ΑρχικήbusinessΤο πρώτο φάρμακο από τη τεχνολογία AI είναι γεγονός!

Το πρώτο φάρμακο από τη τεχνολογία AI είναι γεγονός!

δημιουργία φαρμάκου με τεχνολογία AI Μία νέα καινοτομία στον κλάδο της επιστήμης έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της. Πρόκειται για ένα μόριο φαρμάκου που εφευρέθηκε, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI), από τη βρετανική νεοσύστατη εταιρεία Exscientia και την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Sumitomo Dainippon Pharma. Αυτό το φάρμακο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, στην αρχή δοκιμαστικά, στη μηχανική μάθηση για την ιατρική. Συγκεκριμένα, το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Τυπικά και υπό κανονικές συνθήκες η διαδικασία δημιουργίας φαρμάκων διαρκεί περίπου πέντε χρόνια μέχρι τη στιγμή που θα διατίθενται προς δοκιμή. Παρ’ όλ’ αυτά η διαδικασία δημιουργίας του φαρμάκου που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας ΑΙ διήρκησε μόλις 12 μήνες.Sumitomo Dainippon Pharma και φάρμακο AI

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exscientia, καθηγητής Andrew Hopkins, χαρακτήρισε το νέο πρωτότυπο φάρμακο ως “βασικό ορόσημο στην ανακάλυψη φαρμάκων”. Παράλληλα σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε πως μέχρι τώρα η τεχνολογία AI έχει χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ασθενειών καθώς και για την ανάλυση των δεδομένων των ασθενών. Όμως, είναι η πρώτη φορά που το AI αποτελεί τον βασικό πυρήνα της δημιουργίας ενός φαρμάκου.Exscientia και φάρμακο AI

Το συγκεκριμένο μόριο φαρμάκου, γνωστό ως DSP-1181, δημιουργήθηκε με τη χρήση αλγορίθμων που προέκυψαν μέσα από διάφορους δυνητικούς συνδυασμούς ενώσεων, και υποβλήθηκαν σε ελέγχους ενάντια σε έναν μεγάλο αριθμό παραμέτρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hopkins, χρειάζεται μία μακροχρόνια και σχολαστική διαδικασία για να βρεθούν τα σωστά μόρια και να δημιουργηθεί με ακρίβεια ένα φάρμακο. Όσον αφορά τους αλγορίθμους, η μαγεία τους οφείλεται στο ότι είναι αγνωστικιστοί, κι επομένως μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε ασθένεια.

Το πρώτο φάρμακο θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Ιαπωνία. Αν η δοκιμή στεφθεί από επιτυχία, το φάρμακο θα διατεθεί για δοκιμές σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία εργάζεται ήδη για την εφεύρεση φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων και φιλοδοξεί να ετοιμάσει μέχρι το τέλος του 2020 άλλο ένα μόριο φαρμάκου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας AI, που θα διατεθεί για κλινικές δοκιμές.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Καρκινολογικής Έρευνας, Paul Workman, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ενθουσιασμένος με την ανακάλυψη επισημαίνοντας πως η χρήση της τεχνολογίας AI προβλέπεται ότι θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας όλο και περισσότερων φαρμάκων.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS