ΑρχικήsecurityΠροειδοποίηση Android: Εκατοντάδες εφαρμογές του Google Play Store μολυσμένες με BeiTaAd

Προειδοποίηση Android: Εκατοντάδες εφαρμογές του Google Play Store μολυσμένες με BeiTaAd

Οι χρήστες Android ενημερώνονται για εκατοντάδες εφαρμογές που βρέθηκαν στο Google Play Store, οι οποίες μπορούν να “σπάσουν” τα τηλέφωνά τους. Το Android είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα software στον κόσμο, με πάνω από δύο δισεκατομμύρια συσκευές που κάθε μήνα τρέχουν το Google mobile OS.

Android

Ωστόσο, το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε θέματα ασφαλείας, με ορισμένες εφαρμογές του Google Play Store να έχουν προκαλέσει εκτεταμένες απειλές για το Android. Έξι εφαρμογές Android που κατέβηκαν 90 εκατομμύρια φορές από το Google Play Store διαπιστώθηκε ότι έχουν φορτωθεί με το malware PreAMo.

Ενώ μια άλλη πρόσφατη απειλή έδειξε ότι 50 εφαρμογές στο Google Play Store που περιείχαν malware μόλυναν πάνω από 30 εκατομμύρια συσκευές Android.

Και τώρα οι χρήστες του Android ενημερώνονται για εκατοντάδες εφαρμογές που βρίσκονται στο Google Play Store και μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα στα τηλέφωνα τους.

Οι ειδικοί ασφαλείας του Lookout έχουν ανακαλύψει 238 εφαρμογές που στεγάστηκαν στο Google Play Store, οι οποίες σχεδόν αχρήστεψαν τα τηλέφωνα Android.

Οι εφαρμογές φορτώθηκαν με το adware BeiTa Plugin, και συνολικά τα προγράμματα Android εγκαταστάθηκαν περισσότερες από 440 εκατομμύρια φορές.

Το κακόβουλο λογισμικό εμφανίζει βίαια διαφημίσεις στην οθόνη κλειδώματος χρηστών του Android και ενεργοποιεί επίσης διαφημίσεις βίντεο ή ήχου για αναπαραγωγή ακόμα και όταν το τηλέφωνο είναι σε sleep mode.

Σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, η Kristina Balaam του Lookout, ανέφερε: “Το Lookout έχει ανακαλύψει 238 μοναδικές εφαρμογές που περιλαμβάνουν το BeiTaPlugin, το adware που μετατρέπει μια κινητή συσκευή σε σχεδόν ακατάλληλη για χρήση, στο Google Play Store.

“Το Lookout ανέφερε την κακόβουλη λειτουργικότητα στο Google και το BeiTaPlugin έχει πλέον καταργηθεί από όλες τις εφαρμογές που επηρεάζονται στο Play Store.”

“Συνολικά, αυτές οι εφαρμογές έχουν κατέβει πάνω από 440 εκατομμύρια φορές, καταλαβαίνετε για το πόσο έχει θορυβήσει την εταιρεία αφού είναι μοναδική στο είδος της.

“Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των δωρεάν εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας δημιουργούν έσοδα από τις εφαρμογές τους μέσω SDK διαφημίσεων ή plugins, η επιμονή των διαφημίσεων σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση και το πλήθος των εφαρμογών στις οποίες ο προγραμματιστής πήγε να κρύψει την ύπαρξή του, κάνουν το BeiTaPlugin ανησυχητικό τουλάχιστον.

Το Lookout ανέφερε ότι όλες οι εφαρμογές που φορτώθηκαν με κακόβουλο λογισμικό δημοσιεύθηκαν από την εταιρεία CooTek που εδρεύει στη Σαγκάη.

Όλες οι εφαρμογές που έχουν επηρεαστεί έχουν απομακρυνθεί από το Play Store από τις 23 Μαΐου 2019 ή έχουν ενημερωθεί σε εκδόσεις χωρίς το malware. Για την πλήρη λίστα με τις εφαρμογές που επηρεάζονται, κάντε κλικ εδώ.

Μιλώντας για τον αντίκτυπο του κακόβουλου λογισμικού, το Lookout πρόσθεσε: “Οι χρήστες έχουν αναφέρει ότι δεν μπόρεσαν να απαντήσουν σε κλήσεις ή να αλληλεπιδράσουν με άλλες εφαρμογές, λόγω της επίμονης εμφάνισης των διαφημίσεων.

“Αυτές οι διαφημίσεις δεν βομβαρδίζουν αμέσως τον χρήστη μόλις εγκατασταθεί η εφαρμογή, αλλά γίνονται ορατές τουλάχιστον 24 ώρες μετά την εκκίνηση της εφαρμογής.”

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS