ΑρχικήsecurityΠροσοχή!Ransomware αντιγράφουν όλα τα credentials στα δίκτυα-στόχους

Προσοχή!Ransomware αντιγράφουν όλα τα credentials στα δίκτυα-στόχους

Ransomware Όταν οι ειδικοί ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επίθεση ransomware, συνήθως ανησυχούν για την κρυπτογράφηση ή την κλοπή δεδομένων (ή και για τα δύο μαζί). Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση υποστηρίζει ότι υπάρχουν ransomware με μια νέα δυνατότητα: τη συλλογή credentials, που επιτρέπει σε έναν εισβολέα να διεισδύει στο δίκτυο της επιχείρησης όποτε και όσες φορές θέλει.

Αυτή η νέα δυνατότητα ανακαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο ασφαλείας Brian Krebs. Ο Krebs προειδοποίησε τους χρήστες ότι η συνηθισμένη διαδικασία αποκατάστασης μετά από μια επίθεση, δηλαδή η αλλαγή κωδικών πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς και τα συστήματα, δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να κλέψουν κάθε κωδικό που είναι αποθηκευμένος σε συσκευές και δίκτυα.

Ο Krebs κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, μετά την ανάλυση της ransomware επίθεσης (Ryuk) στην εταιρεία Virtual Care Provider Inc. (VCPI), που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2019. Ο πάροχος διαχειρίζεται τα συστήματα πληροφορικής περίπου 110 πελατών που εξυπηρετούν 2.400 νοσοκομεία σε 45 χώρες των ΗΠΑ.

Μια εταιρεία ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, που έρχεται σε επικοινωνία με συμμορίες ransomware για τις διαπραγματεύσεις για τα λύτρα, είπε στον Krebs ότι οι hackers πίσω από τη ransomware επίθεση στην VCPI, είχαν συνδυάσει το ransomware με το κακόβουλο λογισμικό Emotet. Το Emotet περιλαμβάνει και το Trickbot, που είναι γνωστό για την κλοπή κωδικών πρόσβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα credentials που έκλεψαν οι εισβολείς περιελάμβαναν εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι υπάλληλοι της εταιρείας για να συνδεθούν σε πάνω από 300 websites και υπηρεσίες (πλατφόρμες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, λογαριασμούς Microsoft Office365, προσωπικά και εταιρικά τραπεζικά portals, υπηρεσίες διαχείρισης μισθοδοσίας με βάση το cloud, λογαριασμούς Amazon, Facebook, LinkedIn, Microsoft, Twitter και άλλα).

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Ο Krebs εξηγεί: “Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν μια επίθεση ransomware – ή οποιαδήποτε άλλη επίθεση – θα πρέπει να ξέρουν ότι όλα τα credentials που αποθηκεύονται σε οποιοδήποτε μέρος του τοπικού δικτύου, βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να αλλάξουν”.

Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προστασίας και να χρησιμοποιηθεί έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS