ΑρχικήsecurityΗ Αυστρία δεν ήταν προετοιμασμένη για την κυβερνοεπίθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών

Η Αυστρία δεν ήταν προετοιμασμένη για την κυβερνοεπίθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργείο Το Αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών έπεσε θύμα hacking επίθεσης, καθώς τα συστήματά του παραβιάστηκαν από μια hacking ομάδα, που λέγεται ότι δρα για λογαριασμό άλλης κυβέρνησης.

“Έχει δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή για την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών και όλες οι σχετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι επίσης ενεργές”, αναφέρει το Υπουργείο σε δελτίο τύπου. “Το πρόβλημα εντοπίστηκε πολύ γρήγορα και λήφθηκαν αμέσως μέτρα για την αντιμετώπιση”.

Η hacking επίθεση έγινε γνωστή το Σάββατο το βράδυ. Ο υπουργός Εξωτερικών Peter Guschelbauer δήλωσε αργότερα ότι τα συστήματα ήταν παραβιασμένα μέχρι και την Κυριακή.

Η Αυστρία δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια επίθεση

“Η πρόσφατη και συνεχιζόμενη hacking επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών δείχνει πόσο σημαντική είναι η άμυνα στον κυβερνοχώρο και πόσο ελάχιστα προετοιμασμένη είναι η Αυστρία για τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις”, δήλωσε το Υπουργείο.

Εκπρόσωπος του SPÖ (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας) τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να λάβουν χρηματοδότηση για μαθήματα κατάρτισης στον κυβερνοχώρο.

Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση μελλοντικών hacking επιθέσεων.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η hacking ομάδα υποστηρίζεται από ξένη κυβέρνηση

“Λόγω της σοβαρότητας και της φύσης της επίθεσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στοχευμένης επίθεσης από μια κρατική ομάδα”, είπε το Υπουργείο. “Οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί κρατικής προστασίας είναι ενεργοί σε όλα τα επίπεδα”.

Και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κρατικών hacking ομάδων. Για παράδειγμα, η ρωσική ομάδα APT28 είχε διεισδύσει στο δίκτυο του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών της Γερμανίας, το Μάρτιο του 2018.

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών είχε επιβεβαιώσει το hack. Μάλιστα, οι ειδικοί είχαν πει ότι η παραβίαση των συστημάτων εντοπίστηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2017.

Επιπλέον, βρέθηκε ότι η ομάδα APT28 είχε πρόσβαση στο γερμανικό κυβερνητικό δίκτυο για ένα ολόκληρο έτος.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά. Όσα μέτρα και αν λάβουν οι κυβερνήσεις ποτέ δεν υπάρχει πλήρης προστασία. Σαφώς μειώνονται οι πιθανότητες μιας επίθεσης αλλά οι υπηρεσίες και οι εταιρείες πρέπει να είναι πάντα σε επιφυλακή.

Ρώσοι hackers στοχεύουν συχνά κυβερνητικούς οργανισμούς

Η ρωσική ομάδα APT28 (γνωστή και ως STRONTIUM, Sofacy και Fancy Bear) δραστηριοποιείται από τον Ιανουάριο του 2007 και έχει συνδεθεί με πολλές εκστρατείες κατασκοπείας που στοχεύουν κυβερνήσεις και εταιρείες ασφαλείας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS