Πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2017, το Wikileaks αποκάλυψε ότι η CIA χρησιμοποίησε ένα software, το οποίο της επέτρεπε να κατασκοπεύει συγκεκριμένους ανθρώπους μέσω των Smart TV της Samsung. Το “weeping angel” exploit χρησιμοποιούσε το σύστημα φωνητικού ελέγχου και κατέγραφε τις συνομιλίες, που γίνονταν στο δωμάτιο, που υπήρχε η τηλεόραση. Στη συνέχεια, οι συνομιλίες στέλνονταν μέσω Internet σε έναν κρυφό server της CIA.
Η Samsung είχε ενημερωθεί για την ευπάθεια στις τηλεοράσεις της και είχε δηλώσει ότι: “Η προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών και η ασφάλεια των συσκευών μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Samsung. Γνωρίζουμε το εν λόγω περιστατικό και εξετάζουμε το ζήτημα».
Ακόμα και τώρα, τον Ιούνιο του 2019, η Samsung συμβουλεύει τους πελάτες της να ψάχνουν και μόνοι τους για ιούς στις τηλεοράσεις QLED. Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε σάρωση στον υπολογιστή μας για την ανίχνευση κακόβουλων λογισμικών. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το σύστημά μας είναι ασφαλές. Η Samsung δηλώνει ότι αυτό πρέπει να γίνεται και για την τηλεόραση QLED, εάν είναι συνδεδεμένη με Wi-Fi! Οι καταναλωτές θα πρέπει να σαρώνουν την τηλεόρασή τους για ιούς, κάθε λίγες εβδομάδες, ώστε να αποφύγουν τις επιθέσεις. Η Samsung έδειξε ότι αυτό μπορεί να γίνει πατώντας κάποια κουμπιά στο τηλεκοντρόλ, πρόκειται όμως για μια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία.
Ωστόσο, οι περισσότεροι αντέδρασαν λέγοντας πως αυτό, που προτείνει η Samsung, δεν είναι λύση για την αντιμετώπιση των επιθέσεων.
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Καταγγελία εναντίον γνωστών gaming εταιρειών
Νέες Επαναστατικές Λειτουργίες από την Apple
Πέρυσι, η Samsung διόρθωσε μια ευπάθεια μετά από μια αναφορά, που έκανε ένας καταναλωτής και δήλωνε ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις “θα μπορούσαν ενδεχομένως να ελεγχθούν από τους hackers, χρησιμοποιώντας σφάλματα, που μπορούν εύκολα να βρουν”. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ευπάθεια περιγράφηκε από τους ειδικούς ως “χαμηλού κινδύνου”.
Πριν μερικά χρόνια, το Mashable είχε αναφέρει ότι οι “έξυπνες τηλεοράσεις μπορούν να χακαριστούν και να παραβιαστούν”. Κάποιοι ερευνητές ανέφεραν στο συνέδριο ασφάλειας Black Hat ότι βρήκαν ευπάθειες σε Smart TV της Samsung (μοντέλα του 2012). Οι ευπάθειες τους έδωσαν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν την κάμερα, να πάρουν τον έλεγχο social media εφαρμογών (π.χ. Facebook ή Skype) και να έχουν πρόσβαση σε αρχεία και σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.
Έξι χρόνια μετά η Samsung δεν έχει βρει ακόμα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των ευπαθειών. Αυτές οι μέθοδοι, που προτείνει η Samsung (πολύπλοκη διαδικασία με τηλεκοντρόλ) για την ενίσχυση της ασφάλειας, είναι πιο πιθανό να αποτρέψουν τους ανθρώπους από την αγορά smart TVs. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολύ πιο απλά πράγματα για τις τηλεοράσεις τους. Επομένως, ποιες είναι οι πιθανότητες να σκεφτούν τις πρακτικές ασφαλείας;
Η Samsung, μετά από όλα αυτά τα σχόλια, διέγραψε το βίντεο με τις οδηγίες σάρωσης των ιών.