Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 13:26
Αρχική security Ευπάθεια σε Telegram και WhatsApp επιτρέπει σε hackers να αλλάζουν αυτά που...

Ευπάθεια σε Telegram και WhatsApp επιτρέπει σε hackers να αλλάζουν αυτά που βλέπουν οι χρήστες

Telegram

Μία νέα ευπάθεια που ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές της Symantec στα Telegram και WhatsApp, θα μπορούσε να επιτρέψει σε hackers, να αλλάξουν τις εικόνες και τα αρχεία ήχου που βλέπουν οι χρήστες των εν λόγω εφαρμογών, παρά την κρυπτογράφηση end-to-end που διαθέτουν.

Έτσι ενώ ο αποστολέας μπορεί να έχει στείλει τη φωτογραφία ενός χάρτη, για να δώσει οδηγίες σε κάποιον για παράδειγμα, ένας hacker θα μπορούσε να αλλάξει το περιεχόμενο και να δώσει λανθασμένες οδηγίες. Με τον ίδιο τρόπο, η φωτογραφία ενός τιμολογίου θα μπορούσε επίσης να παραποιηθεί, ώστε να σταλούν τα χρήματα σε έναν άλλο λογαριασμό.

Οι ασφαλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τους ακτιβιστές, τους πολιτικούς και τους αντιφρονούντες, που δεν θέλουν οι συνομιλίες τους να παρακολουθούνται από κανέναν. Οι εφαρμογές μηνυμάτων όπως το Signal, το WhatsApp, το Telegram και το iMessage έχουν κρυπτογράφηση end-to-end, που σημαίνει ότι οι συνομιλίες τους είναι ασφαλισμένες ακόμη και από τις ίδιες τις εταιρείες.

Ωστόσο, παρόλο που η κρυπτογράφηση προστατεύει τις συνομιλίες, οι ίδιες οι εφαρμογές μπορεί να είναι ευάλωτες σε hacking. Μόλις τον περασμένο Μάιο, μία ευπάθεια που ανακαλύφθηκε στο WhatsApp, επέτρεπε στους hackers να εγκαταστήσουν spyware σε συσκευές με ένα απλό τηλεφώνημα, ενώ το 2017, μία ευπάθεια στο Telegram, επέτρεπε στους hackers να παίρνουν τον έλεγχο λογαριασμών.

Η νέα ευπάθεια που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, δεν επιτρέπει την κατάληψη λογαριασμών, επιτρέπει όμως την παραποίηση των αρχείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Symantec, η ευπάθεια προέκυψε από τον τρόπο που αποθηκεύονται τα αρχεία στις εφαρμογές WhatsApp και Telegram. Όταν τα αρχεία αποθηκεύονται σε εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο, άλλες εφαρμογές έχουν επίσης πρόσβαση στο χειρισμό τους. Σχετικά με το WhatsApp, τα αρχεία αποθηκεύονται εξωτερικά από προεπιλογή, ενώ στο Telegram, το θέμα ευπάθειας εμφανίζεται εάν είναι ενεργοποιημένη η επιλογή “Αποθήκευση στη Γκαλερί”.

Οι ερευνητές της Symantec εξέτασαν το κακόβουλο λογισμικό που δημιουργήθηκε για να χειρίζεται αρχεία εικόνας και ήχου που αποστέλλονται μέσω του WhatsApp και Telegram. Στη δοκιμή που έκαναν, οι ερευνητές έστειλαν μία φωτογραφία δύο φίλων και το malware αντικατέστησε αυτόματα τα πρόσωπά τους με τον ηθοποιό Nicolas Cage.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μία από αυτές τις εφαρμογές, μπορείτε να προστατευθείτε από αυτή την ευπάθεια αλλάζοντας τις ρυθμίσεις αποθήκευσης. Στο WhatsApp, πηγαίνετε στις ρυθμίσεις και απενεργοποιείτε την επιλογή “Ορατότητα πολυμέσων”, ενώ στο Telegram μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας απενεργοποιώντας την επιλογή “Αποθήκευση στη συλλογή”.

Οι ερευνητές της Symantec ανακάλυψαν επίσης ένα ξεχωριστό θέμα στο Telegram, με μια ψεύτικη έκδοση της εφαρμογής στο Google Play Store.

Η εφαρμογή που φέρει την ονομασία MobonoGram, προωθείται ως βελτιωμένη έκδοση του Telegram με επιπλέον χαρακτηριστικά. Αντ΄αυτού όμως περιλαμβάνει κακόβουλα sites και σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Επιπλέον επιβραδύνει τις συσκευές των χρηστών και μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η δόλια εφαρμογή λήφθηκε περισσότερες από 100.000 φορές πριν αφαιρεθεί από το Google Play Store. Η Google επιβεβαίωσε ότι καταργήθηκε και είπε ότι μπλόκαρε τους προγραμματιστές της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Κίνα και Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις εκστρατείες Biden και Trump

Η Κίνα και το Ιράν προσπάθησαν να χακάρουν τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Biden όσο και του Trump.

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...