ΑρχικήbusinessFacebook: 5 δισεκατομμύρια πρόστιμο για την παραβίαση της ιδιωτικότητας

Facebook: 5 δισεκατομμύρια πρόστιμο για την παραβίαση της ιδιωτικότητας

Το Facebook πρέπει να υιοθετήσει νέες πολιτικές προστασίας των δεδομένων που μοιράζονται οι χρήστες στο κοινωνικό δίκτυο και να καταβάλει πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission).

Ο κολοσσός πρέπει να επεκτείνει την πολιτική προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε Facebook, Instagram και WhatsApp και να υιοθετήσει ένα εταιρικό σύστημα ελέγχου και ισορροπίας για να παραμείνει συμβατό, σύμφωνα με τη διαταγή της FTC. Το Facebook πρέπει επίσης να διαθέτει ένα πρόγραμμα ασφάλειας δεδομένων, το οποίο θα διασφαλίζει την προστασία πληροφοριών όπως οι αριθμοί τηλεφώνου των χρηστών.

Facebook

Η εντολή της FTC περιορίζει επίσης την επίβλεψη του CEO Mark Zuckerberg σε ζητήματα ιδιωτικού απορρήτου και ασφάλειας, με την απαίτηση του Facebook να δημιουργήσει μια νέα επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων με ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δεν μπορούν να αποδεσμευτούν χωρίς ψήφισμα των δύο τρίτων των μετόχων. Ο Zuckerberg και οι ορισθέντες υπάλληλοι συμμόρφωσης πρέπει να υποβάλλουν στην FTC compliance reports.

Επιπλέον, ένας τρίτος ελεγκτής θα παρακολουθεί την πορεία του Facebook.

Facebook

Η επιτροπή ενέκρινε τον διακανονισμό με ψήφους 3-2, με τους διαφωνούντες επιτρόπους να επιδιώκουν σκληρότερη δράση εναντίον του Zuckerberg.

Ο διακανονισμός πέτυχε περισσότερο από ό, τι θα μπορούσε να επιτύχει η FTC με τη μετάβαση στο δικαστήριο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Facebook παραδέχτηκε ότι έσπασε μια προηγούμενη συμφωνία σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο Zuckerberg, μέσω ενός post στο Facebook, δήλωσε ότι ο διακανονισμός θα οδηγήσει σε “μερικές μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο κατασκευής προϊόντων και διαχείρισης αυτής της εταιρείας”.

Facebook

Φυσικά, οι αλλαγές πιθανόν θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για να φέρουμε νέα χαρακτηριστικά στο Facebook, το Instagram και το WhatApp.

Τόνισε ότι είναι ευθύνη της εταιρείας να προστατεύει την ιδιωτικότητα των πολιτών. «Εργαζόμαστε ήδη σκληρά για να ανταποκριθούμε στην ευθύνη αυτή, αλλά τώρα πρόκειται να θέσουμε ένα εντελώς νέο πρότυπο για τη βιομηχανία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διακανονισμός αυτός ολοκληρώνει μια διετή έρευνα της FTC, που προκάλεσε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica του 2018.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η FTC, το Consumer Financial Protection Bureau και 50 πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία με την εταιρεία παροχής στοιχείων Equifax σχετικά με τις καταγγελίες ότι δεν εφάρμοσε επαρκή μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή μαζικής παραβίασης των δεδομένων. Η Equifax πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 575 εκατομμύρια δολάρια.

Προηγουμένως, τα υψηλότερα πρόστιμα της FTC ήταν στην Google, η οποία πλήρωσε 22,5 εκατομμύρια δολάρια το 2012 και η Upromise, η οποία πλήρωσε 500.000 δολάρια το 2017.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS