ΑρχικήsecurityvBulletin: Νέο zero-day επηρεάζει χιλιάδες forums παγκοσμίως!

vBulletin: Νέο zero-day επηρεάζει χιλιάδες forums παγκοσμίως!

Ένας ερευνητής ασφαλείας του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο, δημοσίευσε λεπτομέρειες για ένα zero-day της vBulletin, του γνωστού δηλαδή software των internet forums.

vBulletin

Και είναι αυτή ακριβώς η δημοσίευση των λεπτομερειών, που ελλοχεύει κάποιους κινδύνους. Ο λόγος; Η δημοσίευση της ευπάθειας έγινε πριν προλάβει να επιδιορθωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να προκληθούν hacking επιθέσεις σε forum και υποκλοπές των πληροφοριών των χρηστών.

Στην πραγματικότητα, η zero-day επιτρέπει στον hacker να εκτελεί shell εντολές στον server. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο hacker δεν είναι απαραίτητο να έχει account στο συγκεκριμένο forum.

Η δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο Full Disclosure. Πολλοί συχνά, ερευνητές ασφάλειας δημοσιεύουν λεπτομέρειες σχετικά με τα μη επιδιορθωμένα ελαττώματα security, όταν αυτά δεν έχουν επιδιορθωθεί μετά από επανειλημμένη αναφορά της ευπάθειας. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν είναι σαφές αν ο ανώνυμος ερευνητής ασφαλείας ανέφερε αρχικά την ευπάθεια στην ομάδα vBulletin ή αν η ομάδα vBulletin δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το ζήτημα εγκαίρως, οδηγώντας τον να προβεί αυτόνομα στη δημοσίευση. Δεν αποκλείεται δε το γεγονός να πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση δολιοφθοράς, που στοχεύει στην δυσφήμιση της vBulletin.

Σύμφωνα με το W3Techs, το 0,1% των sites διαχειρίζεται ένα vBulletin forum. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται δισεκατομμύρια χρήστες. Τα forums έχουν σχεδιαστεί για τη συλλογή πληροφοριών των χρηστών. Ενώ δισεκατομμύρια online sites δεν αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, τα forums μπορούν πολύ εύκολα να αποθηκεύσουν δεδομένα χρηστών. Ως εκ τούτου, το 0,1% είναι πραγματικά πολύ σημαντικό, όταν υπολογίζουμε πόσοι χρήστες θα μπορούσαν να εγγραφούν σε αυτά τα forum.

Ενώ το vBulletin χρησιμοποιείται από πολλά γνωστά sites, τα καλά νέα είναι ότι η zero-day επηρέασε μόνο την έκδοση 5.x. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα forums που έχουν παλιότερη έκδοση είναι ασφαλή εάν έχουν κάνει τις επιδιορθώσεις που χρειάζεται.

vBulletin

Η Zerodium, είναι μια εταιρεία που αγοράζει web-based λογισμικό για να το μεταπωλήσει σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Πολλά dark web forums, όπως εκείνα που διακινούν υπηρεσίες που διώκονται ποινικά, malware ή εικόνες κακοποίησης παιδιών, συχνά εκτελούνται σε vBulletin. Σύμφωνα με την εταιρεία ο ανώνυμος ερευνητής ασφαλείας θα μπορούσε να έχει βγάλει μέχρι και $10.000 σαν ανταμοιβή, εφόσον έδινε τις λεπτομέρειες της zero-day στην Zerodium και δεν έθετε σε κίνδυνο τόσα δεδομένα κάνοντας τη δημοσίευση μόνος του.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS