Τετάρτη, 8 Απριλίου, 09:50
Αρχική business Η Ευρώπη ξεκινά επίσημη έρευνα κατά του μονοπωλίου της Amazon

Η Ευρώπη ξεκινά επίσημη έρευνα κατά του μονοπωλίου της Amazon

Οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές ξεκίνησαν επίσημη έρευνα βάσει της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας εξετάζοντας κατά πόσο νόμιμη ήταν η χρήση δεδομένων από την Amazon, τα οποία ανήκαν σε τρίτα μέρη και πραγματοποιούσαν πωλήσεις μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της.

Σχολιάζοντας μια δήλωση, η αρμόδια Επίτροπος, Margrethe Vestager, ανέφερε: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο ηλεκτρονικά. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ενισχύσει τον ανταγωνισμό λιανικής και επέφερε περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες δεν εξαλείφουν αυτά τα οφέλη μέσω ανήθικης συμπεριφοράς. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon και τον διττό ρόλο του ως εμπόρου και λιανοπωλητή, προκειμένου να αξιολογήσουμε τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.»

Amazon Ευρώπη

Η κίνηση δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η Amazon βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο του νόμου.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο φθινόπωρο η Ρυθμιστική Αρχή διεξήγαγε προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με τη χρήση των στοιχείων των τρίτων πωλητών από την Amazon, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι έμποροι που πωλούν στην πλατφόρμα βρίσκονται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των προϊόντων που η Amazon πωλεί.

Οι πλατφόρμες “διττού ρόλου” – που φιλοξενούν πωλητές στη πλατφόρμα τους και πωλούν οι ίδιοι – θέτουν ερωτήματα σχετικά με το τι γίνεται με τα δεδομένα τρίτων.

Με βάση την προκαταρκτική διερεύνηση της Επιτροπής, η Amazon «φαίνεται να χρησιμοποιεί ευαίσθητες από πλευράς ανταγωνισμού πληροφορίες  σχετικά με τους πωλητές της αγοράς, τα προϊόντα τους και τις συναλλαγές τους στη πλατφόρμα». Αν και αξίζει να τονιστεί ότι πρόκειται για προκαταρκτικό συμπέρασμα και δεν προδικάζει την έκβαση της επίσημης έρευνας.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η διεξοδική διερεύνηση των πρακτικών της Amazon θα επικεντρωθεί:

  • Στις υπογεγραμμένες συμφωνίες μεταξύ της Amazon και των τρίτων πωλητών, λέγοντας ότι θα επικεντρωθεί ειδικότερα στο ερώτημα “εάν και πώς η χρήση των δεδομένων τρίτων πωλητών από την Amazon ως έμπορος λιανικής επηρεάζει τον ανταγωνισμό”
  • στον ρόλο που παίζουν τα δεδομένα στην επιλογή των νικητών του ‘Buy Box’ και στον αντίκτυπο της πιθανής χρήσης των ευαίσθητων πληροφοριών των τρίτων πωλητών από τον κολοσσό για την επιλογή αυτή.

Το Buy Box αναφέρεται σε ένα πολυπόθητο τμήμα της ιστοσελίδας της Amazon όπου οι καταναλωτές που βλέπουν ένα προϊόν μπορούν να κάνουν κλικ για να το προσθέσουν στο καλάθι αγορών τους.

Ο πωλητής / ές που τα προϊόντα τους έχουν τα περισσότερα κλικ πιθανόν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών πωλητών του προϊόντος.

Amazon Ευρώπη

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την επίσημη έρευνα, ένας εκπρόσωπος της Amazon έστειλε αυτή τη δήλωση: «Θα συνεργαστούμε πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να υποστηρίξουμε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν».

Χθες, ο κολοσσός ήταν μεταξύ πολλών εταιρειών που αμφισβητήθηκαν από τους νομοθέτες των ΗΠΑ σχετικά με τις ανησυχίες του μονοπωλίου.

Νωρίτερα φέτος, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατέληξαν επίσης σε συμφωνία σχετικά με νέους κανονισμούς που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά τις online platform επιχειρήσεις και στη μείωση των αθέμιτων πρακτικών για την υποστήριξη των εμπόρων και άλλων επιχειρήσεων που βασίζονται σε ψηφιακούς διαμεσολαβητές για πωλήσεις.

Οι νέοι κανόνες περί δικαιοσύνης και διαφάνειας των διαδικτυακών πλατφορμών ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ στην ΕΕ το προσεχές έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Ψεύτικα Zoom installers χρησιμοποιούνται για τη διανομή malware

Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εκμεταλλεύονται την αυξημένη δημοτικότητα της υπηρεσίας τηλεδιασκέψεων Zoom για τη διανομή installers που...

Call of Duty Mobile: Το season 5 φέρνει νέα όπλα και modes !

Το Call of Duty Mobile, ένα από τα πιο γνωστά battle royale παιχνίδια, μόλις ανακοίνωσε νέο season...

80% των Microsoft Exchange Servers δεν έχει λάβει patch για κρίσιμο σφάλμα!

Η Microsoft διόρθωσε πρόσφατα ένα κρίσιμο σφάλμα εκτέλεσης απομακρυσμένου κώδικα στον Microsoft Exchange Server. Αυτό το σφάλμα επιτρέπει σε χάκερς να χρησιμοποιήσουν...

Καραντίνα hack: Ανακαλύψτε νέους τρόπους διασκέδασης στο διαδίκτυο

Καραντίνα hack: Ανακαλύψτε νέους τρόπους διασκέδασης στο διαδίκτυο-Η πανδημία του κορονοϊού έχει αναγκάσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παραμείνουν κλειδωμένοι...

Πως να κατεβάσετε δωρεάν (download) μια ταινία;

Ακολουθεί οδηγός για το πως να κατεβάσετε μια ταινία δωρεάν (download) στον υπολογιστή ή στο κινητό σας χρησιμοποιώντας υπηρεσίες on-demand, δωρεάν site...

WhatsApp: Περιορίζει την προώθηση μηνυμάτων λόγω παραπληροφόρησης για τον COVID-19

Η εφαρμογή του WhatsApp έθεσε περιορισμούς στη μαζική προώθηση μηνυμάτων, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την παραπληροφόρηση. Αυτό συνδέεται με το γεγονός...

Parallels Desktop 15: Εγκατάσταση των Windows 10 σε macOS

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να εγκαταστήσετε Windows 10 σε Macbook. Οι πιο γνωστοί τρόποι χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο εργαλείο...

Άντρας συνελήφθη από τη Europol για εξαπάτηση φαρμακευτικής εταιρείας

Ένας άνδρας, συνελήφθη από τη Europol καθώς προσπάθησε να ξεπλύνει χρήματα που προέρχονταν από μία απάτη μέσω...

Το Linux και το σύστημα αρχείων exFAT της Microsoft: Η ιστορία μέχρι στιγμής

Η οικειότητα μεταξύ της Microsoft και του Linux Open Source δεν είναι πλέον κρυφή. Παρόλο που η συμμετοχή μπορεί να φαίνεται περισσότερο...

Ιαπωνία: Μαθητές φτιάχνουν την δική τους τελετή αποφοίτησης στο Minecraft ενόψει του COVID-19

Με την πανδημία του Κορωνοϊού COVID-19 να πλήττει χώρες σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μεγάλο αριθμό μέτρων, σε μία...