ΑρχικήHow ToΤι είναι τα botnet, τι προβλήματα προκαλούν και πώς να προστατευτείτε;

Τι είναι τα botnet, τι προβλήματα προκαλούν και πώς να προστατευτείτε;

botnetΣτις μέρες μας, οι hackers χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές επίθεσης. Μια από τις μεγαλύτερες απειλές των ημερών είναι τα botnet.

Τα botnet χρησιμοποιούνται συχνά για την κλοπή cryptocurrencies. Στην πραγματικότητα είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις των hackers. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όλο και περισσότεροι υπολογιστές θα μολυνθούν με cryptomining λογισμικά.

Επιπλέον, τα botnets μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο επιχειρήσεις και πελάτες, καθώς μπορούν να αναπτύξουν κακόβουλα λογισμικά, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε websites, να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες και πολλά άλλα.

Τι είναι τα botnet;

Η λέξη botnet προέρχεται από τις λέξεις robot και network. Το botnet είναι ένα δίκτυο υπολογιστών, το οποίο έχουν μολύνει οι hackers με κακόβουλο λογισμικό. Στόχος τους είναι η εκτέλεση εργασιών (στο διαδίκτυο) χωρίς την άδεια και τη γνώση των θυμάτων. Όταν ένα bot επιτίθεται σε έναν υπολογιστή, ο χειριστής του μπορεί να πάρει τον έλεγχο της συσκευής καθώς και των υπόλοιπων συσκευών που βρίσκονται στο botnet.

Τα botnets είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των hackers γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλές απάτες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διανομή spam emails, για την εξάπλωση ιών, για την κλοπή δεδομένων, για επιθέσεις σε υπολογιστές και servers και άλλα.

Πώς μπορεί ο υπολογιστής σας να γίνει μέρος ενός botnet;

Οι τρόποι με τους οποίους ο υπολογιστής μπορεί να γίνει μέρος ενός botnet είναι οι ίδιοι με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μολυνθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν το άνοιγμα συνημμένων σε emails, τα οποία περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, την επίσκεψη websites με κακόβουλο περιεχόμενο και άλλα.

Πώς δημιουργούνται;

Για τη δημιουργία ενός botnet χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες μολυσμένες συσκευές ή “bots”. Είναι σημαντικό να υπάρχουν πολλές συσκευές γιατί τότε η επίδραση είναι μεγαλύτερη. Συνήθως, ο στόχος είναι το οικονομικό κέρδος, η εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού ή απλώς η πρόκληση προβλημάτων στο διαδίκτυο.

Οι hackers συχνά χρησιμοποιούν τα botnets για να πραγματοποιήσουν denial-of-service επιθέσεις και να υπερφορτώσουν sites ή διάφορα άλλα συστήματα. Έτσι καταφέρνουν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Πώς να προστατευτείτε από τα botnet;

  • Ενημερώστε τακτικά το λειτουργικό σας σύστημα.
  • Πριν εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα προστασίας από ιούς, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει απεγκατάσταση του προηγούμενου.
  • Μην ανοίγετε συνδέσμους που βρίσκετε σε emails και social media, αν δεν ξέρετε τον αποστολέα.
  • Μην ανοίγετε attachments που βρίσκετε σε email, αν δεν ξέρετε τον αποστολέα.
  • Προσέξτε τις USB συσκευές (π.χ. μνήμες, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, MP3 κλπ.) και τα CDs/DVDs, καθώς μπορεί να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό.
  • Προσέξτε κατά τη λήψη δωρεάν λογισμικού.
  • Επενδύστε σε αξιόπιστα λογισμικά και κάντε τακτικές ενημερώσεις.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS