ΑρχικήsecurityΗνωμένο Βασίλειο: Ενίσχυση της ασφάλειας στα συνδεδεμένα αυτοκίνητα

Ηνωμένο Βασίλειο: Ενίσχυση της ασφάλειας στα συνδεδεμένα αυτοκίνητα

ασφάλειας Την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο επτά projects που στοχεύουν στην ανάπτυξη εργαλείων για τη βελτίωση της ασφάλειας (στον κυβερνοχώρο) σε αυτοοδηγούμενα και γενικά σε συνδεδεμένα οχήματα. Τα projects έλαβαν συνολικά 1,2 εκατομμύρια λίρες για να ενισχύσουν την έρευνά τους. Η χρηματοδότηση προέρχεται εν μέρει από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το Centre for Connected and Autonomous Vehicles (CCAV).

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του CCAV, Catherine Lovell, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να δημιουργήσει δρόμους με συνδεδεμένα και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα που είναι ασφαλή και δεν κινδυνεύουν από κυβερνοεπιθέσεις.

“Όταν μιλάμε για ασφάλεια”, είπε, “πρέπει να έχουμε στο νου μας και τους νέους τύπους κινδύνων που έχουν εμφανιστεί”. Οι κυβερνοεπιθέσεις που οφείλονται σε ευπάθειες και αναξιόπιστα συστήματα είναι μέρος της ασφάλειας και αποτελούν βασική προτεραιότητα για εμάς”.

Πολλοί ειδικοί έχουν πει ότι τα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο παρουσιάζουν σοβαρούς κινδύνους που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Μερικοί από αυτούς τους κινδύνους είναι οι εξής: απομακρυσμένο hacking, έλεγχος οχήματος, παρακολούθηση των οδηγών κλπ. Όλα αυτά μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Οι hackers μπορούν να πάρουν τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου και να το βγάλουν εκτός πορείας ή να πειράξουν τα φρένα και άλλα πολλά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εγκληματίες τα καταφέρνουν αυτά εκμεταλλευόμενοι ευπάθειες στα συστήματα των οχημάτων. Οι ευπάθειες μπορούν να επιτρέψουν στους hackers να απενεργοποιήσουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και να τους δώσουν πρόσβαση σε πληροφορίες του χρήστη-οδηγού.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για να πετύχει την κυκλοφορία ασφαλών αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων μέχρι το 2030.

Πριν λίγα χρόνια, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ζητήσει από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η ασφάλεια έχει να κάνει με τον τρόπο αποθήκευσης και μετάδοσης δεδομένων όσο και με τη δημιουργία ευέλικτων συστημάτων που μπορούν να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε περίπτωση κάποιας βλάβης.

Οι παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές ισχύουν και στην τωρινή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της “ασφάλειας των δεδομένων” καθώς και του “κινδύνου μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε δεδομένα”.

Επομένως, οι εταιρείες γνωρίζουν ήδη την ανάγκη για ασφάλεια. Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα;

“Οι υπουργοί κατανοούν ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα”, δήλωσε ένας καθηγητής ασύρματων συστημάτων. “Όμως, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Νέες ιδέες εισάγονται συνεχώς αλλά ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες ευπάθειες που δεν γνωρίζουμε”.

Ο καθηγητής τόνισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας πως οι χρηματοδοτήσεις ανέρχονται σε κάποια εκατομμύρια, ενώ στις ΗΠΑ φτάνουν τα δισεκατομμύρια. Είπε για παράδειγμα ότι οι γερουσιαστές πρότειναν μια χρηματοδότηση 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της ασφάλειας των δικτύων 5G.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σημειώνει καμία πρόοδο. Γίνεται εξαιρετική δουλειά. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε ένα τριετές ερευνητικό έργο για τα συνδεδεμένα οχήματα και παρουσιάστηκαν νέες ιδέες για τη βελτίωση των μελλοντικών οχημάτων.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 87% των οδηγών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να συμβεί κάτι που δεν έχει προβλεφθεί από τους προγραμματιστές κατά το σχεδιασμό των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20.000 οδηγοί. Ο αριθμός μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλος αλλά δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι σίγουροι για την ασφάλεια των αυτόνομων αυτοκινήτων. Φαίνεται λοιπόν, ότι η ασφάλεια δεν αφορά μόνο το hacking. Η πρόληψη των απειλών στον κυβερνοχώρο και η διασφάλιση της συνολικής ασφάλειας είναι σημαντικά αλλά είναι απαραίτητο να πειστούν και οι άνθρωποι ώστε να υιοθετήσουν αυτή την τεχνολογία.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS