ΑρχικήsecurityΕπιχειρήσεις: Πώς να αποφύγουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο;

Επιχειρήσεις: Πώς να αποφύγουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο;

επιχειρήσειςΟι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μιας χώρας. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη και επενδύουν σε τομείς που πιστεύουν ότι θα τις εξελίξουν. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, δεν δίνεται έμφαση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στις επενδύσεις σε αυτή.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος των επενδύσεων και στην πεποίθηση ότι κανείς δεν θα στόχευε μια μικρή επιχείρηση. Ωστόσο, αυτή η άγνοια του κινδύνου καθιστά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ιδανικό στόχο για τους hackers.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να αντιληφθούν ότι το κόστος της επένδυσης σε ασφαλή συστήματα είναι μικρότερο από αυτό που μπορεί να προκληθεί από μια επίθεση. Οι hackers βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους, μέσω των οποίων μπορούν να παραβιάσουν τα δεδομένα μιας επιχείρησης. Είναι σημαντικό να κατανοηθούν όλες οι πτυχές του προβλήματος, ώστε οι επιχειρήσεις να μειώσουν τον κίνδυνο:

1. Επιθέσεις σε δίκτυα γραφείου

Η μη σωστή διαμόρφωση ρυθμίσεων των router είναι η βασική αιτία εισόδου οποιουδήποτε εισβολέα. Αν κάποιος καταφέρει να εισχωρήσει στο δίκτυο μιας εταιρείας, όλες οι συνδεδεμένες συσκευές, υπολογιστές, servers, IP κάμερες, IP-Pbx και οτιδήποτε άλλο είναι ευάλωτα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να φροντίσουν για τη σωστή χρήση και διαμόρφωση των router αλλά και τη χρήση ενός firewall, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εισβολή από τρίτους καθίσταται δύσκολη. Συνήθως, τα firewall διαθέτουν gateway anti-virus, IPS engine και Sandbox, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οτιδήποτε έρχεται στο δίκτυο, είναι ασφαλές. Διάφορα χαρακτηριστικά, όπως το φιλτράρισμα περιεχομένου και το QoS, ενισχύουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων αλλά και την ασφάλεια, αφού τους επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο στο περιεχόμενο και σε μέρη του δικτύου που είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους.

2. Επιθέσεις σε εφαρμογές Cloud

Η cloud τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και όλο και περισσότερες επιχειρήσεις την χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν πλατφόρμες, όπως οι AWS, Google Engine, Azure για τις βάσεις δεδομένων τους.

Οι hackers θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια DDoS επίθεση στη δημόσια IP διεύθυνση του server μιας επιχείρησης και να θέσουν το σύστημα εκτός λειτουργίας.

Πέρα, από τις DdoS επιθέσεις, υπάρχουν πολλές άλλες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στα συστήματα μιας επιχείρησης.

Η χρήση ενός εικονικού firewall (Virtual Firewall) θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των cloud συστημάτων. Το Virtual Firewall μοιάζει με το φυσικό firewall. Ο στόχος τους είναι σχεδόν ο ίδιος.

3. Επιθέσεις που οφείλονται σε μη ενημερωμένα λογισμικά και λειτουργικά συστήματα

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση και την αποφυγή των επιθέσεων είναι η τακτική ενημέρωση των συστημάτων. Ακόμα και αν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας, παραμένει ευάλωτη αν δεν τα αναβαθμίζει. Οι hackers μπορούν να βρουν τρόπο να επιτεθούν. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να γίνονται συνεχείς έλεγχοι για πιθανές ευπάθειες.

Είναι σημαντικό να γίνονται ετήσιοι έλεγχοι των συστημάτων και των ψηφιακών δεδομένων μιας επιχείρησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενημερώνονται για τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν και τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν. Έτσι, θα κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να διορθώσουν τα ζητήματα ασφαλείας.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες ασφαλείας που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να διατηρήσουν τα συστήματά τους ασφαλή και ενημερωμένα.

4. End Point Security

Η λήψη δωρεάν λογισμικών ή ταινιών, το άνοιγμα διαφημίσεων, η χρήση κατεστραμμένων Pen Drives, σκληρών δίσκων κ.λπ. μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάσταση κάποιου κακόβουλου λογισμικού στις συσκευές.

Οι hackers συχνά εκμεταλλεύονται αυτούς τους τρόπους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ολόκληρο το σύστημα. Στη συνέχεια, είναι σε θέση να κλέψουν οποιοδήποτε δεδομένο, όπως τραπεζικά στοιχεία, οικονομικά αρχεία, credentials λογαριασμών και πολλά άλλα.

Όμως, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται πάντα από έξω. Ένας υπάλληλος της εταιρείας θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει ένα pen drive και να κλέψει σημαντικές πληροφορίες της εταιρείας.

Επομένως, οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν σε μια End Point Security λύση, όπου ένα client file εγκαθίσταται σε όλα τα τελικά συστήματα και ένα server file στον φυσικό server ή cloud. Στη συνέχεια, ο διαχειριστής ορίζει συγκεκριμένους κανόνες για κάθε σύστημα. Ορίζει, για παράδειγμα, σε τι δεδομένα και σε τι μέρη του δικτύου, έχουν πρόσβαση οι διαφορετικές συσκευές. Επομένως, οποιαδήποτε εξωτερική συσκευή δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία.

Επιπλέον, ο διαχειριστής μπορεί να μπλοκάρει τη μεταφόρτωση δεδομένων, το οποίο ενισχύει τη δυνατότητα αποφυγής της διαρροής πληροφοριών. Τα End Points μπορούν να βοηθήσουν και στην περίπτωση ransomware επίθεσης, χάρη στη σάρωση AV, το Patch Management και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των σημαντικών αρχείων.

Οι End Point Security λύσεις προσφέρουν πάρα πολλές δυνατότητες, τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει η κάθε επιχείρηση ανάλογα με τις ανάγκες της.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS