ΑρχικήsecurityHackers προσφέρουν υπηρεσίες παραπληροφόρησης για εμπορικούς σκοπούς

Hackers προσφέρουν υπηρεσίες παραπληροφόρησης για εμπορικούς σκοπούς

παραπληροφόρησης Πολλές φορές έχουμε ακούσει για εκστρατείες παραπληροφόρησης από πολιτικά κόμματα και κυβερνήσεις με σκοπό την χειραγώγηση του κοινού. Τώρα φαίνεται πως οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν αρχίσει να προσφέρουν υπηρεσίες παραπληροφόρησης, όχι για πολιτικούς αλλά για εμπορικούς σκοπούς.

Οι ειδικοί ασφαλείας διαπίστωσαν ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται διαφημίσεις για τέτοιου είδους υπηρεσίες στα underground forums.

Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλάβουν τους hackers για την πραγματοποίηση εκστρατειών παραπληροφόρησης. Σε αυτές, οι hackers προσπαθούν να δημιουργήσουν (ψευδώς) μια θετική εικόνα για την εταιρεία. Μπορούν, όμως, επίσης να διαδώσουν αρνητικές πληροφορίες για τις ανταγωνιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Recorded Future’s Insikt Group, τόσο η θετική όσο και η αρνητική εκστρατεία παραπληροφόρησης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές για τις εταιρείες. Μάλιστα, οι hackers προσφέρουν τις υπηρεσίες με σχετικά μικρό κόστος. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ρωσικές hacking ομάδες, οι οποίες διαφημίζουν υπηρεσίες παραπληροφόρησης σε ξένους και κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, εδώ και αρκετό καιρό.

Ένας από τους ερευνητές δήλωσε ότι αυτός ο τύπος κακόβουλης δραστηριότητας έχει γίνει πολύ γνωστός στη Δύση. Επομένως, οι hackers θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη φήμη τους και θα προσπαθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε περιοχές εκτός της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια φανταστική εταιρεία και χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικούς λογαριασμούς. Στόχος τους ήταν να προσεγγίσουν δύο hackers που προσφέρουν υπηρεσίες παραπληροφόρησης. Στον έναν ζητήθηκε να κάνει μια θετική εκστρατεία παραπληροφόρησης (να προωθήσει την εταιρεία), ενώ στον άλλο μια αρνητική εκστρατεία με στόχο αντίπαλες εταιρείες.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι hackers έκαναν πολύ προσεκτική δουλειά, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τα social media για να επηρεάσουν περισσότερο κόσμο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι hackers είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν και οι κυβερνήσεις στις εκστρατείες πολιτικής παραπληροφόρησης. Η χρήση δημοφιλών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης είναι συνήθης τεχνική.

Επιπλέον, οι hackers μπορούν να δημιουργήσουν ψεύτικα άρθρα και blogs, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Τα άρθρα αυτά κυκλοφορούν σε όλο το διαδίκτυο και τα διαβάζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Οι hackers μπορούν να εξαπλώσουν τις ψεύτικες πληροφορίες τους πολύ εύκολα.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η εκστρατεία, οι hackers προσπαθούσαν να πείσουν τους χρήστες στα social media να μοιράζονται τις ψεύτικες πληροφορίες με άλλους χρήστες-φίλους τους.

Η ερευνητική ομάδα ξόδεψε $ 6.500 και για τις δύο εκστρατείες παραπληροφόρησης. Αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό για τη δουλειά που κάνουν οι hackers και για τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στην εταιρεία.

“Υπάρχει μια πληθώρα εφαρμογών για τέτοιου είδους εκστρατείες παραπληροφόρησης και επιρροής”, είπε ένας από τους ερευνητές. Είπε, όμως, ότι υπάρχουν και κίνδυνοι, καθώς οι hackers θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ίδια υπηρεσία παραπληροφόρησης για να ενισχύσουν τη φήμη μιας εταιρείας, αλλά στη συνέχεια θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν και για να την βλάψουν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS