ΑρχικήsecurityMIT: σύστημα τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθεί μέσα από τοίχους

MIT: σύστημα τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθεί μέσα από τοίχους

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) το οποίο είναι σε θέση να δει μέσα από τοίχους.
Οι δημιουργοί του AI, μια ομάδα επιστημόνων από το Εργαστήριο Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT (CSAIL από το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory), αναφέρουν ότι το project RF-Pose θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλές λειτουργίες στην καθημερινότητά μας. MIT
Σε ένα έγγραφο που τεκμηριώνει την έρευνα (PDF), το MIT αναφέρει ότι το AI χρησιμοποιεί νευρωνική δικτύωση για να διδάξει τις ασύρματες συσκευές να αισθάνονται τη στάση και την κίνηση των ανθρώπων “ακόμη και από την άλλη πλευρά ενός τοίχου”.
Αυτό το είδος όρασης ακτίνων Χ μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά η ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Dina Katabi, αναφέρει ότι το νευρικό δίκτυο είναι σε θέση να αναλύσει τα ραδιοσήματα που αναπηδούν από τους ανθρώπους κατά την κίνησή τους, για να δημιουργήσει μια ψηφιακή εικόνα της θέσης και της κίνησης του ατόμου.
Προκειμένου να αποδείξει τις δυνατότητες του AI, το MIT παρουσίασε το RF-Pose project να μαντεύει πότε μια φιγούρα είναι έτοιμη να καθίσει, να σταθεί και να κινήσει τα άκρα της.
Η πλειοψηφία των σημερινών νευρωνικών δικτύων εκπαιδεύονται με δεδομένα που τροφοδοτούνται στον υπολογιστή με το χέρι. Ωστόσο, η εκπαίδευση με βάση τα ραδιοκύματα ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή πρόκληση.
Για να διδάξουν στο AI πώς να ερμηνεύει αυτά τα σήματα, οι επιστήμονες συνέλεξαν χιλιάδες δείγματα από ασύρματες συσκευές και κάμερες, που βρισκόταν σε χώρους με ανθρώπους που διεξήγαγαν καθημερινές δραστηριότητες. Οι εικόνες από τις κάμερες μετατρεπόταν σε ψηφιακές κινήσεις και αντιστοιχιζόταν με τα ανάλογα ραδιοσήματα.
To RF-Pose project στη συνέχεια ήταν σε θέση να εκτιμήσει τη στάση και την κίνηση χωρίς την βοήθεια κάποιας κάμερας. Η έκπληξη ήρθε όμως όταν οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η νέα τεχνολογία είχε τη δυνατότητα να δει και πίσω από τοίχους.
Σύμφωνα με το MIT, η εφεύρεση μπορεί έχει πάρα πολλές πρακτικές χρήσεις. Το AI για παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διακριτική παρακολούθηση ηλικιωμένων, κάτι που θα τους επιτρέψει να ζουν ανεξάρτητα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης ή ατυχήματος.
Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική στη μελέτη και παρακολούθηση της εξέλιξης ασθενειών όπως της νόσου του Πάρκινσον, της σκλήρυνσης κατά πλάκας αλλά και της μυϊκής δυστροφίας.
Η ομάδα του project προσπαθεί αυτή τη στιγμή να μετατρέψει τις 2D φιγούρες σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και συνεργάζεται με επαγγελματίες του ιατρικού τομέα για να διερευνήσει τις εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί αργότερα αυτό το μήνα στο Conference on Computer Vision and Pattern Recognition που θα πραγματοποιηθεί στο Salt Lake City της Utah.
________________________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS