολύ δύσκολες μαθηματικές εξισώσεις, οι οποίες είναι απίστευτα χρονοβόρο να ολοκληρωθούν. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι σε θέση να ολοκληρώνουν αυτές τις εξισώσεις “αμέσως”.

Το QKD προστατεύει τα δεδομένα συνδυάζοντας ένα ασφαλές κλειδί με ένα μεγάλο μήνυμα για να δημιουργήσει ένα κρυπτογραφημένο κείμενο το οποίο δεν μπορεί να σπάσει χωρίς το συνοδευτικό κλειδί, ανεξάρτητα από τους διαθέσιμους πόρους από πλευράς χρόνου και τεχνολογίας.

Αυτό το “quantum-distributed” κλειδί δημιουργείται από δύο επικοινωνούντα μέρη για την προετοιμασία και τη μέτρηση των φωτονίων σε ένα κβαντικό συμβάν. Με απλά λόγια, ένα φωτόνιο είναι ένα σωματίδιο φωτός. Ένα από τα σπουδαία πράγματα που αφορούν την κβαντική τεχνολογία, είναι ότι γνωρίζει πότε κάποιος την παρατηρεί. Αυτό σημαίνει ότι κακόβουλοι τρίτοι μπορούν να εντοπιστούν αν προσπαθούν να υποκλέψουν πληροφορίες, όταν τα δύο μέρη δημιουργούν το κβαντικό κλειδί.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το QKD δεν χρησιμοποιείται για την αποστολή και την ανταλλαγή δεδομένων, είναι καθαρά μια μέθοδος δημιουργίας και διαμοιρασμού ενός τύπου κλειδιού κρυπτογράφησης, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πιο συμβατικό τρόπο για την κρυπτογράφηση δεδομένων και την αποστολή τους στο διαδίκτυο, για παράδειγμα.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα τραπεζικό σύστημα που είναι προστατευμένο από ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που ακόμη δεν υπάρχουν.

Η συνεργασία των TU Delft και ABN AMRO δημιουργεί μια ισχυρότερη γέφυρα μεταξύ των ακαδημαϊκών επιστημών και των εταιρικών επιχειρήσεων. Θεωρεί ότι η συνεργασία με τέτοιο τρόπο, σε πραγματικές περιπτώσεις χρήσης και εφαρμογές, θα ενισχύσει τις σχέσεις. Τελικά, δημιουργεί ένα οικοσύστημα για να αναπτυχθεί η κβαντική τεχνολογία του αύριο και αν αυτό βοηθά τις τράπεζες να προστατεύονται από την επίθεση, είναι σίγουρα καλό.

Η TU Delft, η TNO και η ABN AMRO δήλωσαν ότι θα επιδείξουν μια ασφαλή σύνδεση με βάση τα κβαντικά δεδομένα στα τέλη του επόμενου έτους. Το μέλλον της κβαντικής πληροφορικής μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο νομίζαμε.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS