Παρασκευή, 10 Απριλίου, 07:17
Αρχική security Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα αποτελούν κινούμενους στόχους για hackers

Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα αποτελούν κινούμενους στόχους για hackers

αυτοκίνητα Ένας από τους πιο σημαντικούς τεχνολογικούς τομείς των ημερών μας είναι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα. Στις μέρες μας, τα αυτοκίνητα αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο με φορητούς υπολογιστές με τροχούς. Αυτή η εξέλιξη, όμως, συνεπάγεται πολλούς κινδύνους. Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να στοχεύσουν τα σύγχρονα συνδεδεμένα αυτοκίνητα και να προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος και ατυχήματα.

Η ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας GuardKnox παρουσίασε τη συγκεκριμένη απειλή στο Consumer Electronics Show (CES). Για να το κάνει αυτό χρησιμοποίησε την τεχνική της προσομοίωσης οδήγησης μιας Formula 1.

Στην παρουσίαση, ένας μηχανικός της GuardKnox έπαιξε το ρόλο του κακόβουλου hacker και επηρέασε το αυτοκίνητο έτσι ώστε ο οδηγός να μην μπορεί να ελέγξει την ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Ο εικονικός αγώνας έληξε με τον οδηγό της Formula 1 «κολλημένο» στην άκρη του δρόμου. Οι ειδικοί ασφαλείας τόνισαν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί πολύ εύκολα και στην πραγματική ζωή.

Τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων διαθέτουν ενσωματωμένα computer chips, αισθητήρες και mobile τεχνολογία, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι hackers για να πάρουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων ή να σαμποτάρουν τα συστήματα.

Όσο η τεχνολογία ενσωματώνεται στα αυτοκίνητα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κυβερνοεπιθέσεων. Η αυτόματη οδήγηση, η επικοινωνία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με το cloud και οι υποδομές των έξυπνων πόλεων δίνουν στις hackers περισσότερες ευκαιρίες.

- Advertisement -

Ο διευθύνων σύμβουλος της GuardKnox, Moshe Shlisel, παρουσίασε ένα σενάριο: ένας κακόβουλος hacker παίρνει τον έλεγχο (απομακρυσμένα) ενός φορτηγού μεταφοράς καυσίμων και το κάνει να πέσει πάνω σε ένα κτίριο.

“Θυμίζει το περιστατικό της 11ης Σεπτεμβρίου σε τροχούς”, δήλωσε ο Shlisel σε συνέντευξή του στο CES.

Σύμφωνα με έναν ειδικό, τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μηχανικής οχημάτων.

“Η συνδεσιμότητα είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό”, είπε ο ειδικός.

“Τώρα, όλα τα στοιχεία πρέπει να σχεδιάζονται, έχοντας στο νου την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο”.

Η ισραηλινή εταιρεία Upstream δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του 2019, καταγράφηκαν περισσότερα από 150 cybersecurity περιστατικά που σχετίζονταν με αυτοκίνητα.

Πέρυσι, στο Σικάγο, κλάπηκαν δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα καθώς κάποιοι hackers παραβίασαν την εφαρμογή Car2Go.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Upstream, Dan Sahar, το χειρότερο σενάριο θα ήταν ο έλεγχος πολλών οχημάτων ταυτόχρονα.

“Για παράδειγμα, κάποιος πειράζει τα φρένα σε όλα τα οχήματα ενός συγκεκριμένου μοντέλου ταυτόχρονα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό”.

Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα ενός συγκεκριμένου μοντέλου μοιράζονται τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές, μοιράζονται και τις ίδιες ευπάθειες στα συστήματά τους.

“Αν μπορείτε να σχεδιάσετε μια επίθεση και να την εκτελέσετε σε έναν υπολογιστή, και αυτός ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος με ένα αυτοκίνητο, τότε όλα είναι δυνατά”, δήλωσε ο Ralph Echemendia, ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ανταποκριθεί στην απειλή, αμείβοντας γενναιόδωρα τους ερευνητές ασφαλείας που ανακαλύπτουν ευπάθειες. Επίσης, επενδύουν σε ασφαλή συστήματα.

Οι μηχανικοί της GuardKnox έχουν σχεδιάσει έναν επεξεργαστή που προστατεύει τους υπολογιστές σε οχήματα και λειτουργεί ως ασφαλές λειτουργικό σύστημα.

Όπως στον κόσμο των smartphones και των υπολογιστών, οι κακόβουλοι hackers αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους παραβίασης συστημάτων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

loopfs: Θα μπορούσε να είναι το νέο σύστημα αρχείων του Linux;

Το Linux υποστηρίζει αρκετά συστήματα αρχείων, όπως EXT4, F2FS, Btrfs και XFS. Αυτά τα συστήματα επαρκούν όταν...

Έρευνα: Οι έφηβοι προτιμούν τα iPhones από τα κινητά Samsung

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται κάθε έξι μήνες με στόχο να καταγράψει τις συνήθειες των εφήβων, oι νέοι δεν επιλέγουν κινητά Samsung....

Bill Gates: Τα σχολεία ανοίγουν το φθινόπωρο και η οικονομία καταστρέφεται

Ο Bill Gates πιστεύει ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν το φθινόπωρο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Becky Quick στο CNBC.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις από το σπίτι για παιδιά 4-12 ετών και όλη την οικογένεια

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες, στις οποίες μπορούν συμμετάσχουν από το σπίτι, προσφέρει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου...

Microsoft: Κυκλοφόρησε τις ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Office

Η Microsoft κυκλοφόρησε τις non-security ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Microsoft Office, οι οποίες περιλαμβάνουν διορθώσεις για σφάλματα καθώς και βελτιώσεις...

To νέο Cheetah mode της Τesla προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις

Το νέο Cheetah mode στο μοντέλο Tesla S ωθεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από 0 στα 100 χλμ / ώρα γρηγορότερα από ότι...

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση!

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση- Το Tails, είναι ένα live λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο...

Windows 10 λειτουργία βοηθά στη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps

Τα Windows 10 θα διευκολύνουν τη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps, παρουσιάζοντάς τα μαζεμένα σε μια λίστα.

Cloudflare: Σταματά να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google!

Η Cloudflare ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google και θα μεταβεί σε έναν νέο πάροχο εντοπισμού bot που...

Το Google Stadia Pro προσφέρεται δωρεάν για δύο μήνες! Ώρα για video games!

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού, είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις των...