ΑρχικήsecurityMicrosoft Edge: Νέο χαρακτηριστικό μπλοκάρει όσους σας παρακολουθούν

Microsoft Edge: Νέο χαρακτηριστικό μπλοκάρει όσους σας παρακολουθούν

Microsoft Η Microsoft εισήγαγε ένα νέο χαρακτηριστικό στον Edge browser της, το οποίο ονομάζεται “Tracking Prevention” (Πρόληψη παρακολούθησης).

Αυτό το νέο χαρακτηριστικό είναι πολύ χρήσιμο αφού μπλοκάρει τα scripts παρακολούθησης, που φορτώνονται από online διαφημιστές και στατιστικές εταιρείες.

Προς το παρόν, αυτό το χαρακτηριστικό είναι διαθέσιμο μόνο για τους δοκιμαστές στις Microsoft Edge Insiders preview builds. Η Microsoft δήλωσε ότι το χαρακτηριστικό δεν είναι ακόμα εντελώς έτοιμο, καθώς χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις. Σε αυτό το στάδιο, παίρνει χρήσιμη ανατροφοδότηση από τους χρήστες, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε όλους.

Πώς θα λειτουργεί το νέο χαρακτηριστικό;

Το “Tracking Prevention” είναι παρόμοιο με τη λειτουργία Enhanced Tracking Protection, που προστέθηκε από τη Mozilla στον Firefox, πέρυσι.

Τα δυο χαρακτηριστικά λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Μπλοκάρουν τα scripts παρακολούθησης, που φορτώνονται από διαφημιστικές και στατιστικές εταιρείες και πολλούς άλλους.

Στην περίπτωση του Microsoft Edge, ο μηχανισμός είναι λίγο πιο πολύπλοκος. Έχει γίνει προσθήκη ενός νέου στοιχείου, που ονομάζεται “Trust Protection Lists”.

Αυτό το στοιχείο περιέχει λίστες με εταιρείες (και τα domains τους), οι οποίες είναι γνωστό ότι παρακολουθούν τους χρήστες. Γι’ αυτές ακριβώς τις εταιρείες, ενεργοποιείται το νέο χαρακτηριστικό Tracking Prevention.

Όταν o χρήστης επισκέπτεται ένα site, οι διευθύνσεις URL οποιωνδήποτε domains τρίτου μέρους συγκρίνονται με αυτή τη λίστα. Εάν το domain βρεθεί στη λίστα, τότε το Tracking Prevention θα περιορίσει την πρόσβασή του σε μηχανισμούς αποθήκευσης του browser ή θα μπλοκάρει εντελώς το domain, ώστε να μην φορτώσει πρόσθετο κώδικα JavaScript.

Το Tracking Prevention, πέρα από το ότι μπλοκάρει την πρόσβαση και τη συλλογή δεδομένων μέσα στο πρόγραμμα περιήγησης, μπλοκάρει και τη δυνατότητα των trackers να φορτώνουν και να εκτελούν πρόσθετα scripts παρακολούθησης και πολλά άλλα, που μπορεί να μην απαιτούν πρόσβαση σε μηχανισμό αποθήκευσης του browser, αλλά μπορούν να παρακολουθούν τους χρήστες με άλλο τρόπο.

Πώς να ενεργοποιήσετε το Tracking Prevention;

Το Tracking Prevention έχει κυκλοφορήσει στην έκδοση Microsoft Edge Insider preview build 77.0.203.0 και στις νεότερες.

Για να ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό, πρέπει να πάτε στο : // flag # edge-tracking-prevention. Εκεί, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ένα edge flag, για να ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό.

Έπειτα, θα εμφανιστεί μια νέα ενότητα, στις ρυθμίσεις, όπου θα πρέπει να ορίσετε το επίπεδο, στο οποίο θα γίνεται πρόληψη της παρακολούθησης.

Έχετε τρεις επιλογές: Basic, Balnced, Strict. Σύμφωνα με τη Microsoft, η διαφορά έχει να κάνει με το είδος των trackers, που εμποδίζουν.

Η basic επιλογή μπλοκάρει τα κακόβουλα trackers, η balanced επιλογή τα κακόβουλα και τρίτου μέρους domains και η strict επιλογή την πλειοψηφία των trackers.

Ας ελπίσουμε ότι το Tracking Prevention θα φτάσει σύντομα το επίπεδο, που θέλει η Microsoft, ώστε να κυκλοφορήσει σε stable έκδοση του Edge και να είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS