ΑρχικήsecurityΜηχανικός της Raytheon συνελήφθη για μεταφορά στρατιωτικών αρχείων στην Κίνα

Μηχανικός της Raytheon συνελήφθη για μεταφορά στρατιωτικών αρχείων στην Κίνα

RaytheonΤην προηγούμενη εβδομάδα, το FBI συνέλαβε έναν μηχανικό της Raytheon καθώς παραβίασε τους νόμους περί εξαγωγής όπλων. Ο μηχανικός μετέφερε πληροφορίες σχετικά με τα αμερικανικά συστήματα άμυνας στην Κίνα. Συγκεκριμένα, πήρε μαζί του σε ένα ταξίδι το εταιρικό του λάπτοπ, που περιείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, παρά τις προειδοποιήσεις του εργοδότη του.

Ο κατηγορούμενος ονομάζεται Wei Sun, είναι 48 ετών και κατοικεί στο Tucson της Αριζόνα. Είναι Αμερικανός πολίτης που έχει γεννηθεί στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη σελίδα του στο LinkedIn, ο Sun εργαζόταν στη Raytheon από το Δεκέμβριο του 2008, ως ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Τα έγγραφα του δικαστηρίου αναφέρουν ότι ο Sun ασχολούνταν με τα Ballistic Missile Defense (BMD) προγράμματα της Raytheon.

Το ταξίδι του Sun στο εξωτερικό

Σύφμωνα με τις αμερικανικές αρχές, την 1η Δεκεμβρίου 2018, ο Sun δήλωσε στους προϊσταμένους του στη Raytheon ότι ήθελε να ταξιδέψει στο εξωτερικό και ότι σκόπευε να πάρει μαζί του το εταιρικό HP λάπτοπ του.

Η εταιρεία προειδοποίησε τον μηχανικό ότι το λάπτοπ περιείχε πληροφορίες για τις εξαγωγές όπλων, ωστόσο ο Sun αγνόησε τις συμβουλές των προισταμένων και έφυγε από τις ΗΠΑ στις 18 Δεκεμβρίου 2018, παίρνοντας μαζί του τον υπολογιστή.

Στις 7 Ιανουαρίου 2019, ο Sun συνδέθηκε στο εταιρικό του email και επικοινώνησε με τους εργοδότες του στη Raytheon για να τους ενημερώσει ότι παραιτείται από την εταιρεία για να σπουδάσει και να εργαστεί στο εξωτερικό.

Στις 14 Ιανουαρίου 2019, ο Sun επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την επόμενη μέρα ήρθε σε επαφή με το προσωπικό ασφαλείας της Raytheon.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Sun ανέφερε αρχικά ότι πήγε στη Σιγκαπούρη και στις Φιλιππίνες. Ωστόσο, το προσωπικό ασφαλείας παρατήρησε ότι οι πληροφορίες που έδινε σε σχέση με το ταξίδι του ήταν ανακριβείς. Τελικά, ο Sun παραδέχτηκε ότι είχε ταξιδέψει στην Κίνα, την Καμπότζη και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Sun έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα αμερικανικά συστήματα άμυνας (συγκεκριμένα για τους πυραύλους)

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το λάπτοπ του Sun περιελάμβανε τουλάχιστον πέντε αρχεία που χρειάζονταν έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

Τα αρχεία περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τα FPGA κυκλώματα, που έχει χρησιμοποιήσει η Raytheon σε προγράμματα όπως το AMRAAM και το RKV.

Πρόκειται για συστήματα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Τα έγγραφα του δικαστηρίου δεν αναφέρουν με σιγουριά αν τα αρχεία αυτά αποκτήθηκαν από κάποιο ξένο κράτος.

Η Raytheon τερμάτισε τη συνεργασία της με τον Sun στις 15 Ιανουαρίου 2019. Ο Sun, ωστόσο, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα (στις 24 Ιανουαρίου 2020), δηλαδή ένα χρόνο μετά το περιστατικό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS