ΑρχικήbusinessΑπαγόρευση του Microsoft Office 365 σε γερμανικά σχολεία

Απαγόρευση του Microsoft Office 365 σε γερμανικά σχολεία

Υπό τον φόβο παραβίασης της ιδιωτικής ζωής μαθητών και δασκάλων, το γερμανικό ομόσπονδο κράτος της Έσσης έκρινε ως παράνομη την χρήση του Microsoft Office 365 στα σχολεία. Οι πληροφορίες των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να “εκτεθούν” σε κατασκόπους των ΗΠΑ υποστηρίζει ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων του κράτους.

Απαγόρευση του Microsoft Office 365

Σύμφωνα με δηλώσεις του επιτρόπου, “η χρήση της δημοφιλούς cloud πλατφόρμας, εγκυμονεί κινδύνους, λόγω της πιθανότητας πρόσβασης αξιωματούχων των ΗΠΑ σε ιδιωτικές και προσωπικές πληροφορίες χρηστών”.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια ακόμη περίπτωση έκφρασης ανησυχιών από ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με την ιδιωτικότητα των χρηστών και την προστασία των δεδομένων τους, στα πλαίσια φυσικά και του Eυρωπαϊκού Κανονισμού περι Προστασίας Δεδομένων (GDPR) , ή μια περίπτωση έκφραση ανησυχιών σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αλλά στην πραγματικότητα η απόφαση του Γραφείου για την Προστασία των Δεδομένων και Ελευθερία των Πληροφοριών της Έσσης είναι αποτέλεσμα πολυετών εγχώριων συζητήσεων σχετικά με το εάν το λογισμικό της Microsoft  θα πρέπει να αποκλειστεί εξ’ ολοκλήρου από τα γερμανικά σχολεία και άλλα κρατικά ιδρύματα.

Όπως υποστηρίζει το κράτος, εκτός από τις πληροφορίες που παρέχουν οι γερμανοί χρήστες όταν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, το Microsoft Office 365 μεταδίδει επίσης δεδομένα τηλεμετρίας στις ΗΠΑ.

Πέρυσι, ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το οτιδήποτε, από τις σύνηθεις διαγνωστικές πληροφορίες που στέλνονται από το λογισμικό, μέχρι και περιεχόμενο από εσωτερικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα αυτούσιες προτάσεις από έγγραφα και στοιχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρηστών. Όλα αυτά παραβιάζουν φυσικά τον κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

Σε συνέχεια των εξελίξεων, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών της Γερμανίας εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τα δεδομένα τηλεμετρίας που στέλνει το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Ο επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων της Hesse, πρότεινε να χρησιμοποιoύνται παρόμοια προϊόντα/εφαρμογές με on premises άδειες, και όλοι πλέον περιμένουν την επίσημη απάντηση της Microsoft πάνω στο θέμα.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS