ΑρχικήinetΟ επιστήμονας Alan Turing θα απεικονίζεται στο νέο χαρτονόμισμα των £ 50...

Ο επιστήμονας Alan Turing θα απεικονίζεται στο νέο χαρτονόμισμα των £ 50 στην Αγγλία

TuringΗ Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι στο νέο χαρτονόμισμα των £ 50 θα απεικονίζεται ο μεγάλος Βρετανός μαθηματικός και επιστήμονας υπολογιστών Alan Turing. Υπήρχε μια λίστα με χιλιάδες προσωπικότητες, αλλά η διοίκηση της τράπεζας κατέληξε στον Turing.

Γιατί ο Turing και όχι κάποιος από όλους τους άλλους; Ο διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, δήλωσε ότι επιλέχθηκε ο Turing διότι ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός και τα έργα του έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα. “Ως πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, οι συνεισφορές του Alan Turing ήταν πολύ μεγάλες», είπε.

“Η μεγαλοφυΐα του βρισκόταν σε μια μοναδική ικανότητα να συνδέει το φιλοσοφικό και το αφηρημένο με το πρακτικό και το συγκεκριμένο”, συνέχισε ο Carney.

Ο Turing βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδίκων, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του 20ου αιώνα.

Με την απεικόνισή του στο χαρτονόμισμα των £ 50 αναγνωρίζεται το εύρος και η ποικιλία των συνεισφορών του.

Το British Bombe ήταν ένας από τους υπολογιστές, που σχεδίασε ο Turing για να σπάσει τον ναζιστικό κώδικα.

Ο Turing είχε διωχθεί από τη βρετανική κυβέρνηση επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, ενώ το 1952 υποβλήθηκε σε χημικό ευνουχισμό για τιμωρία. Ο επιστήμονας αυτοκτόνησε το 1954. Το 2009, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτή την κίνηση.

Όπως είπαμε και παραπάνω, υπήρχε μια λίστα με χιλιάδες προσωπικότητες, που «διεκδικούσαν» τη θέση πάνω στο βρετανικό χαρτονόμισμα. Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Αγγλίας περιόρισε τη λίστα. Στο τέλος, είχε να επιλέξει ανάμεσα στους: Mary Anning, Paul Dirac, Rosalind Franklin, William Herschel and Caroline Herschel, Dorothy Hodgkin, Ada Lovelace and Charles Babbage, Stephen Hawking, James Clerk Maxwell, Srinivasa Ramanujan, Ernest Rutherford, Frederick Sanger και φυσικά Alan Turing.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τιμήσει πολλές προσωπικότητες, από διάφορους τομείς (επιστήμονες, κοινωνικούς μεταρρυθμιστές κλπ) τοποθετώντας τις στα χαρτονομίσματα της χώρας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που συνήθως απεικονίζουν νεκρούς λευκούς άντρες του 18ου και 19ου αιώνα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS