ΑρχικήReviewsΗ Qualcomm παρουσιάζει το πρώτο multimode 5G μόντεμ της

Η Qualcomm παρουσιάζει το πρώτο multimode 5G μόντεμ της

μόντεμΗ Qualcomm, ο μεγαλύτερος προμηθευτής τσιπ για smartphone, παρουσίασε τα μόντεμ 5G δεύτερης γενιάς, τα οποία αναμένεται να έχουν ταχύτητες 10 έως 100 φορές μεγαλύτερες από τα τρέχοντα δίκτυα LTE. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα εν λόγω μόντεμ έχουν σχεδιαστεί για να είναι ταχύτερα, μικρότερα, πιο αποδοτικά και ικανά να χειρίζονται ένα ευρύ φάσμα ζωνών συχνοτήτων. Η ανακοίνωση ήρθε την Τρίτη πριν από το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

Το Snapdragon X55 κατασκευάζεται με την τεχνολογία 7 νανομέτρων, ενώ η πρώτη γενιά του μόντεμ, το X50, βασίζεται στην τεχνολογία των 10 νανομέτρων. Το μόντεμ X55 της Qualcomm ξεχωρίζει για την ενσωμάτωση όλων των τεχνολογιών για τη σύνδεση σε δίκτυα 2G, 3G, 4G και 5G.

Επειδή το μόντεμ X50 περιορίζεται στην τεχνολογία 5G, το τσιπ πρέπει να συνδυαστεί με το μόντεμ εντός του επεξεργαστή Snapdragon 855 της Qualcomm για να αποκτήσει πρόσβαση και σε δίκτυα 2G, 3G και 4G. Αντίθετα, το μόντεμ multimode X55 καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και κοστίζει λιγότερο για να ενσωματωθεί σε συσκευές, σύμφωνα με την Qualcomm. Το κόστος είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς τα πρώτα smartphones με δυνατότητα 5G θα μπορούσαν να είναι ακριβότερα από τα μοντέλα 4G.

Το μόντεμ δεύτερης γενιάς είναι επίσης ταχύτερο από το X50, το οποίο εισήχθη όταν το πρότυπο 5G ήταν ακόμα υπό ανάπτυξη το 2016. Το τσιπ προσφέρει μέγιστες ταχύτητες λήψης 7 Gbps χρησιμοποιώντας δίκτυα 5G ή αλλιώς 40% ταχύτερα από το X50, που φτάνει ταχύτητες 5 Gbps. Η μέγιστη ταχύτητα φόρτωσης είναι 3 Gbps. Χρησιμοποιώντας δίκτυα 4G, το τσιπ μπορεί να μεταφορτώνει 2,5-Gbps ή αλλιώς 25% ταχύτερα από το μόντεμ X24 LTE της Qualcomm.

Το μόντεμ X55 μπορεί να υποστηρίξει τόσο μη αυτόνομα όσο και αυτόνομα δίκτυα 5G, τα οποία λειτουργούν σε ζώνες συχνοτήτων κάτω των 6 GHz, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις συχνότητες LTE. Το τσιπ καλύπτει “σχεδόν οποιοδήποτε δίκτυο ή περιοχή με δυνατότητα 5G στον κόσμο”, σύμφωνα με την Qualcomm. Το προϊόν διαθέτει επίσης λειτουργία κατανομής φάσματος που επιτρέπει στις υπηρεσίες 4G και 5G να τρέχουν ταυτόχρονα στις ίδιες ραδιοσυχνότητες.

Η Qualcomm στοιχηματίζει στην ταχύτητα των δικτύων 5G για να ανεβάσει τις πωλήσεις των smartphone. Η ανάπτυξη της εταιρείας μειώθηκε, σε μια εποχή που εξακολουθεί να υπόκειται σε έλεγχο από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για φερόμενη κατοχή μονοπωλίου στις επιχειρήσεις μόντεμ. Η 33 ετών εταιρεία, είναι επίσης σε διαμάχη με την Apple και αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από την Intel, την Mediatek και μερικές ακόμα εταιρείες.

Η Qualcomm αντιμετωπίζει επίσης νέο ανταγωνισμό από δυνητικούς πελάτες. Η μονάδα HiSilicon της Huawei ανακοίνωσε το πρώτο multimode 5G μόντεμ της, το Balong 5000, με βάση την τεχνολογία 7 νανομέτρων τον περασμένο μήνα. Το 10 νανομέτρων κυψελοειδές μόντεμ Exynos 5100 της Samsung έχει σχεδιαστεί για συσκευές Samsung που πωλούνται σε περιοχές εκτός των ΗΠΑ. Η Samsung συνεργάστηκε με την Qualcomm πέρυσι για να κυκλοφορήσει ένα smartphone που τροφοδοτείται από το μόντεμ X50.

Η Apple έχει επίσης αρχίσει να προσλαμβάνει μηχανικούς ραδιοσυχνοτήτων για να δημιουργήσει ένα προσαρμοσμένο μόντεμ για τα μελλοντικά iPhones της. Σχεδόν πριν από δύο χρόνια, η Apple «έκλεψε» τον engineering executive που ήταν ο κορυφαίος κατασκευαστής της Qualcomm, Esin Terzioglu. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες της Qualcomm να αναζωογονήσει τη σχέση της με την Apple μόλις οι νομικές συγκρούσεις τους καταλαγιάσουν.

Ωστόσο, η εταιρεία κερδίζει σε ταχύτητα κυκλοφορίας. Το μόντεμ X55 της Qualcomm θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί μαζί με εμπορικές συσκευές μέχρι τα τέλη του 2019, ανέφερε η εταιρεία. Το τσιπ θα βρίσκει επίσης εφαρμογή σε προσωπικούς υπολογιστές, αυτοκίνητα και ασύρματους server.

Η Qualcomm προσφέρει όχι μόνο το μόντεμ αλλά και την κεραία και άλλα κρίσιμα εξαρτήματα 5G ως ολοκληρωμένη λύση, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να βελτιώσει την απόδοση των συσκευών 5G.

Τα RFFE θα μπορούσαν να είναι μεγάλη επιχείρηση για την Qualcomm, η οποία δημιούργησε μια κοινοπραξία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την TDK το 2017 για την κατασκευή φίλτρων και άλλων εξαρτημάτων ραδιοσυχνοτήτων. Η αγορά των εξαρτημάτων της μονάδας front-end προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί στα 35,2 δισ. Δολάρια μέχρι το 2023, σύμφωνα με το Yole Développement. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η μέση ετήσια αύξηση της αγοράς smartphone προβλέπεται να είναι 2,5% έως το 2022, σύμφωνα με την IDC.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS