ΑρχικήbusinessMicrosoft: Δημιουργία εντάσεων μετά τα τελευταία updates

Microsoft: Δημιουργία εντάσεων μετά τα τελευταία updates

Την καθιερωμένη Patch Tuesday, δηλαδή την ημέρα που η Microsoft βγάζει στην κυκλοφορία βελτιώσεις για τα προϊόντα software που διαθέτει, εξέδωσε και αρκετά πακέτα security και επιδιορθώσεων για τα Windows 7. Αυτή τη φορά όμως κάτι ήταν διαφορετικό.

Πριν από περίπου τρία χρόνια, η Microsoft χώρισε τις μηνιαίες ενημερώσεις των Windows 7 και Windows 8.1 σε δύο κατηγορίες. Μια μηνιαία συλλογή ενημερώσεων και διορθώσεων και ένα πακέτο με ενημερώσεις για την ασφάλεια.

Microsoft

Το διαφορετικό που εντοπίστηκε αυτή τη φορά αφορούσε το πακέτο ενημερώσεων μόνο για την ασφάλεια. Συγκεκριμένα, το update αυτό ερχόταν με έναν Compatibility Appraiser(εκτιμητή συμβατότητας) με κωδικό KB2952664. Αυτός, είναι σχεδιασμένος για να εντοπίζει προβλήματα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν Windows 7 να κάνουν update σε Windows 10.

Το κακό με αυτόν τον εκτιμητή συμβατότητας είναι ότι ενδέχεται τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιούνται για επόμενα αναγκαστικά updates ή για παρακολούθηση μεμονωμένων υπολογιστών. Επιπλέον σε κάποια αρχεία εμφανίζεται ο όρος “telemetry” και πολλοί θεωρούν ότι είναι ίσως αρχή επιθέσεων spyware.

Microsoft

Ο Compatibility Appraiser προσφέρθηκε και πάλι μέσω των Windows update πριν δυο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλούς υπολογιστές έχει ήδη εγκατασταθεί.

Το ζήτημα που προκύπτει τώρα είναι γιατί η Microsoft είναι εντελώς απρόθυμη να απαντήσει σε ερωτήσεις επί του θέματος. Από την άλλη η απροθυμία της εταιρείας εξηγείται από  το γεγονός, ότι αυτή την εβδομάδα είχε να αντιμετωπίσει zero-day επιθέσεις από hackers.

Πρέπει εδώ να παραδεχτούμε ότι οι ανακοινώσεις της Microsoft σχετικά με τα updates έχουν γίνει γενικά καλύτερες και τουλάχιστον πιο συνεπείς τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοια θέματα, όπου η επίμονη σιωπή της εταιρείας προκαλεί την δυσαρέσκεια. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται το δικαίωμα στους επικριτές να συμπεραίνουν, ότι πίσω από αυτή τη στάση κρύβονται άλλα κίνητρα.

Τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αναμένουμε επίσημη απάντηση της Microsoft για τον Compatibility Appraiser, μιας που οι ενστάσεις και οι απορίες δεν φαίνεται να μειώνονται.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS