ΑρχικήsecurityΕπίθεση ransomware σε πανεπιστήμιο: Όλα τα συστήματα εκτός σύνδεσης

Επίθεση ransomware σε πανεπιστήμιο: Όλα τα συστήματα εκτός σύνδεσης

πανεπιστήμιοΤο πανεπιστήμιο της πόλης Maastricht (UM) στην Ολλανδία ανακοίνωσε ότι έπεσε θύμα ransomware επίθεσης, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου. Όλα τα Windows συστήματα έπαψαν να λειτουργούν.

Το UM έχει περισσότερους από 18.000 φοιτητές, 4.400 υπαλλήλους και 70.000 αποφοίτους. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει τοποθετηθεί στη λίστα με τα 500 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

“Το Πανεπιστήμιο του Maastricht (UM) έχει δεχτεί μια σοβαρή επίθεση στον κυβερνοχώρο“, δήλωσε το πανεπιστήμιο την παραμονή των Χριστουγέννων.

“Σχεδόν όλα τα Windows συστήματα έχουν επηρεαστεί και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το UM προσπαθεί επί του παρόντος να βρει μια λύση”.

Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε ποιο ransomware χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση της επίθεσης. Επίσης, δεν γνωρίζουμε αν επηρεάστηκαν ή καταστράφηκαν επιστημονικά δεδομένα πριν την κρυπτογράφηση των συστημάτων.

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται περισσότερα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των επιστημονικών δεδομένων, ωστόσο γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρξε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτά.

Όλα τα συστήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών διέκοψε τη λειτουργία όλων των συστημάτων προληπτικά.

“Προκειμένου να λειτουργήσει με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο, το UM έθεσε προσωρινά όλα τα συστήματά του εκτός σύνδεσης. Όλα γίνονται ώστε να μπορούν οι φοιτητές και οι υπάλληλοι να έχουν πρόσβαση στα συστήματα το συντομότερο δυνατόν”.

Το ransomware προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο πανεπιστήμιο κι έτσι ο χρόνος για την αποκατάσταση όλων των υπολογιστών που επηρεάστηκαν, δεν μπορεί να υπολογιστεί.

“Για τον ίδιο λόγο, δεν είναι δυνατόν να δηλώσουμε με απόλυτη σιγουριά ποια συστήματα έχουν επηρεαστεί και ποια όχι”, προσθέτει το πανεπιστήμιο. “Αυτό απαιτεί πρόσθετη έρευνα”.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο και οι Κοσμήτορες των σχολών κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα και να υπάρξει άμεση πρόσβαση στα συστήματα.

Η IT ομάδα του πανεπιστημίου συνεργάζεται με εξωτερικούς εδικούς για την αποκατάσταση των συστημάτων αλλά και τη διερεύνηση της hacking επίθεσης. Επίσης, οι αρχές της Ολλανδίας είναι ενήμερες για το περιστατικό.

Το πανεπιστήμιο τονίζει ότι η προτεραιότητά του τώρα είναι να διασφαλίσει ότι τα συστήματά του δεν θα κινδυνεύσουν ξανά.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS