ΑρχικήsecurityBotnets: Οι επιθέσεις DDoS είναι η νέα απειλή των IoT;

Botnets: Οι επιθέσεις DDoS είναι η νέα απειλή των IoT;

Οι επιθέσεις DDoS που βασίζονται σε botnets των IoT είναι η νέα τακτική. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η χρήση συνδεδεμένων έξυπνων συσκευών, όπως smartphones, tablets κτλ μας επιτρέπουν την επικοινωνία και την άμεση ενημέρωση αλλά κάνουν όχι και τόσο απροσδόκητη την αύξηση αυτών των επιθέσεων.

IoT

Ας δούμε τώρα τι σημαίνει στην πράξη IoT(Internet of Things). Πρόκειται για το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων καθώς και κάθε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2025, θα υπάρχουν 31 δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο internet.

Οι hackers εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τις συνδεδεμένες συσκευές, προκειμένου να συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα, να αποστέλλουν ανεπιθύμητα μηνύματα, να ελέγχουν τα δίκτυα και να εκτελούν επιθέσεις online παγκοσμίως.

Τα Botnets τώρα συνεχώς εξελίσσονται και σύμφωνα με τον αναλυτή των IoT, Ian Hughes, θεωρούνται πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια λόγω αυτής ακριβώς της εξέλιξης. Προ cloud εποχής, ο κίνδυνος θα ήταν η μόλυνση του PC  λόγω εγκατάστασης επιδιορθώσεων από τον ίδιο τον χρήστη. Τώρα πια, που οι συνδεδεμένες συσκευές αυξάνονται, πληθαίνουν και οι επιλογές για κακόβουλο κώδικα σε αυτές.

IoT

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η τεχνολογία προκάλεσε στην ουσία νέα προβλήματα, αλλά και η ικανότητα ανταλλαγής απόψεων, προσωπικών στοιχείων κτλ. μεταξύ χρηστών και ομάδων έκανε ορατές όλες τις ατέλειες και τις αδυναμίες των συστημάτων. Ο Ian Hughes ακόμη ανέφερε ότι αυτές οι συνδεδεμένες συσκευές έχουν σχετικά χαμηλή υπολογιστική ισχύ και είναι ικανές να τρέχουν οποιαδήποτε μορφή λογισμικού αλλά και να είναι διαχειρίσιμες εξ αποστάσεως.

Η λύση που δίνεται από τους ειδικούς για τα botnets είναι όλες οι συσκευές των IoT αλλά και τα δίκτυα, να αποκτήσουν υψηλά επίπεδα παρακολούθησης της ασφάλειας, να εκτελούν τακτικά updates και να έχουν γνωστά επίπεδα εμπιστοσύνης.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS