ΑρχικήsecurityΤο ransomware WannaCry συνεχίζει να εισβάλει σε υπολογιστές

Το ransomware WannaCry συνεχίζει να εισβάλει σε υπολογιστές

Το διαβόητο ransomware WannaCry που έγινε γνωστό τον Μάιο του 2017, συνεχίζει να εισβάλει σε υπολογιστές. Τα ευρήματα έρχονται σήμερα από μια έκθεση της εταιρείας ασφάλειας Sophos Group plc, η οποία διαπίστωσε ότι δύο χρόνια μετά, οι τροποποιημένες παραλλαγές του WannaCry εξακολουθούν να προκαλούν πονοκεφάλους στους IT διαχειριστές. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η απειλή WannaCry παραμένει εδώ, με εκατομμύρια προσπάθειες μόλυνσης να σταματούνται κάθε μήνα και ότι αν και το αρχικό WannaCry δεν έχει ενημερωθεί, πολλές χιλιάδες παραλλαγές κυκλοφορούν.

WannaCry

Πράγματι, ο αριθμός των παραλλαγών WannaCry είναι συγκλονιστικός: το Sophos Labs έχει εντοπίσει 12.480 παραλλαγές του αρχικού κώδικα μέχρι σήμερα. Περίπου 2.700 δείγματα, που αντιπροσωπεύουν το 98% των ανιχνεύσεων, έχουν εξελιχθεί και μπορούν να παρακάμψουν τον διακόπτη που σταμάταγε το αρχικό ransomware.

Μόνο τον Αύγουστο του 2019, η Sophos ανίχνευσε 4,3 εκατομμύρια περιπτώσεων WannaCry. Ο αριθμός των διαφορετικών παραλλαγών που παρατηρήθηκαν ήταν 6.963. Από αυτές, 5.555 ή το 80%, ήταν νέα αρχεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο το WannaCry προσβάλλει νέα θύματα έχει να κάνει με το κομμάτι της προστασίας των χρηστών. Οι παραλλαγές του WannaCry ελέγχουν εάν ένας υπολογιστής είναι ήδη μολυσμένος και, αν ναι, προχωράει σε έναν άλλο στόχο, αφήνοντας μια μόλυνση από μια αδρανή έκδοση του malware που στην πραγματικότητα προστατεύει τη συσκευή από το να μολυνθεί από ενεργά στελέχη στο μέλλον.

“Η επιδημία του WannaCry το 2017 άλλαξε το περιβάλλον ασφαλείας για πάντα”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Peter Mackenzie, ειδικός ασφαλείας στη Sophos. “Η έρευνά μας υπογραμμίζει πόσοι unpatched υπολογιστές βρίσκονται ακόμη εκεί έξω και αν οι χρήστες ακόμη δεν έχουν εγκαταστήσει τις ενημερώσεις που κυκλοφόρησαν πριν δύο χρόνια – πόσες ακόμη ενημερώσεις έχουν χάσει;”

Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, “μερικά θύματα ήταν τυχερά επειδή παραλλαγές του malware δημιούργησαν ένα ανοσοποιητικό σύστημα στον υπολογιστή τους και δεν μπορούσαν να εισβάλουν νεότερες εκδόσεις. Αλλά κανένας οργανισμός δεν πρέπει να βασιστεί σε αυτό. Αντ ‘αυτού, η συνήθης πρακτική θα πρέπει να είναι μια πολιτική εγκατάστασης των patches κάθε φορά που κυκλοφορούν και μια ισχυρή λύση ασφαλείας που θα καλύπτει όλα τα endpoints, τα δίκτυα και τα συστήματα “.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS