ΑρχικήsecurityHacker δημοσιεύει passwords 500,000 servers, routers και IoT συσκευών

Hacker δημοσιεύει passwords 500,000 servers, routers και IoT συσκευών

IoT Πριν λίγες μέρες, ένας hacker δημοσίευσε μια λίστα με Telnet credentials για περίπου 515.000 servers, routers οικιακής χρήσης και IoT συσκευές.

Ο hacker δημοσίευσε τη λίστα σε ένα από τα πιο δημοφιλή hacking forums. Τα στοιχεία που εκτίθενται είναι η διεύθυνση IP κάθε συσκευής, μαζί με ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης για την υπηρεσία Telnet (ένα πρωτόκολλο απομακρυσμένης πρόσβασης που επιτρέπει τον έλεγχο μιας συσκευής μέσω διαδικτύου).

Σύμφωνα με εδικούς ασφαλείας αλλά και με μια δήλωση του ίδιου του hacker, τα στοιχεία συλλέχθηκαν μετά από σάρωση του διαδικτύου για την εύρεση συσκευών που εξέθεταν τη θύρα Telnet. Ο hacker εκμεταλλεύτηκε προεπιλεγμένα credentials και εύκολους κωδικούς.

Αυτές οι λίστες, γνωστές και ως “bot λίστες“, αποτελούν συνήθως μέρος μιας IoT botnet επιχείρησης. Οι επιτιθέμενοι σαρώνουν το διαδίκτυο, δημιουργούν bot λίστες και τις χρησιμοποιούν για να συνδεθούν στις συσκευές και να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό.

Συνήθως, οι λίστες αυτές δεν δημοσιεύονται. Όμως, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης, πριν από δύο χρόνια περίπου, είχε διαρρεύσει ένας κατάλογος με τα Telnet credentials 33.000 οικιακών routers.

Τα δεδομένα διέρρευσαν από ένα διαχειριστή DDoS υπηρεσιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κατάλογος δημοσιεύθηκε από ένα διαχειριστή υπηρεσίας DDoS-for-hire (DDoS booter).

Οι λίστες που διέρρευσαν, περιέχουν δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2019. Επομένως, ορισμένες από αυτές τις συσκευές μπορεί πλέον να τρέχουν σε διαφορετική διεύθυνση IP. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιούνται διαφορετικά credentials.

Η χρήση μηχανών αναζήτησης IoT, όπως οι BinaryEdge και Shodan, αναγνώρισαν συσκευές σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες συσκευές εντοπίστηκαν στα δίκτυα γνωστών παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (κυρίως οικιακά routers και συσκευές IoT). Άλλες συσκευές εντοπίστηκαν στα δίκτυα σημαντικών παρόχων cloud υπηρεσιών.

Ο κίνδυνος παραμένει

Ένας ειδικός ασφαλείας, που ασχολείται κυρίως με συσκευές IoT, δήλωσε ότι ο κίνδυνος παραμένει ακόμα και αν κάποιες καταχωρήσεις στη λίστα δεν είναι πλέον έγκυρες (π.χ. λόγω αλλαγής IP ή κωδικών). Οι συσκευές παραμένουν εκτεθειμένες και οι λίστες αυτές μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για έναν έμπειρο hacker.

Ένας επιτιθέμενος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις διευθύνσεις IP που περιλαμβάνονται στις λίστες, να βρει τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και να σαρώσει ξανά το δίκτυο του ISP για να βρει τις νέες διευθύνσεις IP.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS