ΑρχικήinetΕπιστήμονες υπόσχονται 1000 φορές ταχύτερη μετάδοση δεδομένων

Επιστήμονες υπόσχονται 1000 φορές ταχύτερη μετάδοση δεδομένων

45690586 – privacy computer security on the internet lock icon data protection

Πώς θα σας φαινόταν αν η μετάδοση δεδομένων ήταν 1000 φορές ταχύτερη απ’ ότι σήμερα; Επιστήμονες αποκάλυψαν ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό χάρη σε μια νέα ανακάλυψη.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν terahertz quantum cascade lasers που θα μπορούσαν να μεταδώσουν δεδομένα σε ταχύτητες που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε με την τρέχουσα τεχνολογία.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια έκθεση στο περιοδικό Nature Communications, στην οποία εξηγούν πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Τα terahertz quantum cascade lasers θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα 100 gigabit. Οι τρέχουσες, γρήγορες συνδέσεις ethernet λειτουργούν στα 100 megabits ανά δευτερόλεπτο. Είναι δηλαδή χίλιες φορές πιο αργές από αυτές που περιγράφουν οι ερευνητές.

Αυτά τα lasers είναι διαφορετικά επειδή είναι σε θέση να στέλνουν φως στο terahertz range του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για την ανάλυση χημικών ουσιών. Οι ερευνητές έχουν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση δεδομένων σε πολύ μεγάλες ταχύτητες. Η υψηλή ταχύτητα είναι επιθυμητή από όλους και ειδικά από ερευνητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, δορυφορικές επικοινωνίες κλπ.

Για να γίνει αυτό, χρειάζονται περίπλοκες διαδικασίες. Για να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση δεδομένων, τα lasers πρέπει να απενεργοποιούνται περίπου 100 δισεκατομμύρια φορές κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό απαιτεί ακριβή έλεγχο, και οι μηχανικοί μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να το κάνουν.

Τώρα, όμως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να πετύχουν τον έλεγχο χρησιμοποιώντας ήχο και φως.

“Αυτή η έρευνα είναι συναρπαστική”, δήλωσε ο John Cunningham, Καθηγητής Νανοηλεκτρονικής στο Leeds. “Προς το παρόν, το σύστημα για τη ρύθμιση ενός quantum cascade laser γινόταν ηλεκτρικά – αλλά αυτό το σύστημα έχει περιορισμούς”.

Σύμφωνα με το καθηγητή, αυτό το σύστημα επηρεάζει την ταχύτητα. Αντίθετα, ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τώρα, βασίζεται στα ακουστικά κύματα.

“Βασικά, αυτό που κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε το ακουστικό κύμα για να αναδεύσουμε τις περίπλοκες ηλεκτρονικές καταστάσεις μέσα στο quantum cascade laser”, δήλωσε ο Tony Kent, καθηγητής φυσικής στο Nottingham.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η έρευνά τους δεν είναι ακόμα τέλεια. Χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα lasers για τη μετάδοση δεδομένων. Μπορούμε, όμως, να περιμένουμε σημαντική πρόοδο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS