ΑρχικήsecurityΈρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την διαδικτυακή ασφάλεια

Έρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την διαδικτυακή ασφάλεια

έρευνα

Μία έρευνα που εξετάζει τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τους διαδικτυακούς κινδύνους, ενώ το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι αρκετά καλά ενημερωμένο σχετικά με την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, σε σχέση με το 46% το 2017. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν είναι τόσο σίγουροι για το κατά πόσο μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς από τις απειλές αυτές.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ανησυχούν για την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων τους, την εξαπάτηση, το κλείδωμα των αρχείων τους από hacker και το ότι μπορεί να εξαναγκαστούν να πληρώσουν λύτρα για να ξεκλειδώσουν τα συστήματά τους, καθώς και για την κλοπή ταυτότητας. Περισσότεροι από το ένα τρίτο έλαβαν ψευδή ηλεκτρονικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα, στα οποία τους ζητήθηκε να δώσουν προσωπικά τους στοιχεία τα τελευταία τρία χρόνια. Το 8% έχει πέσει θύμα ransomware και το 11% διαθέτει ένα λογαριασμό ή email που έχει χακαριστεί. Αυτό έχει αντίκτυπο στην προθυμία τους να χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες: για παράδειγμα, το 10% δηλώνει ότι οι ανησυχία τους για αυτή την πιθανότητα τους αποτρέπει από τα να κάνουν online αγορές.

Ο αντιπρόεδρος του Promoting our European Way of Life, Margaritis Schinas δήλωσε τα εξής: “Η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αποτελεί βασικό κομμάτι του έργου μας για την οικοδόμηση μιας Ένωσης που προστατεύει τους πολίτες της. Οι κυβερνοεγκληματίες δεν γνωρίζουν σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία και δεξιότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής».

Η Ylva Johansson, της Ευρωπαϊκής επιτροπής πρόσθεσε: “Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις απειλές και τους τρόπους για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε μόνο στην πρόληψη. Πρέπει να καλύψουμε το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των ικανοτήτων των εγκληματιών και εκείνων των αρχών επιβολής του νόμου. Αυτό θα είναι μια από τις προτεραιότητες του νέου μας τρόπου, με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην εσωτερική ασφάλεια».

Η ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ έχει προχωρήσει στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, υιοθετώντας αυστηρότερους κανόνες κατά της ηλεκτρονικής απάτης στις πληρωμές και της καλύτερης βοήθειας προς τα θύματα. Η ΕΕ συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της ικανότητας των αρχών επιβολής του νόμου να αντιμετωπίσουν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Γενικότερα, η ΕΕ υποστηρίζει την ετοιμότητα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο των κρατών μελών της και προωθεί την ταχεία και αποτελεσματική συνεργασία σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, μέσω ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου.

Αυτό το νομικό πλαίσιο συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και στην προστασία των κρίσιμων υποδομών, των επιχειρήσεων και των πολιτών καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να προστατεύεται από επιθέσεις από κακόβουλους παράγοντες και να αντιμετωπίζει τους αναδυόμενους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS