ΑρχικήsecurityMicrosoft: Ο πιο μεγάλος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις είναι τα cyberattacks

Microsoft: Ο πιο μεγάλος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις είναι τα cyberattacks

επιχειρήσεις Σύμφωνα με μια έρευνα των Marsh και Microsoft, η μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις είναι τα cyberattacks. Στις μέρες μας, οι επιχειρήσεις ανησυχούν περισσότερο γι’ αυτές τις επιθέσεις παρά για την οικονομική κρίση, τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν με το brand τους ή τους κανονισμούς που τους θέτουν διάφορες επιτροπές.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι διευθυντές 1.500 επιχειρήσεων. Η έρευνα έδειξε ότι έχει δοθεί περισσότερη σημασία στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ότι η η λήψη μέτρων από τις επιχειρήσεις είναι πολύ πιο συνηθισμένη σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Το 2017, οι Marsh και Microsoft είχαν κάνει την ίδια έρευνα και είχαν βρει ότι το 62% των επιχειρήσεων θεωρούσαν τα cyberattacks ως έναν από τους πέντε κορυφαίους κινδύνους. Στην τωρινή έρευνα, την ίδια άποψη εξέφρασε το 79%. Επίσης, το 2017, μόνο το 6% των επιχειρήσεων θεωρούσαν τις κυβερνοεπιθέσεις τον νούμερο 1 κίνδυνο. Τώρα πλέον, θεωρείται από το 22%.

Σύμφωνα με την έκθεση Global Risks Report, οι κλοπές δεδομένων και τα cyberattacks περιλαμβάνονται στους κορυφαίους 5 κινδύνους. Βρίσκονται πίσω από ακραία καιρικά φαινόμενα και την ανησυχία σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.

Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιθέσεις, που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Το 2017, το ransomware WannaCry επηρέασε πάρα πολλές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα για τις επιθέσεις. Μετά από αυτό, εμφανίστηκε ένα άλλο καταστροφικό κακόβολο λογισμικό, το οποίο ονομαζόταν NotPetya και θεωρήθηκε ότι ξεκίνησε από hackers του Κρεμλίνου.

Μια άλλη σοβαρή απειλή είναι οι ransomware επιθέσεις, οι οποίες είναι πολύ συχνές. Τους τελευταίους μήνες, πολλές τοπικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ransomware συμμοριών και κάποιες έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επίσης, πολλά πανεπιστήμια έχουν δεχτεί επιθέσεις, που αποσκοπούσαν στην απόκτηση πρόσβασης σε αρχεία βιβλιοθηκών.

Ωστόσο, στις μέρες μας, η πιο συχνή και δαπανηρή απειλή είναι οι απάτες για παραβίαση εταιρικών emails (ακολουθούν τα ransomware).

Σύμφωνα με την έρευνα των Marsh και Microsoft, το 47% των οργανισμών έχει προσλάβει ειδικούς για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 2017, το ποσοστό αυτό ήταν 34%.

Οι περισσότερες (89%) από τις επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν σίγουρες για τις ασφαλιστικές εταιρείες τους, δηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος μιας κυβερνοεπίθεσης.

Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρήσεις, όπως η Mondelez και ο κατασκευαστής φαρμάκων Merck, που έπεσαν θύμα του NotPetya, το 2017, και οι ασφαλιστικές εταιρείες τους αρνήθηκαν να πληρώσουν το κόστος των επιθέσεων, με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες να κινηθούν νομικά και να καταθέσουν μηνύσεις εναντίον των ασφαλιστικών.

Τέλος, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «ανησυχούν ιδιαίτερα» για τα cyberattacks, που χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις και υποστήριξαν ότι η δικιά τους κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεων της χώρας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS