ΑρχικήinetΔίκτυο 5G - Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία μας;

Δίκτυο 5G – Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία μας;

Η ολοένα αυξανόμενη υιοθέτηση και χρήση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G έχει οδηγήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η τεχνολογία αυτή ενέχει κινδύνους για την υγεία μας. Λοιπόν, ποιες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται και άραγε υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τις στηρίξουμε;

Όπως και με τις προγενέστερες κυψελοειδείς τεχνολογίες, τα δίκτυα 5G βασίζονται σε σήματα που μεταδίδονται μέσω ραδιοκυμάτων, δηλαδή ακτίνες που αποτελούν μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και οι οποίες μεταδίδονται μεταξύ πομπών (κεραιών) και τηλεφώνων.

Με απλά λόγια; Είμαστε περιτριγυρισμένοι από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όλη την ώρα. Από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή, από άπειρες μορφές τεχνολογιών που εκπέμπουν ακτινοβολία συμπεριλαμβανομένων και των κινητών τηλεφώνων, μέχρι και από φυσικές πηγές, όπως το ηλιακό φως.

Όπως αναφέρει σχετική έρευνα του BCC, στοιχεία της οποίας παρατίθενται αυτούσια παρακάτω, το 5G χρησιμοποιεί κύματα υψηλότερων συχνοτήτων εν σχέσει με τα προηγούμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, επιτρέποντας σε περισσότερες συσκευές να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ταυτόχρονα, και με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Όταν δε μιλάμε για πόλεις, τα κύματα αυτά ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις, λόγω των φυσικών εμποδίων, επομένως τα δίκτυα 5G απαιτούν περισσότερους πομπούς, αναλογικά με τις προηγούμενες τεχνολογίες, τοποθετημένους πλησιέστερα στο επίπεδο του εδάφους, ακόμη πιο κοντά σε εμάς.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιείται από τις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, ειδικά σε αστικό επίπεδο, έχει οδηγήσει σε αυξημένο κλίμα ανησυχίας για τους κινδύνους που αυτή μπορεί να επιφέρει για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ας δούμε ορισμένα facts. Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία προκαλούμενες από χρήση κινητών τηλεφώνων». Ωστόσο, ο οργανισμός όπως και η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), έχουν ταξινομήσει όλες τις ακτινοβολίες ραδιοσυχνοτήτων (των οποίων τα κινητά σήματα αποτελούν μέρος) ως «πιθανώς καρκινογόνες». Στον αντίποδα, η κατανάλωση πικλών και η χρήση σκόνης τάλκης χαρακτηρίζονται ως προϊόντα με το ίδιο επίπεδο κινδύνου. Τα αλκοολούχα ποτά και το επεξεργασμένο κρέας χαρακτηρίζονται ως τροφές υψηλότεροτερου κινδύνου.

Ας δούμε όμως ένα ακόμη ενδιαφέρον και αμφιλεγόμενο στοιχείο: Μια έκθεση τοξικολογίας που κυκλοφόρησε το 2018 από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ορισμένοι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων ανέπτυξαν έναν τύπο καρκινικού όγκου στην καρδιά.

Στα πλαίσια της εν λόγων μελέτης οι αρουραίοι εκτίθονταν σε ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα για εννέα ώρες την ημέρα, κάθε μέρα για δύο χρόνια, προτού ακόμη γεννηθούν. Τα θηλυκά, ωστόσο, πειραματόζωα που μελετήθηκαν, δεν παρουσίασαν καρκινώματα. Επιπλέον, οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία και δεν ανέπτυξαν καρκίνο, ζούσαν περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους της ομάδας ελέγχου.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η έκθεση των πειραματόζωων σε ακτινοβολία, δεν είναι αναλογική με την έκθεση που έχουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος των ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιείται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι μη ιονίζον, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαθέτει επαρκή ενέργεια για να διασπάσει το DNA και να προκαλέσει κυτταρική βλάβη, αναφέρει ο David Robert Grimes, φυσικός και ερευνητής καρκίνου.

Όσο ανεβαίνουμε σε συχνότητες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, πολύ πέρα ​​από τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι για την υγεία που προκύπτουν από την εκτεταμένη έκθεση μας σε αυτές. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου εμπίπτουν σε αυτήν την επιβλαβή κατηγορία και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνους του δέρματος. Υπάρχουν αυστηρά συμβουλευτικά όρια για την έκθεση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας ενέργειας, όπως oι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γάμμα, οι οποίες μπορούν αμφότερες να οδηγήσουν σε επιβλαβείς επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν για το κατά πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, αλλά είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα ραδιοκύματα είναι πολύ λιγότερο ενεργητικά από ό, τι ακόμη και το ορατό φως που βιώνουμε καθημερινά», αναφέρει ο Dr. Grimes.

«Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι τα κινητά τηλέφωνα ή τα ασύρματα δίκτυα μας έχουν προκαλέσει προβλήματα υγείας», καταλήγει.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS