ΑρχικήinetArtificial intelligence για την θεραπεία του καρκίνου

Artificial intelligence για την θεραπεία του καρκίνου

Artificial intelligence ή AI ή Τεχνητή Νοημοσύνη ή Μηχανική Νοημοσύση: Ο καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη ασθένεια για θεραπεία. Με περισσότερα από εκατό γνωστά είδη, που το καθένα ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία ανάλογα με τον φορέα και το μέρος του σώματος που υπάρχει (και δεκάδες άλλους παράγοντες), οι ογκολόγοι σίγουρα έχουν πολύ δουλειά.

Όπως φαίνεται η τεχνολογία και συγκεκριμένα η μηχανική μάθηση (Artificial intelligence) θα μπορούσε σύντομα να κάνει τη δουλειά τους λίγο πιο εύκολη.

Ο υπερυπολογιστής της IBM Watson διαθέτει μια εφαρμογή μηχανικής μάθησης για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου εδώ και αρκετό καιρό.

Εξετάζει πάνω από 600.000 ιατρικές εκθέσεις και 1.500.000 ανώνυμους φακέλους των ασθενών και των κλινικών δοκιμών, και τα δεδομένα που αναλύει έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν τους επιστήμονες που ασχολούνται με την θεραπεία. Επί του παρόντος, οι γιατροί βασίζονται σε βιβλία, ιατρικά περιοδικά και κλινική έρευνα για την θεραπεία περιστατικών. Artificial intelligence Artificial intelligence

Η έρευνα όμως από μια μετα-ιατρική σχολή θα μπορούσε να προωθήσει τα αποτελέσματα δοκιμών σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (Artificial intelligence) για τον σχεδιασμό μιας καλύτερης και αποτελεσματικότερης θεραπείας.

Και η IBM δεν είναι μόνη.

Το DeepMind της Google μαθαίνει πώς να εφαρμόσει καλύτερα ακτινοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο. Εξετάζει πως η έκθεση των ασθενών σε επικίνδυνες δόσεις ακτινοβολίας, μπορεί να σταματήσει τους όγκους περιορίζοντας τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει σε υγιή τμήματα του σώματος. Οι γιατροί χρησιμοποιούν σήμερα ένα συνδυασμό της εμπειρίας του παρελθόντος και της τρέχουσας έρευνα προσπαθώντας να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο έκθεσης ενός σώματος στην ακτινοβολία σαν μέρος μιας θεραπείας.

Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως κατάτμηση, και απαιτεί από έναν γιατρό να γνωρίζει επακριβώς τις μολυσμένες περιοχές, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια τρισδιάστατη σάρωση του όγκου του ασθενούς. Προσθέτοντας την πολυπλοκότητα, το κεφάλι, το λαιμό τον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη, οι γιατροί έχουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα εφαρμόσουν τη βέλτιστη θεραπεία με ακτινοβολία χωρίς να καταστρέψουν κρίσιμες περιοχές.

Google DeepMind Artificial intelligence

Το DeepMind συνεργάζεται με ερευνητές του University College Hospital στο Λονδίνο για να αναπτύξουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αυτοματοποιήσουν μεγάλα τμήματα αυτής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ομάδα DeepMind:

Οι κλινικοί γιατροί θα παραμείνουν υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων στα σχέδια θεραπείας με ακτινοθεραπεία, αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι η διαδικασία κατάτμησης θα μπορούσε να μειωθεί από τέσσερις ώρες σε περίπου μία ώρα.

Για να μετατρέψουμε αυτή τη διαδικασία, το DeepMind θα αναλύσει 700 ανώνυμες σαρώσεις από πρώην ασθενείς που έπασχαν ή πάσχουν από καρκίνους της κεφαλής και του λαιμού. Η ελπίδα είναι να αναπτυχθεί ένας αλγόριθμος που μπορεί να εντοπίσει τις καλύτερες περιοχές στόχευσης από τις σαρώσεις αυτόματα.

Με τον καιρό, η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορεί να εφαρμοστεί στη θεραπεία καρκίνων και σε άλλα σημεία του σώματος.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS