ΑρχικήsecurityΝτοκιμαντέρ του Netflix ξεσκεπάζει το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Ντοκιμαντέρ του Netflix ξεσκεπάζει το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Cambridge

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, “The Great Hack” μιλάει για τις διασυνδέσεις μεταξύ της Cambridge Analytica, των εκλογών στις ΗΠΑ και του Brexit.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, είναι το πρώτο που έχουμε δει να ειδικεύεται στο τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων, της σκοτεινής διαφήμισης και της παγκόσμιας πολιτικής, τα οποία φαίνονται να συνδέονται μεταξύ τους. Το ντοκιμαντέρ είναι επίσης το πρώτο που εξηγεί πώς τα κοινωνικά μέσα – ειδικά το Facebook – χειρίζονται τώρα τη ζωή και την κοινωνία μας, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Η απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα, έγινε το πεδίο δράσης, για ένα πείραμα της Cambridge Analytica, λέει η δημοσιογράφος της Guardian, Carole Cadwalladr. Διηγήθηκε την ιστορία του πώς η πολιτική συμβουλευτική, με επικεφαλής τον Alexander Nix, χρησιμοποίησε τεχνικές «psyops» που συνήθως χρησιμοποιούνται στο Αφγανιστάν, στις δημοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και σε πολλές άλλες χώρες, εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Παρακολουθώντας αυτή την ταινία, κυριολεκτικά αρχίζετε να αναρωτιέσαι αν η ιστορία έχει διαστρεβλωθεί προς μια αρρωστιμένη δυστοπία.

Το πείραμα του Brexit λειτούργησε. Όπως εξηγεί το ντοκιμαντέρ, εκατομμύρια διαφημίσεις στόχευσαν άτομα, εκμεταλλεύτηκαν το φόβο και το θυμό τους, για να αλλάξουν την γνώμη τους, αρχικά στην περίπτωση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια στην εκλογή του Trump.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, δείχνουν επίσης πώς η CA συνεργάστηκε άμεσα με την εκστρατεία “Project Alamo” του Trump, ξοδεύοντας ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα σε διαφημίσεις στο  Facebook πριν από τις εκλογές του 2016.

Η ταινία εξηγεί το χρονικό, για το πώς η CA είχε αρχικά επεξεργαστεί την εκστρατεία του Ted Cruz και σχεδόν προωθούσε αυτόν τον υποψήφιο στην πρώτη θέση στις υποψηφιότητες των Ρεπουμπλικανών. Τότε ήταν που η εκστρατεία του Trump, ανέλαβε την στρατιωτικού τύπου επιχείρηση της CA.

Μετά την φόρτωση των πληροφοριών ψυχογραφικής έρευνας που είχε αποκτήσει η CA από τον ακαδημαϊκό φοιτητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Aleksandr Kogan, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συλλογή των δεδομένων στο Facebook, προχώρησαν στο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Εν τω μεταξύ στο Λονδίνο, η Cadwalladr παρατήρησε ότι οι φανατικοί υποστηρικτές του Brexit “αδελφοποιήθηκαν” με τον Trump και αρχίσε να το ψάχνει. Υπάρχει ένα νήμα που τους συνδέει με τον ιδιοκτήτη του Breitbart, Steve Bannon. Υπάρχει ένα νήμα που τους συνδέει με την Cambridge Analytica. Αυτή φαίνεται πως κινεί τα νήματα και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Cambridge Analytica είναι αυτή που τα συνδέει όλα μεταξύ τους. Χρειάζεται όμως μια πηγήπληροφορίων, η οποία έρχεται με τη μορφή του πρώην υπαλλήλου της CA, Chris Wylie, ενός γενναίου νεαρού άνδρα που κατάφερε να αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά της εταιρείας.

Ωστόσο, η προσοχή της ταινίας είναι συχνά επικεντρωμένη στην Brittany Kaiser, πρώην υπάλληλο στην Cambridge Analytica, η οποία είχε εργαστεί πρώτα στις πολιτικές εκστρατείες των ΗΠΑ και στη συνέχεια σε αυτή του Brexit για την CA. Είναι όμως στα αλήθεια μία από αυτούς που θέλουν να ξεσκεπάσουν τα όσα γίνονται; Ή προσπαθούσε να καλύψει απλά τα ίχνη της; Πώς θα μπορούσε κάποιος που εργάστηκε στην εκστρατεία του Obama να δουλέψει για αυτή του Trump; Ήταν θύμα της Cambridge Analytica ή μία από τους κακούς της;

Ο βρετανός πολιτικός αναλυτής Paul Hilder καταφέρνει να την φέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καταθέσει μπροστά σε μια κοινοβουλευτική ομάδα. Η κατάθεσή της παρουσιάζει πολλές πτυχές της ιστορίας και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Κι άλλοι χαρακτήρες εμφανίζονται σε αυτή την ταινία. Ο Zuckerberg εμφανίζεται στο Κογκρέσο και μαθαίνουμε για την περιστασιακή σχέση που είχε το Facebook με τη συνενοχή του σε αυτούς τους πολιτικούς αγώνες.

Αυτό που δεν θα μάθετε από αυτή την ταινία είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Για πολλούς, υπάρχουν ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες: Τι θα συμβεί τώρα που το Facebook εισέρχεται στο Cryptocurrency; Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μία ύποπτη προεκλογική εκστρατεία; Θα πληρωθούν άνθρωποι για τις ψήφους τους την επόμενη φορά; Η Kaiser έχει ένα λογότυπο bitcoin στο πίσω μέρος του τηλεφώνου της. Έχει αυτό κάποια σχέση με όλα αυτά; Η ταινία δεν το σχολιάζει.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS